Мешканці Івано-Франківська вимушені платити за неякісні послуги теплопостачання



Надзвичайно складна ситуація складається з теплопостачанням в житлові будинки Івано-Франківська, - повідомляє «Галицький кореспондент».

Попри кризу, Івано-Франківське державне міське підприємство «Івано-Франківськтеплокомуненерго» почуває себе досить комфортно. За 2008 рік населенням оплачено понад 98% спожитої теплової енергії та гарячої води. Разом з тим контролюючі органи завалені скаргами цих самих лояльних споживачів тепла, які, часто відмовляючи собі в необхідному, платять за послуги, залишаючись при цьому в холодних помешканнях, де з кранів замість гарячої тече ледь тепла вода.
Постачальник тепла на власний розсуд  (не зважаючи на температуру на вулиці та в приміщеннях) розпочинає та закінчує опалювальний сезон, пояснюючи затримку замерзлим споживачам заборгованістю за газ, самовільно відключає гарячу воду або подає власними трубами холодну. Оскільки договорів між ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» та абонентами просто не укладено – судитися мешканці не мають можливості.
З 1 січня 2009 року впроваджено двоставкового тарифу на послуги теплопостачання. Це означає, що всі споживачі, в тому числі й ті, в яких є побудинкові лічильники, з нового року будуть цілорічно сплачувати абонплату, яка включає всі витрати підприємства на надання послуг (без енергоносіїв). Тобто споживачі цілорічно, без врахування кількості та якості послуг, за неопалювані приміщення і відсутність в кранах гарячої води будуть забезпечувати підприємству основну і додаткову зарплату, нарахування на неї, амортизацію, ремонтний фонд, витрати зв’язку, транспортні та інші витрати. А якщо підприємство в опалювальний період таки надумає подавати тепло й гарячу воду, то ми додатково будемо зобов’язані заплатити ще й за газ і електроенергію.  
Щоб хоч якось змінити ситуацію на краще, треба примусити монополіста укласти з кожним споживачем угоди на надання послуг на умовах, вигідних споживачу, вимагати від контролюючих органів інформації про діяльність підприємства. Необхідно також створити в місті альтернативні теплопостачальні підприємства, хоча б для того, щоб мати  можливість для порівняння.

Статьи

Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Мир
16.04.2024
10:17

«Энергичный контрудар может стать джокером в рукаве Сырского». Российские СМИ об Украине

«Общая оценка украинских резервов приводит к выводу: имеющихся сил и средств командованию ВСУ не хватит для проведения стратегического наступления. Но их достаточно для энергичного контрудара оперативного масштаба на одном направлении».
Все статьи