Керівництво «Тюрми на Лонцького» задоволене передачею музею від СБУ до комуніста?

Директор музею «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий задоволений рішенням Президента України Віктора Януковича про виведення музею з підпорядкування СБУ, — повідомили кореспондента „ОстроВ” у Центрі досліджень визвольного руху. 

Руслан Забілий вважає, що таке рішення президент прийняв під тиском громадськості. «Втручання влади, особливо спецслужб у роботу науковців — неприпустиме. Ми вже відчули це на собі — зараз, після вилучень СБУ, практично паралізована підготовка нової експозиції про дисидентів. Але віримо, що активна позиція світової та української академічної спільноти не допустить продовження тиску», — сказав він. 

Нагадаємо, за інформацією ЗМІ глава адміністрації президента Сергій Льовочкін повідомив, що президент Віктор Янукович доручив прем’єр-міністру та главі СБУ повернутися до питання передачі Національного музею «Тюрма на Лонцького» з-під управління СБУ в підпорядкування Українського інституту національної пам’яті. 

«Передача музею від СБУ була запланована одразу, коли створювався музей, і ми всі знали, що це — наш обов’язок перед українською громадою», — сказала співробітник «Тюрми на Лонцького» Лідія Тополевська. 

Музей «Тюрма на Лонцького» розташований в приміщенні колишньої тюрми КГБ і Гестапо у Львові. Перша експозиція, створена силами львівської громади відкрилася 28 червня 2009 року. 14 жовтня 2009 року музей отримав статус національного. 

3 лютого цього року Кабінет Міністрів України передав Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» в підпорядкування Українського інституту національної пам’яті. Натомість уряд Азарова вже 19 березня через доручення віце-прем’єр-міністра Сергія Тігіпка зупинив передачу і залишив музей в СБУ. 

Тепершній директор інституту національної пам'яті Валерій Солдатенко є представником комуністичної партії.

Статьи

Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Все статьи