20 стародавніх Євангелій викрадено з церков Прикарпаття. Фоторепортаж

На території Івано-Франківської та Чернівецької областей викрадено 20 стародавніх Євангелій.

Як повідомили «ОстроВ» в CЗГ УМВС України в Івано-Франківській області, у зв’язку з цим в УМВС України в області було створено спеціальну оперативно-слідчу групу з найбільш досвідчених оперативників, слідчих та експертів-криміналістів.

На початку травня в райцентрі Надвірна Івано-Франківської області оперативники затримали 39-річну особу з речовими доказами. Зловмисником виявився житель Полтавської області, раніше судимий за крадіжки, в тому числі з церков. У затриманого було вилучено спеціальне знаряддя для пошкодження решіток на вікнах церковних споруд, карту областей західного регіону, рукавиці.

За словами начальника УМВС в області генерал-майора міліції Василя Варцаби,  вийти на злочинця правоохоронцям було складно через те, що він практично не спілкувався з людьми, під час приїзду в область не проживав у якомусь готелі, а ночував у лісі або поблизу річок та пересувався на велосипеді

В ході проведення подальших оперативних та слідчих дій міліціонери провели обшуки у Полтаві та Харкові. В ході досудового слідства було з’ясовано причетність жителя Полтавської області до крадіжок виключно старовинних церковних книг з 12 Божих храмів у Івано-Франківській та 8 – у Чернівецькій областях.

Кримінальна справа завершена досудовим слідством і передана в суд. На сьогодні нез’ясованою залишається доля 4 стародавніх Євангелій.

Працівники міліції передали церковним громадам сіл Сливка Рожнятівського району, Голинь і Сівка – Калуського району, Пацикова – Долинського району, Залуква – Галицького району 9 Євангелій. Своєчасні оперативно-розшукові заходи міліції стали на заваді зникнення церковних книг, адже всі вони через різні канали мали опинитися у приватних колекціях. Ще два Євангелія міліція незабаром поверне церковній громаді села Млинівці у Чернівецькій області.

 

Статьи

Мир
16.04.2024
09:07

«Энергичный контрудар может стать джокером в рукаве Сырского». Российские СМИ об Украине

«Общая оценка украинских резервов приводит к выводу: имеющихся сил и средств командованию ВСУ не хватит для проведения стратегического наступления. Но их достаточно для энергичного контрудара оперативного масштаба на одном направлении».
Донбасс
14.04.2024
18:21

Новое издание обещает жителям "ДНР/ЛНР" новости о родившей котят кошке и некрашеном заборе. Обзор СМИ оккупированного Донбасса

  На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса были традиционно скучны. Многочисленные близкие к местным властям Телеграм-каналы вслед за официальными источниками массовой пропаганды цитировали политиков чужой страны и в честь 12 апреля...
Страна
12.04.2024
15:51

Ипотечная программа "єОселя": шанс на жилье, который не всем по карману

Главная особенность программы – это возможность приобрести жилье в ипотеку под 3-7% сроком на 20 лет с минимальным взносом 20%. Подобных условий еще никогда не было на ипотечном рынке Украины, поэтому неудивительно, что программа пользуется...
Все статьи