На Прикарпатті відзначили 100-річчя керівника розвідки УПА

В Івано-Франківську в народному домі «Просвіта» вечором пам’яті відзначили 100-річчя з дня народження військового діяча, керівника розвідки УПА Миколи Арсенича, - повідомляє “Радіо Свобода”.

 

Одним із його псевдо було «Березовський», адже народився в селі Нижній Березів Косівського району. На урочистостях слово про нього виголосив теж уродженець цього села і далекий родич, знаний просвітянин і краєзнавець Петро Арсенич.

За його словами, Микола Арсенич був членом ОУН із 19 років, членом Союзу української студентської молоді в Польщі. За революційну діяльність у 1937-му був заарештований польською поліцією.

Із 1942 року – в Українській повстанській армії, очолював службу безпеки.

Разом із дружиною загинув у бою з енкаведистами у 1947 році (щоб не потрапити до рук ворога живими, дружина прийняла отруту, а Микола Арсенич і його колега Степан Мельник застрелилися).

Під час вечора пам’яті звучали повстанські пісні у виконанні хору Івано-Франківської міської організації ОУН «Золота заграва».

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи