Влада Львова заявляє про термінову реставрацію палацу Бесядецьких



У Львові пам’ятка архітектури, що  на пл. Галицькій, колишній палац Бесядецьких, сьогодні єдина у місті збережена магнатська резиденція XVIII століття садибного типу, потребує негайної реставрації.

Як повідомили «ОстроВ» у мерії Львова, пам’ятка перебуває у власності Львівського національного університету імені Івана Франка. За останні кілька років будівля почала руйнуватися від даху до фундаменту. Однак, з державного бюджету кошти на ремонтні роботи не виділяють. У будинку є цінні інтер’єри – скульптурний декор, виконаний відомими скульпторами вісімнадцятого століття, що працювали в епоху классицизму.

«Ми хочемо привернути увагу громадськості, передовсім, нашої держави, до стану об’єктів пам’яток національного значення у Львові і як вони фінансуються. Будівля на пл. Галицькій перебуває у власності Львівського університету. Однак університет, не отримуючи коштів з держбюджету, не проводить тут жодних робіт», – зазначила начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко.

На початку XX ст. міська управа купила будинок у колекціонера Ф.Бесядецького. Тут знаходилась Торгово-промислова палата та постійно діюча виставка товарів. Після реставрації 1936 року мав бути Музей етнографії. В радянський час тут була обласна бібліотека, а у 2003 році – палац передано ЛНУ ім. І.Франка. Протягом 2004-2006 років було проведено протиаварійні роботи.

«Університет подальше фінансування не продовжив і виведення з аварійного стану, що проводилось, можливо і призвело до такої руйнації. Зараз будинок не використовується, роботи не виконують», – наголосила Ліля Онищенко.

Попередньо планувалось, що у колишньому палаці розмістять історичний факультет. Однак, сьогодні приміщення занедбані та потребують негайної реставрації.

Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи