Меморіал 2 тисячам селян, розстріляним радянськими військовими в 1941 році, зведуть на Буковині

У Глибоцькому районі Чернівецької області біля села Біла Криниця в урочищі Варниця буде зведено меморіал на місці, де 1 квітня 1941 року радянські прикордонники розстріляли майже 2 тис. мешканців сіл Глибоцького та Сторожинецького районів, які намагалися перейти на територію Румунії, - повідомляє "ZAXID.NET".

 

Заплановано, що меморіал відкриють у 68-у річницю тих страшних подій - 1 квітня 2009 року. Будівельні роботи зі спорудження пам'ятника фінансуватимуться за рахунок благодійних внесків громадян, - повідомила начальник відділу з питань внутрішньої політики Глибоцької РДА Інна Баланюк.

 

За попередніми підрахунками, роботи по спорудженню меморіалу вартуватимуть понад 70 тис. грн. Наразі на місці майбутнього монументу працюють будівельники.

 

Довiдка

1 квітня 1941 року, не бажаючи миритися з приходом радянської влади і спровоковані активістами прорумунських організацій, місцеві жителі намагалися мирною ходою перейти кордон з королівською Румунією, однак на кордоні колону селян зустріли радянські прикордонники, які відкрили вогонь. Загинуло майже 2 тис мирних мешканців. Багато селян - учасників походу, були пізніше заарештовані і вислані до Сибіру і Казахстану. Щороку 1 квітня в урочищі Варвиця відбувається панахида. Цьогоріч на місці розстрілу встановлено і освячено пам'ятний хрест.

Статьи

Донецк
26.04.2024
16:00

Восстановление Донетчины: пока даже не в проекте, но...

Отношения власти и общественности никогда не были исключительно конструктивными, в Донецкой области в частности, прежде всего, из-за взаимного недоверия, нехватки опыта, несовпадения представлений о сотрудничестве и просто нежелания власти быть...
Страна
26.04.2024
10:51

Украинский металл: кажется, есть надежда

"Производственные результаты по итогам года могли быть выше, если бы импортная продукция из Китая не заходила в больших объемах на отечественный рынок, особенно когда в Украине производятся аналоги".
Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Все статьи