Екологи вимагають зупинити незаконне заліснення цінних степів Тернопільщини

Українські екологи звернулися зі скаргою до Міністерства екології та природних ресурсів України з приводу відмови керівництва Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства і його місцевих підрозділів погодити організацію національного природного парку «Бережанське Опілля». Про це «ОстроВ» повідомили в Національному екологічному центрі України.

За словами ініціаторів звернення, ця територія потребує особливої охорони, оскільки включає цінні лісові, лучно-степові та степові ділянки, що складають основу екомережі Тернопільщини, яка є частиною Дністровського екокоридору і має національне та всеєвропейське значення.

«У той час, коли науковці опрацьовують нові матеріали для заповідання особливо цінних територій, голова Тернопільської облдержадміністрації Валентин Хоптян своїми розпорядженнями надав ДП «Бережанське лісомисливське господарство» земельні ділянки у постійне користування, зокрема, для створення нових насаджень. Зауважимо, що на деяких із цих земель ліс уже зростає. Заліснення надзвичайно цінних степових ділянок Опілля ставить під загрозу існування степових екосистем України», – йдеться у листі Громадської ради всеукраїнських організацій та об’єднань природоохоронного спрямування до Міністра екології Миколи Злочевського.

За даними екологів, на території проектованого національного природного парку «Бережанське Опілля» ростуть понад 65 видів судинних рослин, включених до Червоної книги України, що становить понад 50% таких видів у флорі Тернопільської області.

Задля збереження унікальних територій члени громадських екологічних організацій вимагають їхнього термінового внесення до природно-заповідного фонду.

Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи