Геологічна карта Західної України вже майже готова

У Західній Україні завершують складати першу геологічну карту, - повідомляє "Об'єктивно".

На теренах Західної України тривають завершальні роботи із створення геологічної карти, яка має стати основою для різноманітних народногосподарських потреб. Про це повідомив головний геолог з твердих корисних копалин ДП «Західгеологія» Дмитро Панов.
Він наголосив, що роботу зі створення такої карти було розпочато у другій половині 90-х років і вона ведеться по всій Україні. Створення геологічної карти нового зразка допоможе візуально побачити, на які поклади багата та чи інша територія.
«Карта передовсім необхідна для органів місцевого самоврядування усіх рівнів, адже завдяки їй можна буде побачити, чим багата певна територія. Відкриваючи таку карту, можна визначити, де є родовища нафти чи газу. А це допоможе у залученні відповідних інвестицій», - каже Панов.
Проте, за словами Панова, робота зі складання карти є досить тривалою і залежить передовсім від державного фінансування. Для визначення корисних покладів територію Західної України поділили на квадрати. Одна ділянка території, на якій проводяться дослідження, вимірюється у 5,5 тисяч кв. метрів. За словами Панова, уже досліджено вісім таких ділянок, наразі залишилося закінчити роботу на одній – у районі Стрия.
«Щоб визначити геологічні поклади на клаптику у 5,5 тисяч кв. метрів при нормальному фінансуванні, потрібно 5-6 років. На останній ділянці у районі Стрия роботи розпочато два роки тому. Але їх завершення залежатиме від виділеної державою суми грошей. На один клаптик потрібно хоча б 5 млн. грн., відповідно - по 1 млн. в рік, щоб вести таку роботу. У цьому році виділено тільки половину коштів, відповідно роботи уповільнюються», - каже Панов.
Він додав, що на карті будуть зображені не лише корисні поклади, а й сучасний екологічний стан територій.

Статьи

Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Все статьи