За кошти Європи реставруватимуть історичні місця Луцька та Івано-Франківська

Луцьк та Івано-Франківськ увійшов у десятку українських міст, які братимуть участь у міжнародному проекті «Реабілітація культурної спадщини історичних місць». Проект допоможе розкрити соціальний та економічний потенціал історичної спадщини обласних центрів. Про це йшлося сьогодні, 9 червня,  під час робочого семінару в мерії Луцька, - повідомили «ОстроВ» в міськраді.

За словами першого заступника міського голови Луцька Святослава Кравчука, проект впроваджується з ініціативи Ради Європи за підтримки Міністерства культури і туризму України. Ще в жовтні минулого року Луцьк подав заявку на включення його до одного з пілотних міст проекту та пройшов відбір.

Також проект впроваджуватимуть і в Івано-Франківську, Вінниці, Мелітополі, Меджибіжі, Жовкві, Біловодську, Староконстантинові, Прилуках та Хмільнику.

Впродовж 9-10 червня у Луцьку працюватимуть експерти, які визначать над чим саме треба попрацювати в обласному центрі Волині. Для цього до Луцька з Великобританії прибув професор Роб Пікард, який керує процесом діагностики, та український координатор проекту Микола Скиба.

Результатом аналізу історичної спадщини Луцька стане розробка техніко-економічних обґрунтувань і підготовка бізнес-планів з метою залучення інвестицій та інших позабюджетних коштів в об’єкти культурної спадщини Луцька.

Як зазначив М. Скиба, окрім України, цей проект втілюється ще й у Молдові, Грузії, Вірменії та Азербайджані, загалом – у 45 містах.

«Історична спадщина часто сприймається, як валіза без ручки, яку з одного боку і нести несила, бо бюджетних коштів бракує, а з іншого боку і кинути не можна, бо вона охороняється законом. Тому цей проект покликаний вирішити цю проблему – глибше розкрити економічне і соціальне значення історичної спадщини конкретного міста», – зазначив він.

Після експертної оцінки керівники проекту працюватимуть над залученням коштів у реставрацію тих чи інших об’єктів.

«Проект триватиме п’ять або шість років. Відновлена історична спадщина приноситиме користь не лише туристам, а й самим лучанам. Найвища мета – це коли інвестори звернуть увагу на вже відновлене місто», – сказав Р. Пікард.

Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи