Казав пан кожух дам, та й слово його тепле. Підсумки 2009 року на Львівщині






Завершився 2009 рік, і саме зараз найкращий час підсумувати головні події на Львівщині минулого року. Звичайно, є події менш чи більш важливі, менш чи більш резонансні, але всі вони заслуговують на увагу.  При цьому слід відзначити значний вплив виборів як місцевих так і президентських на суспільно-політичну та соціальну економічну ситуацію на Львівщині в 2009 році.

За результатами експертного опитування, в якому взяли участь журналісти, політологи та громадські діячі Львова, найважливішими подіями на Львівщині визнано рішення УЄФА про проведення Євро-2012 у Львові, епідемія грипу та скандал на Львівському державному телебаченні. Отож,  розпочемо саме з цих подій.   

1. Рішення УЄФА про проведення Євро-2012 у Львові можна назвати подією подвійною — адже доля участі Львова у чемпіонаті вирішувалась двічі протягом року. Хоча УЄФА поспішило заявити, що продовжуватиме активний моніторинг підготовки України до чемпіонату і може відкликати у будь-якого українського міста право на проведення матчів Євро-2012,  але все ж рішення, прийняте 11 грудня, значно вплинуло на розстановку політичних сил на Львівщині. 

2. Епідемія грипу хоча і не була суто львівським явищем, але мала свої регіональні «особливості». Епідемія грипу стала причиною того, що Львів опустів: туристів в місті не стало, готелі спорожніли, були закриті більшість закладів громадського харчування. Туристична галузь зазнала значних збитків. Крім цього, епідемія грипу стала інструментом політиків для піару — як «білого», так і «чорного».

3. Конфлікт на Львівському обласному державному телебаченні між гендиректром ЛОДТРК Ярославом Климовичем та інвестором телеканалу УТ-3 «Захід» Петро Димінським, про який стало відомо громадськості в листопаді 2009 року, був лише частиною «гри», яка ще досі не завершена.  Ставки дуже високі: по-перше, отримання контролю на ефіром телеканалу, який має на Львівщині найкраще покриття; по-друге, йдеться про значні грошові потоки, які кандидати в президенти, кандидати до місцевих органів влади готові витратити для появи позитивної інформації про себе в ефірі; по-третє, маючи в руках такий інструмент впливу на масову свідомість як загальнообласний телеканал можна будувати власну політичну кар’єру.

4. Затримання екс-голови Львівського апеляційного адміністративного суду Ігоря Зварича відублось в березні 2009 року. Нагадаємо, що проти Ігоря Зварича порушено кримінальну справу за хабарництво у особливо великих розмірах і ця справа набула загальноукраїнського резонансу.

5. Не все було безхмарно в минулому році в українсько-польских відносинах на Львівщині. 28 лютого 2009 року Президент України Віктор Ющенко та Президент Республіки Польща Лех Качинський вшанували жертв трагедії у Гуті Пеняцькій, що на Бродівщині. Однак кінцевого примирення не вийшло, оскільки досі польські історики вважають, що розправа над жителями села була влаштована українськими військовими (УПА, СС Галичина), а українці приписують її німцям.

6. Енергетика Львівщини протягом 2009 року теж була на слуху, особливо це стосуються тепло- та газопостачання. На ЛМКП «Львівтеплоенерго» змінилось керівництво і розпочалась масштабна реорганізація підприємства, яка викликала протести працівників.  При цьому львівська мерія надалі розглядає можливість об’єдання великих комунальних підприємств Львова у холдинг: чиновники кажуть що для ефективної роботи комунальної галузі, депутати — що «комуналку» міста готують до передачі в приватні руки. Не згасала увага і до ВАТ «Львівгаз», який відмовився передавати газорозподільні мережі ДП «Нафтогазмережі» НАК «Нафтогаз України», попри відповідне рішення уряду.  Крім цього, в 2009 році було продано останню державну частку 26,98% електропостачальної компанії ВАТ «Львівобленерго» компанії «Тект-Трейд». 

7. Цілодобове водопостачання міста Львова стало однією з топ-тем 2009 року. Уряд виділив 191 млн. грн. для завершення реалізації цього проекту, а міський голова Львова Андрій Садовий зобовязався до 30 грудня 2009 року виконати всі роботи. 29 грудня, за участю прем’єр-міністра Юлії  Тимошенко цілодобове водопостачання було запущено, однак попри урочистий запуск львів’яни отримають цілодобове водопостачання не раніше кінця січня.

8. Українська греко-католицька церква відзначила 20-річчя виходу з підпілля. 20 вересня 2009 року поблизу храму Св.Михаїла у Львові Архиєпископ Львівський УГКЦ Ігор Возняк відслужив  Божественну Літургію. Після літургії відбулася піша хода вірних УГКЦ до  Собору св. Юра. В серпні 2009 року 20-ту річницю свого відродження відзначила у Львові також Українська автокефальна православна церква.

9. Негода 14-15 жовтня 2009 року у вигляді снігопадів призвела до знеструмлення майже 700 населених пунктів і стратегічних об’єктів Львівської області — нафтопроводу «Дружба», «Львівської залізниці», водозаборів. Згодом енергетики назвали цю стихію найсильнішою за останні кілька десятків років.    

10. Львів позбувся команди премєр-ліги. В останньому матчі сезону 2008-2009 року львівські ФК «Карпати» перемогли ФК «Львів», і тим самим відправили «городян» в першу лігу. Після перемоги «карпатівці» раділи так, наче здобули якийсь значний трофей — була очевидна установка на гру: показати «хто у Львові футбольний хазяїн». Водночас майже переповнений стадіон зустрів цю перемогу свистом — адже тепер у Львові буде вдвічі менше матчів премєр-ліги.

Були в 2009 році й інші події, які заслуговують на згадку і увагу: мало не щоденні візити кандидатів у президенти на Львівщину; відставка екс-голови Львівської ОДА Петра Олійника з посади голови Львівської обласної організації НСНУ; обрання депутата Львівської облради від ВО „Свобода” Олексія Кайди головою Тернопільської облради; продаж львівським бізнесменом Романом Шлапаком свого ТзОВ „Інтермаркет” (ТЦ «Арсен») компанії «Євротек», яка є власником торгової мережі „Фреш”; корупційний скандал із закупівлею вживаних трамваїв та тролейбусів у Львові; скандал з приватизацією комунального готелю «Львів» та спроба передачі в оренду за 1 грн. на рік комунального кінотеатру ім.Миколайчука співачці Руслані Лижичко; провал широко розрекламованого фестивалю «Свірж» тощо.

Тож нудно в 2009 році не було. Новий 2010 рік, принаймі його перша половина, прогнозується ще „веселішою”. Адже відбуватиметься подальша підготовка до Євро-2012, продовжуватимуться візити на Львівщину кандидатів у президенти, викидимуться свіжі порції компромату в рамках боротьби за крісло мера Львова, продовжиться боротьба за контроль над Львівським державним телебаченням. Отже, далі буде…

 

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

Статьи

Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Мир
16.04.2024
10:17

«Энергичный контрудар может стать джокером в рукаве Сырского». Российские СМИ об Украине

«Общая оценка украинских резервов приводит к выводу: имеющихся сил и средств командованию ВСУ не хватит для проведения стратегического наступления. Но их достаточно для энергичного контрудара оперативного масштаба на одном направлении».
Донбасс
14.04.2024
18:21

Новое издание обещает жителям "ДНР/ЛНР" новости о родившей котят кошке и некрашеном заборе. Обзор СМИ оккупированного Донбасса

  На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса были традиционно скучны. Многочисленные близкие к местным властям Телеграм-каналы вслед за официальными источниками массовой пропаганды цитировали политиков чужой страны и в честь 12 апреля...
Все статьи