У Франківську відкрили дошку до 70-річчя проголошення української державності

В Івано-Франківську на майдані Шептицького з нагоди 70-ї річниці проголошення Акту відновлення Української Держави відкрили меморіальну дошку та провели урочисте віче. В урочистостях взяли участь представники обласної та міської влади, колишні вояки УПА, очевидці та громадськість, - повідомляє «ОстроВ».

Місце встановлення пам’ятної дошки  обрали невипадково.

«Саме на цьому місці 12 липня 1941 року відбулося виголошення Акту відновлення Української Держави, який 30 червня того ж року проголосили у Львові. Якби не ці кроки, то зараз ми не мали б окремої держави. Тому нинішня дата знакова у складному процесі державотворення України», - наголосив голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич.

Він закликав присутніх гуртуватися та спільними зусиллями розбудовувати Україну.

«Не треба зараз сидіти і плакати, що нами керує українофобський уряд, що не все складається так, як хотілось би. Спільними зусиллями, усі разом ми зможемо отримати незалежну державу не тільки формально, але й за суттю», – наголосив секретар міськради Руслан Марцинків.

Нагадаємо, Акт відновлення Української Держави було проголошено в окупованому німецькими військами Львові 30 червня 1941 року Українськими Національними Зборами, що складалися з представників національного руху.

Збори створили уряд – Українське Державне Правління – на чолі з Ярославом Стецьком. Дещо пізніше було організовано верховний державний орган — Українську Національну Раду.

5 липня 1941 гестапівці заарештували С. Бандеру, Я. Стецька, а також близько 300 членів ОУН, з яких 15 було розстріляно.

Статьи

Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Донбасс
21.04.2024
19:30

"Будут разрушаться украинские города, территория Украины все больше будет становиться диким полем". Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса в полном соответствии с кремлевскими методичками "переживали" за дальнейшую судьбу Украины, радовались отсутствию у ВСУ западной помощи, а когда палата представителей Конгресса США все же проголосовала...
Все статьи