У Калуші могла бути катастрофа, подібна до недавньої в Угорщині

У Калуші, що на Івано-Франківщині, триває ліквідація токсичних відходів, що залишилися після радянського хімічного виробництва. До кінця року з міста мають вивезти понад 11 тисяч тонн токсичних відходів. Там також є кілька сховищ із відходами хімічного виробництва і з калійним розсолом, - повідомляє «Репортер».

Заступник мера Калуша Василь Петрів запевнив, що місто винесло уроки з повеней. Також зазначив, що два роки тому в Калуші могла статися катастрофа, подібна до тієї, яка сталася днями в Угорщині.

«Зараз проводяться роботи по виконанню заходів з ліквідації цієї техногенної ситуації в зоні Домбровського кар’єру, в зоні хвостосховищ. На сьогодні вже проведено більше половини розсолопроводу для того, щоб спустити розсіл і у хвостосховище №2. Робиться рекультивація відвалів Домбровського кар’єру для того, щоб виключити засолення водоносних горизонтів, і робиться укріплення північного борту Домбровського кар’єру для того, щоб не допустити прориву річки Сівки в Домбровський кар’єр», - зазначив В. Петрів.

На сьогодні державним підприємством "Національний центр поводженню з небезпечними відходами" уже витягнуто з полігону більше 900 тонн відходів, які будуть відправлені на переробку в Англію. До кінця року планується повністю позбутися токсичних відходів, які є на території міста Калуш.

Довідка

 Після прориву у вівторок резервуара на глиноземному комбінаті на заході Угорщини потік отруйного шламу затопив кілька населених пунктів, ще щонайменше 5 під загрозою. Уже загинули четверо людей. Підтоплено кілька сотень будинків у трьох районах. Деякі будинки залило червоним потоком висотою в 1,5 метра.

Тривають роботи зі зміцнення захисного насипу довкола резервуара. Міністерство з надзвичайних ситуацій каже, що 390 мешканців довелося переселити, а 110 терміново врятувати.

Поліція відкрила кримінальну справу про недбальство. Посадовці кажуть, що очищення території забере близько року.

ЄС побоюється, що токсичні відходи можуть потрапити через угорський кордон у ріку Дунай.

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи