На Закарпатті відкриють перший в Україні гуртожиток для молоді з інтелектуальною недостатністю



На Закарпатті, у Тячеві, відкриють гуртожиток для 25 молодих людей з інтелектуальною недостатністю із Вільшанського дитячого будинку-інтернату. Такий заклад стане в Україні першим, призначеним для сиріт та напівсиріт, – повідомляє «ЗІК»

Спеціалізовану будівлю було підготовано у рамках проекту «Парасолька», який здійснюють швейцарська асоціація «Парасолька» та благодійна організація «Комітет медичної допомоги в Закарпатті».

Аннамарі Штайнер, представник швейцарської асоціації «Парасолька», розповіла, що основна ідея проекту – повага до людей з тими чи іншими вадами і бажання надати їм ті можливості, які мають звичайні люди. Зі швейцарського боку близько 600 осіб зробили грошові внески для придбання і облаштування такого гуртожитку.

Майбутні мешканці гуртожитку здійснили подорож до Швейцарії із концертом, оскільки більшість із них – обдаровані діти, які створили свій гурт «Гуцули».

Директор Вільшанського дитячого будинку-інтернату Богдан Кикина розповів, що у гуртожитку випускники дитячого будинку-інтернату будуть задіяні і на кухні, і в підсобному господарстві, оскільки мета проекту – навчити їх самостійності, допомогти соціалізуватися у суспільстві. «Маємо на меті, щоб діти з інтелектуальними вадами могли себе обслуговувати самостійно, але під необхідним наглядом», – каже Богдан Кикина. На даний час в інтернаті є 197 вихованців.

«Персонал гуртожитку має на меті дати цим дітям максимум, навчити того, чого б ми хотіли навчити і власних дітей, допомогти їм відчути себе потрібними у суспільстві», – каже Оксана Лукач, заступник директора Вільшанського дитячого будинку-інтернату, завідуюча молодіжним відділенням «Парасолька». Через 5-10 років, вважають організатори проекту, кілька мешканців гуртожитку могли б жити самостійно, під періодичним наглядом персоналу гуртожитку.

Відкриють гуртожиток 16 жовтня. 

Довідка

Проект «Парасолька» був створений швейцарською асоціацією «Парасолька» під патронатом Мережі Швейцарія – Закарпаття/Україна (NeSTU) у тісній співпраці з місцевою недержавною організацією Комітет медичної допомоги на Закарпатті (CAMZ).

Статьи

Донецк
26.04.2024
16:00

Восстановление Донетчины: пока даже не в проекте, но...

Отношения власти и общественности никогда не были исключительно конструктивными, в Донецкой области в частности, прежде всего, из-за взаимного недоверия, нехватки опыта, несовпадения представлений о сотрудничестве и просто нежелания власти быть...
Страна
26.04.2024
10:51

Украинский металл: кажется, есть надежда

"Производственные результаты по итогам года могли быть выше, если бы импортная продукция из Китая не заходила в больших объемах на отечественный рынок, особенно когда в Украине производятся аналоги".
Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Все статьи