Понад 5 тисяч лемків зі всього світу зібралися на Івано-Франківщині

На Прикарпатті зібрались понад 5 тисяч лемків зі всього світу, тут уже вп`яте відбувається етнографічний фестиваль цієї народності, - повідомляє “5 канал”.

Лемки споконвіку селилися по обидва боки Карпатських гір, допоки у 1944-46 роках за рішенням урядів Радянської України та Польщі не були депортовані з насиджених земель. Лише на Прикарпаття з Польщі примусово переселили близько 35 тисяч лемків, загалом же по Україні - їх розкидано майже півмільйона.

Коли родину пані Анни депортували з Польщі, дівчинці було майже стільки, скільки зараз - її онукові. Однак і в свої вісімдесят - жінка до дрібниць пам`ятає ті дні.

Анна Гарадим, найстарша лемкиня: "Прийшли поляки, руські, сказали за 2 години зібратися з села, попідвозили фіри, по 2-3 родини на фіру, так йшли 50 кілометрів з дітьми, з усім".

Уперше фестиваль провели на 60-ті роковини переселення, у 2006-му. Відтоді - щороку його відвідують делегації з Польші, Канади, Словаччини та Італії - адже лемки розселилися по цілому світу.

Олекса Войчик, поляк: "Там, де ми живемо, лемків не має, вони на Заході Польщі, дотримуються традицій, мають свою культуру".

Останніми роками - фестиваль отримав постійну прописку на Рожнятівщині.

Анатолій Дирів, голова Рожнятівської райради: "35 тисяч українських лемків проживає на території нашої області, півмільйона було депортовано з Польщі, чому дійство саме на Рожнятіщині?, тут є осередок 10 тисяч лемків".

А на лемківській кухні майстрині горщика й казана не лише пригощають різноманітною смакотою, а й демонструють, як вона робиться. Для гурманів - відшукали чи не найдавнішу лемківську страву- Киселицю.

Наталя Новицька, лемкиня: "Наперед замочені пластівці, додаємо чорного хліба, часника, сіль, перець, льняна олія, 2 хвилини доводимо на вогні".

Екстремальні ярмаркові забави - для справжніх лемків. А дівчата - розповідають і показують секрети національного костюма та зачісок, які не змінилися від часу їхніх прабабусь.

Марта Шпак, співачка: "Лемківському костюму притаманний білий колір, плісировані спідниці, гарні вишиті сорочки, в мене стилізована зачиска, бо лемки по різному плели коси, лицевими і на виворіт".

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи