На Прикарпатті встановили пам’ятник євреям, що загинули в роки війни

У селі Маріямпіль Галицького району, що на Прикарпатті, відкрили пам’ятний знак євреям, які загинули від рук нацистів у роки Другої світової війни. Його автор – скульптор, лауреат Шевченківської премії Василь Вільшук.

Як повідомляє «Гал-info», на пам’ятнику, виготовленому з місцевого каменю, трьома мовами – на івриті, українською та англійською написано, що це пам’ять про тих земляків-євреїв, які загинули у 1941-1944 роках.

За словами уродженця села професора Івано-Франківського національного медичного університету Володимира Боцюрка, в роки війни була знищена вся єврейська громада Маріямполя – 300 людей, серед них і вагітні жінки. Частину розстріляли одразу, декого вивезли до Станіславського гетто, не врятувався ніхто.

Пам’ятний знак встановили завдяки громадській організації «Комітет з відродження Маріямполя», яка виграла грант Фонду Ротшильда (Велика Британія). Частину коштів виділив Євроазійський єврейський конгрес.

У вересні пам’ятний знак євреям, які загинули у червні 1941 року, встановили на єврейському цвинтарі ще одного населеного пункту Галицького району – у селищі Більшівці. Цьому сприяв мешканець Ізраїлю Григорій Гершзон, син одного з більшівцівських євреїв, якому вдалося вижити.

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи