120-річчя від дня народження сина Івана Франка відзначили у Львові

120-річчя від дня народження Петра Франка, сина Івана Франка відзначили у Львові, — повідомили кореспондента „ОстроВ” у прес-службі Львівської ОДА.  

Урочисті заходи  з нагоди дня народження співзасновника «Пласту»,  видатного вченого, відомого письменника та публіциста Петра Франка провело Львівське обласне товариство політичних в’язнів та репресованих.  

Участь в урочистостях взяв перший заступник голови Львівської ОДА Мирон Янків, який зачитав привітання від голови ЛОДА Василя Горабля.  

Довідка. Народився Петро Франко 28 червня 1890 року у селі Нагуєвичі на Дрогобиччині. В 1911 році разом із І. Чмолою був співзасновником та активним членом першого таємного гуртка «Пласт». Із початком Першої світової війни добровільно зголосився до Легіону УСС. 

У листопаді 1918 року П. Франко пропонує організувати летунську військову частину. З цього моменту він почав працю, як перший організатор і  піонер українського військового літунства ЗУНР. 1 січня 1919 року Начальна команда іменувала Петра Франка «сотником». Він особисто здійснив понад 50 бойових польотів за лінію фронту. 1930 року за участь у «Пласті» і викладання в Українському (таємному) університеті його було звільнено. 

1931 р. за порадою І. Мосціцкого (професор Львівської політехніки, президент Польщі), він з групою польських інженерів виїхав на роботу до Радянського Союзу  (Харків). 1936 року він повертається до Львова. У 1937 році його іменували членом НТШ.  

У 1941, коли розпочалась війна, П. Франка було евакуйовано. Разом з подружжям академіка Стадницького його помістили у вагон. Ешелон відправили на схід і слід Петра Франка загубився. 

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи