Письменники заявили про незгоду щодо місця спорудження пам’ятника Шевченку в Івано-Франківську

До мерії Івано-Франківська надійшла ухвала, прийнята на зборах Івано-Франківської організації Спілки письменників України, в якій члени спілки незадовільно оцінили місце для спорудження пам’ятника Тарасу Шевченку в Івано-Франківську.  Про це повідомив  заступник Івано-Франківського міського голови Михайло Верес на прес-конференції, повідомляє кореспондент «ОстроВ».

Письменники вважають, що пам’ятник,  який подарував для громади Івано-Франківська Лео Мол три роки тому,  потрібно встановити в парку імені Шевченка на центральній алеї, де вже освячений камінь, а не за кілька метрів від нього, як вирішила робоча група, що займається цим питанням.

«Місце для встановлення пам’ятника Тарасу Шевченку в Івано-Франківську вибрано вкрай невдало», - йдеться в ухвалі. Серед причин свого рішення письменники називають відсутність простору за пам’ятником, близькість до громадської вбиральні і можливість створення за ним сміттєзвалища. Також, письменники повідомили, що своє рішення вони ухвалили з ініціативи лауреата Шевченківської премії Степана Пушика. 

«В Івано-Франківську досі немає варіанту, який би задовольнив тих людей, яким це питання не байдуже. Скільки людей – стільки думок… У цьому випадку ми схиляємось до думки спеціалістів», - говорить Михайло Верес. Він стверджує, що робоча група, до якої входять архітектори, скульптори, художники і краєзнавці міста вважають, що пам’ятник Шевченку встановлюють не на один рік і для його кращого освітлення необхідно змістити скульптуру на кілька метрів від раніше запланованого місця. Окрім того, кажуть архітектори, це допоможе «приховати  огріхи скульптора», які вбачаються  зі спини гранітного Кобзаря.

Михайла Верес наголосив, що роботи для встановлення пам’ятника Кобзарю в Івано-Франківську будуть відновлені  і на 22 травня заплановано його відкриття. Водночас, в міській раді допускають, що до 2014 року в Івано-Франківську можуть поставити ще один пам’ятник Тарасу Шевченку скульптора Сергія Полуботька, проект якого визнано кращим в Івано-Франківську.

Наразі, Івано-Франківськ залишається єдиним обласним центром  в Україні, де немає пам’ятника Тарасу Шевченку. Раніше тут розглядали можливість спорудження пам’ятника Кобзарю на Вічевому майдані, біля приміщення облдержадміністрації,  у сквері поблизу Медичного університету та в парку культури  імені Тараса Шевченка. У бюджеті міста на спорудження пам’ятника Кобзарю депутати заклали 300 тис. грн.

Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи