20 стародавніх Євангелій викрадено з церков Прикарпаття. Фоторепортаж

На території Івано-Франківської та Чернівецької областей викрадено 20 стародавніх Євангелій.

Як повідомили «ОстроВ» в CЗГ УМВС України в Івано-Франківській області, у зв’язку з цим в УМВС України в області було створено спеціальну оперативно-слідчу групу з найбільш досвідчених оперативників, слідчих та експертів-криміналістів.

На початку травня в райцентрі Надвірна Івано-Франківської області оперативники затримали 39-річну особу з речовими доказами. Зловмисником виявився житель Полтавської області, раніше судимий за крадіжки, в тому числі з церков. У затриманого було вилучено спеціальне знаряддя для пошкодження решіток на вікнах церковних споруд, карту областей західного регіону, рукавиці.

За словами начальника УМВС в області генерал-майора міліції Василя Варцаби,  вийти на злочинця правоохоронцям було складно через те, що він практично не спілкувався з людьми, під час приїзду в область не проживав у якомусь готелі, а ночував у лісі або поблизу річок та пересувався на велосипеді

В ході проведення подальших оперативних та слідчих дій міліціонери провели обшуки у Полтаві та Харкові. В ході досудового слідства було з’ясовано причетність жителя Полтавської області до крадіжок виключно старовинних церковних книг з 12 Божих храмів у Івано-Франківській та 8 – у Чернівецькій областях.

Кримінальна справа завершена досудовим слідством і передана в суд. На сьогодні нез’ясованою залишається доля 4 стародавніх Євангелій.

Працівники міліції передали церковним громадам сіл Сливка Рожнятівського району, Голинь і Сівка – Калуського району, Пацикова – Долинського району, Залуква – Галицького району 9 Євангелій. Своєчасні оперативно-розшукові заходи міліції стали на заваді зникнення церковних книг, адже всі вони через різні канали мали опинитися у приватних колекціях. Ще два Євангелія міліція незабаром поверне церковній громаді села Млинівці у Чернівецькій області.

 

Статьи

Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Донбасс
21.04.2024
19:30

"Будут разрушаться украинские города, территория Украины все больше будет становиться диким полем". Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса в полном соответствии с кремлевскими методичками "переживали" за дальнейшую судьбу Украины, радовались отсутствию у ВСУ западной помощи, а когда палата представителей Конгресса США все же проголосовала...
Все статьи