Прикарпатські вчителі у Португалії стурбовані складною освітньою програмою

Делегація освітян Івано-Франківщини вдруге за травень місяць відвідала Португалію, де спільно зі своїми колегами обговорили проблеми українських емігрантів. Загалом найбільше українських вчителів за кордоном турбує складна навчальна програма затверджена МОН України для міжнародних українських шкіл, - повідомили «ОстроВ» в облдержадміністрації.

За словами голови Координаційної ради українських навчально-виховних закладів у Португалії, директора української суботньої школи ім. Тараса Шевченка з м. Фаро Наталії Дмитрук, колишнього завуча Богородчанської ЗОШ №2, «за 38-39 суботніх годин осилити міністерську шкільну програму, передбачену на 140 годин, нереально».

Представники Міжнародної української школи двічі на рік приїжджають до Португалії проводити державну атестацію учнів суботніх українських шкіл, яких офіційно 8 у Португалії.

Під час зустрічі окреслено напрямки подальшої галузевої співпраці. Зокрема вчителям українських суботніх шкіл в Португалії на їхнє прохання запропоновано пройти курс з підвищення кваліфікації, фахову переатестацію на базі Івано-Франківського обласного інституту післядипломної освіти та організувати відпочинок дітей з українських родин в оздоровчих таборах Прикарпаття з тим, аби вони, учні загальноосвітніх португальських шкіл, не забували рідної мови, звичаїв, традицій батьківського краю.

Своєю чергою голова Спілки українців Португалії Павло Садоха запропонував, щоб до Португалії приїхали найактивніші пластуни з України «для проведення пластового вишколу серед українських дітей». Мовляв, Спілка ними опікуватиметься.

У межах візиту освітяни з Прикарпаття подарували українським школам у Португалії комплекти підручників для 1-11 класів, відеоматеріали з навчальними програмами, методичні розробки, українську символіку. Решту навчальних посібників, яких наразі не вистачає, а також шкільні журнали, надішлють до Португалії до початку нового навчального року.

Як повідомив нам Надзвичайний і Повноважний посол України в Португалії Олександр Никоненко, в країні туризму, вина і коркового дерева, якою є Португалія, офіційно проживає понад 52 тисячі українців-заробітчан. Кажуть, що чи не найбільше з них - вихідці з Галичини. Також українська делегація відвідала паломницький центр Прикарпаття місто Фатіму, де, як раніше зазначалося, українські меценати планують збудувати гуцульський храм УГКЦ.

Довідка

«Міжнародна українська школа», створена у 2007 році Міносвіти України ЗОШ I-IIIст., забезпечує реалізацію права українських громадян за кордоном на повну загальну середню освіту із застосуванням новітніх інформаційно-комунікаційних технологій з використанням дистанційних форм навчання, координує діяльність закордонних українських навчальних закладів, у яких вивчається або ведеться викладання українською мовою, а також організовує їх інформаційно-методичний, консультативно-аналітичний супровід; надає методично-інформаційну підтримку закордонним шкільним осередкам, у яких вивчається мова, традиції, звичаї та культура України; надає консультативно–методичну допомогу вчителям, які навчають учнів – громадян України, що тимчасово перебувають за кордоном.

Статьи

Донецк
26.04.2024
16:00

Восстановление Донетчины: пока даже не в проекте, но...

Отношения власти и общественности никогда не были исключительно конструктивными, в Донецкой области в частности, прежде всего, из-за взаимного недоверия, нехватки опыта, несовпадения представлений о сотрудничестве и просто нежелания власти быть...
Страна
26.04.2024
10:51

Украинский металл: кажется, есть надежда

"Производственные результаты по итогам года могли быть выше, если бы импортная продукция из Китая не заходила в больших объемах на отечественный рынок, особенно когда в Украине производятся аналоги".
Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Все статьи