На Прикарпатті токсичні відходи можуть отруїти воду не лише в Україні, але й у Молдові

На Івано-Франківщині, у Калуші, токсичних відходів у 70 раз більше, ніж розлилося в Угорщині, - повідомляє «Репортер».

В місті Калуш на Прикарпатті розміщуються резервуари з не менш токсичною отрутою, ніж та, що вилилась 4 жовтня в Угорщині. Експерти кажуть, що тут наслідки можуть бути жахливішими, ніж у сусідів, оскільки відходів у Калуші набагато більше, ніж було на угорському заводі (там розлилося понад 700 тисяч кубометрів відходів алюмінієвого виробництва).

Близько 50 мільйонів кубометрів відходів калійного виробництва у Калуші можуть прорвати греблю і вилитися у Дністер, отруївши воду не тільки в Україні, а й у сусідній Молдові.

Найнебезпечніший об'єкт у Калуші — це хвостосховище N2. Гребля тут має тріщини. У водах є майже вся таблиця Мендєлєєва, враховуючи важкі метали.

Ще один небезпечний об'єкт — Домбровський кар'єр. Сюди може прорватися місцева річка Сивка. Декількох днів вистачить, щоб вона затопила кар'єр, в якому також є розсоли. Виплеснувшись на поверхню, води можуть отруїти водоносний горизонт. Тут уже проводяться ліквідаційні роботи.

Вирішення проблем хвостосховищ і кар'єру коштує 89 млн. гривень. На сьогодні виділено 18 мільйонів. Усі роботи повинні бути завершені до кінця року.

Статьи

Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Все статьи