Через рентген-сканер Львівська залізниця погрожує відмінити потяги до Словаччини

Львівська залізниця 15 липня припинить рух потягів у Словаччину, якщо машиністів не перестануть опромінювати на Словацькій залізничній станції Матевці, - повідомляє "ЗІК".

 

Львівська залізниця закликає словацьких колег відключити рентгенівську сканувальну систему, встановленої на залізничній станції Матевці у Словацькій Республіці, або відрегулювати її роботу, щоб вона не опромінювала машиністів локомотивів. Якщо цього не буде зроблено, українські залізничники обіцяють зупинити рух потягів на цьому прикордонному переході, а це 8-9 потягів на добу. Повідомив перший заступник начальника Львівської залізниці Богдан Піх.
 

За його словами, після входження Угорщини і Словаччини до ЄС на їхніх прикордонних переходах було встановлено спеціальні сканери для перевірки вантажних потягів, які перетинають кордон, на наявність контрабанди чи нелегалів. Угорщина дозволила українським фахівцям перевірити роботу системи, і під час перевірки жодних відхилень не було виявлено, а Словаччина не погодилась на таку перевірку.
Як зазначив завідувач радіологічним відділенням СЕС на Львівській залізниці Валерій Литюк, приводом до занепокоєння стало те, що 14 лютого на станції Матевці у одного з українських машиністів погіршилося самопочуття і піднявся тиск. Була викликана швидка і поліція. Потім те ж саме сталося й з іншим машиністом. При цьому словацька сторона не давала жодних пояснень.
 

Тоді машиністи звернулися з офіційною заявою до керівництва Львівської залізниці, щоб вона відреагувала на цей випадок. Зі слів машиністів, словацький лікар написав у картці, що вони отримали опромінення.
 

Ця справа тягнулася кілька місяців, але коли 25 червня, спільна комісія фахівців з української та словацької залізниць провела вимірювання, вона зафіксувала у кабіні машиніста в момент проходження локомотива перевищення дози радіаційного опромінення у 6 разів у порівнянні з фоновим значенням. Це, за словами Валерія Литюка, доза не смертельна, але додаткове опромінення ні до чого доброго не призведе.
Зважаючи на відсутність адекватної реакції з боку Словаччини, львівські залізничники скерували відповідні звернення до керівництва Укрзалізниці, Мінтрансу, МЗС, а також до словацької залізниці та митниці.

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи