Пологові будинки лишень на половину забезпечені "Куросурфом" на Прикарпатті

Пологові будинки Івано-Франківщини забезпечені «Куросурфом» на 40-50%, - повідомляє "Галицький кореспондент".

Днями в пологових будинках Прикарпаття розпочалася перевірка, мета якої - виявлення й попередження випадків несанкціонованого використання лікарських засобів, передовсім дорогого препарату «Куросорф». Його вводять недоношеним дітям для розкриття легенів. Нерідко таке маля не здатне самотужки зробити перший вдих земного повітря. Відсутність препарату в таких випадках може стати фатальною.
Власне, приводом для перевірок - не тільки на Прикарпатті, а й у всіх регіонах країни - став інцидент у Криворізькому пологовому будинку. Там лікарі начебто продавали «Куросурф» батькам через мережу приватних аптек, хоча препарат мав би постачатися за рахунок бюджетних коштів. Як було насправді, з'ясовує прокуратура. Втім, через хронічне недофінансування «Куросурфу» бракує в усіх пологових будинках України. Франківщина, на жаль, не виняток.
«Такий препарат, як «Куросурф», повинен бути не у всіх пологових будинках, - пояснює заступник начальника управління хорони здоров'я в Івано-франківській області Зоя Ціхонь, - а тільки в тих, де є спеціальні апарати для розкриття легень. Запас безкоштовного препарату (державна закупка) зберігається в обласному перинатальному центрі, а звідти його розподіляють по лікарнях. Наразі він є, крім Івано-Франківська, ще й в Городенці, Калуші, Коломиї та інших великих районних містах».
За її словами, «Куросурф» легко доставити в будь-яке місце Прикарпаття, коли в тому є нагальна потреба. Але загалом регіон недостатньо забезпечений цим препаратом. «Сьогодні народжуються дуже багато дітей, які потребують „Куросурфу", а постачається він в мінімальній кількості, задовольняючи наші потреби всього на 40-50 %" - розповідає Зоя Ціхонь.
Перевірка пологових будинків в Івано-Франківській області закінчиться до 22 серпня, хоча основну частину закладів вже перевірено. Значних порушень не виявлено - ні щодо використання „Куросурфу", ні щодо інших лікарських засобів, зазначає Зоя Ціхонь.

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи