Чи засвоїв «уроки» епідемії Тернопіль?






Минулого тижня за повідомленням Тернопільської обласної надзвичайної протиепідемічної комісії в областіі вже відчувається новий подих грипозних симптомів і відмітила, що в місті розпочалась друга хвиля підйому захворюваності на грип та ГРВІ.

Так, протягом двох тижнів з 07.12 по 20.12.09 р. (50 та 51) відбувався поступовий ріст захворюваності в порівнянні з попередніми тижнями, а саме:

50 тиждень (07.12-13.12. 09р.) - 3088 вип. захворювань проти 2497, ріст на 20%;

51 тиждень (14.12-20.12.09р.) - 4740 вип. проти  3088, ріст на 50% (1,5 рази).

На 51 тижні в області зафіксоване перевищення епідпорогу на 29,5%. Станом  на 20.12.09.09 р. показник захворюваності на 10 тис. нас. склав 43,5 вип. при пороговому значенні 33,6. Відмічене перевищення епідпорогів в м. Тернополі та Чортківському районі.

Водночас, за останній 52 тиждень зареєстроване деяке зниження кількості захворілих(4393 вип.) порівняно з 51тижнем – на 7,3%. Відповідно показник захворюваності на 10 тис. нас. знизився до 40,1 випадків.

За період з 22.11.09 по 29.12.09 в області зареєстрований 1 летальний випадок від грипу.

Станом на 28.12.09 щеплено проти сезонного грипу лише 202 осіб.


У зв’язку з даною ситуацією наше інтерв’ю з мером міста Романом Заставним та  губернатором Тернопільщини Юрієм Чижмарем.

- Пане мер, чи готовий Тернопіль до нової хвилі епідемії?

Роман  Заставний: - Чи готові, ми показали в першій хвилі. Питання не в тому, що Тернопіль був першим, питання в тому, хто сьогодні відкрито працює з громадою. Тобто Тернопіль перший про це сказав. Сьогодні, думаю, дуже важливо, щоб влада була чесною перед громадою. Адже нині рівень недовіри до всіх гілок влади є надзвичайно великий. Тому будь-яке проблемне питання – не буде замовчуватися. Тобто ми стараємося бути достатньо відкритими і свою роботу показувати прозоро. Просто ми вели постійний моніторинг ситуації і вже могли співставляти ці цифри. Напевно, це завдяки тим фахівцям, які безпосередньо займалися цією роботою. Особисто я звик довіряти тим людям, які професійно виконують свої обов’язки, а не політикам. Добре розумів, що, коли ми перші про це заявимо – будуть різного роду інсинуації (наприклад, що це пов’язано із сміттям тощо). Проте важливіше відверто сказати правду, хоча і розуміли, що люди можуть навіть дещо  панічно відреагувати. Наслідки цього ми бачили: по рівню захворюваності Тернопіль мав одні із найнижчих показників і по смертності, і по кількості людей, які захворіли, і по темпу виходу з кризи. Тобто ми швидко відреагували,  і в цьому мали певний позитив – дуже швидко вийшли з неї. Є така загально прийнята статистика і динаміка.

Я відношуся до тих людей, які вважають, що з епідемією не треба боротись за день до введення карантину. Це мають бути плавномірні заходи по реформуванню медичної галузі, незважаючи на ситуацію в державі. В цьому році так само зробили ряд заходів: відкрили повністю відремонтоване, реанімаційне відділення на день міста,  кардіологічне відділення та денний стаціонар. Тобто, ми просто робили планові роботи. Тобто повинна бути планомірна робота, при тому по наданню певного статусу і підняття матеріально технічної бази наших медичних закладів. Відверто кажучи, попередні роки незалежності ми занедбали повністю медицину, ніхто нею не займався. І, на жаль, на загальнодержавному рівні, я би сказав, до цього часу не дуже професійно хтось і займаєтся нею.

Ми не зробили жодного кроку в плані комплексного реформування медицини. Подивитись на медицину не виключно  як окремо взятий медичний заклад, а як на  медицину, яка працює в межах єдиного медичного простору і консолідації зусиль всіх фахівців: районного, міського і обласного рівнів. Це величезний ресурс, який ми просто викидаємо в нікуди. Ми нераціонально відносимося до тих коштів, які фінансуються на утримання медицини. Тобто займаємося не лікуванням людей, а, по суті,  утриманням на сьогоднішній день медичних об’єктів.

А ось, що відповів на це питання губернатор Юрій Чижмарь:

Юрій Чижмарь Так. Ми сьогодні маємо достатню кількість приміщень (забезпечені 100%), це показали жовтень-листопад місяці та готові оперативно переобладнати інші приміщення під розміщення інфекційно хворих. Інше питання, що ми бачимо. Думаю, це проблема не тільки Тернопільської області, але майже всієї України, що при наявності надлишкових ліжко місць, у нас практично не має якісного сучасного обладнання для надання медичної допомоги хворим. Тому що нам не вистачило апаратів для штучної вентиляції легень, у нас не вистачає реанімомобілів, щоб, наприклад, можна, довезти було довезти людину з села до обласної лікарні для  надання допомоги. Не має достатньої кількості для області УЗІ, щоб перевіряти жінок на стан захворюваності і, скажімо, загрозі плоду при захворюваності жінки на такий вид грипу. Є дуже багато речей, яких нам не вистачає в обладнанні, тому ми сьогодні акцентуємо увагу уряду, МОЗ України на те, щоб все-таки звернули увагу на матеріально-технічне  забезпечення лікувальних закладів не тільки пов’язаних з грипом, тому що не можна боротися з епідемією, з хворобою, в момент настання цієї хвороби. Треба заздалегідь готувати медичні заклади під ті типи хвороб, які існують, які завдають найбільшого клопоту нашому населенню для того, щоб можна було адекватно надавати допомогу всім хворим і різних видів захворювань.

- Пане Юрію, то, все-таки на скільки готові лікарні Тернополя до 2 хвилі епідемії? Та чи мають мешканці можливість безкоштовно лікуватися?

Юрій Чижмарь: - На початках область не мала достатньої кількості певних видів ліків, у зв’язку з чим не змогли справитися із першим напливом хворих. Тому ми пропонували тим, хто має можливість, самим оплатити своє лікування. Оскільки той запас, який мали, був розрахований для малозабезпечених тернополян. Мешканці області з розумінням до цього поставилися і жодних скарг в цьому плані я не пам’ятаю. Люди більше просили адекватної допомоги, аніж економії 100, 200 чи 300 грн..на лікування. Вже пізніше ми отримали достатню кількість лікувальних препаратів, в тому числі таміфлю, та всім надавали допомогу безкоштовно. Що стосується 2 хвилі, то, враховуючи попередні показники, за ті кошти, які надійшли з держбюджету, ми закупили в першу чергу дорогі ліки.  І практично всю суму ми використали на ліки, які не можемо перекладати на плечі населення. Закупили й дешевших, в тому числі і за свій резерв. Думаю, їх має повністю вистачити на лікування. Це зокрема, сильні антибіотики, антиретровірусні препарати, імуностимулюючі, таміфлю тощо. Недостатності в принципі нема. Надлишок коштів, які залишилися, використали на придбання обладнання: апаратів УЗД. Ще планували, але поки не має коштів, хоча би один сучасний цифровий рентгенапарат (а нам їх потрібно 11).

Трохи іншої думки про це міський голова Тернополя.

- Пане Романе, Конституція України гарантує гсвоїм громадянам безплатне лікування. Насправді, в більшості випадків, люди самі оплачують його. Що Ви можете на це відповісти?

Роман  Заставний: - Цілком павильно. Тому що в нас такі закони. Але в нас є інше питання. Якщо йде мова про обов’язкове надання, згідно протоколів, певних лікарств, вони будуть надавати. Але ми сьогодні звертаємося через громадські організації, через червоний хрест про надання допомоги. Дуже багато людей ще роблять пожертви на купівлю медикаментів. І  робимо це не від доброї волі. З однієї сторони ми декларуємо, що медицина безплатна, а з іншої  знаходимось в такій ситуації, як наше місто. Тернопіль може вижити на медикаменти на суму 300 тис. грн.? Однозначно, що цю цифру збільшуємо до 3-4 млн. грн., тому що це нереально. Що таке 300 тис. грн.? Давайте візьмемо час епідемії грипу –за тиждень нам лікарств не вистачало.

Сьогодні потрібно відверто сказати людям – не треба нині гратися, медицина стає заручником політиканств, так само, як і освіта. Проте медицина найбільше, тому що на цьому спекулюють. Людям потрібно відверто сказати, що ми можемо, наприклад, зменшити перелік послуг, які будуть надаватися безкоштовно і стимулювати людей до переходу на страхову медицину. 

- Пане Романе, а яка Ваша думка - медичні заклади сьогодні повністю забезпечені?

Роман Заставний:- На 100% вони ніколи не будуть готові в нашій ситуації хронічоного недофінансування. І коли я так скажу, то, напевно, буду виглядати в ролі невиправного оптиміста, але я знаю, що в нас є достатньо фахівців, є певний запас по знаннях, в тому числі й коштів, як резерв на випадок таких ситуацій. Знаю, що ми з нею справимось.

- Шановний пане губернаторе, Тернопіль не має своєї обласної інфекційної лікарні. Чому так склалося?

- Така була позиція держави до Тернопільщини. Зараз ставимо питання перед урядом, що треба фінансувати або будівництво, або придбання чи реконструкцію будівлі. Ми довели до відома  Прем’єра України, що на наступний рік потрібно як мінімум 20 млн. грн. для того, щоб до наступної епідемії грипу могли підготувати відповідне приміщення, яке буде обладнане необхідними боксами в достатній кількості для обслуговування інфекційно хворих.

А ось доповнення міського голови до слів голови Тернопільської ОДА:

- Пане голово міста, чи можна боротися з епідемією за таких обставин?

Роман  Заставний: - Чесно кажучи, я не вірю, що за рахунок інфекційної лікарні вирішиться проблема епідемії такого масштабу. Це нереально. Ми говоримо про інші захворювання. Знаєте, щоб проаналізувати наскільки ефективно діє медицина можна на прикладі заходів і програм, які реалізує держава в плані боротьби з туберкульозом. Чим більше ми фінансуємо цей напрямок, тим більше у нас хворих на туберкульоз. Я чомусь вважав, що держава повинна б робити моніторинг ситуацій від оберненого. Тобто, якщо ми даємо більше грошей, значить,  мало б бути менше хворих. А отримуємо навпаки. Дуже багато недоречностей, починаючи від недостатньо лояльної політики, що запроваджена, котра прихильно ставиться до хворих, а, на жаль,  до оточуючих – насторожено. Інфекційна лікарня – не врятує. Нам треба подивитись на медицину іншими очима.

Сьогодні в м. Тернополі три лікарні. Я особисто не зможу реформувати жодної, тому що це виключно політичне питання. Нам нині треба зрозуміти, що людям потрібно проводити роз’яснювальну політику. Їм треба гарантії, що вони будуть працевлаштовані.

Нині ми повинні визначити, якій лікарні який надати статус. Сьогодні вкрай необхідний закон про страхову та приватну медицину, яка знімить частину навантаження із бюджетної сфери і перемістить його в страховий та приватний бізнес. Не треба сьогодні боротися з медиками.  Ми бачимо і фіксуємо, що вони зловживають – не має жодних заперечень. Як саме – беруть гроші за лікування. А як можна задарма лікувати, коли сьогодні держава практично не фінансує? Дуже простий вихід, раз ви вже взяли ці гроші, давайти ми легалізуємо приватну медицину. Хтось у нас бере «н» кількість грошей. Купуй обладнання, став його і лікуй людей. Але тоді конкуруй наданням якісних послуг на загальне середовище. Що ми тоді маємо? У нас є загальний об’єм бюджетного фінансування (умовно тернопільська медицина фінансується на наступний рік приблизно 100 млн. грн. ). А ми кажемо, давайте страхова медицина на себе забере 10%, прийнявши закон, приватна медицина – 10%. Сто  мільйонів гривень залишається? Так. Ми будемо мати фінансування на 25% більше нашої держави. Ми піднімемо статус? Однозначно. Двадцять мільйонів гривень на рік матимемо додаткового фінансування. Нехай ми дамо на заохочення діючого персоналу 5 млн. грн., а 15 млн. грн. вкладемо на матеріально-технічну базу. Давайте за п’ять років. подивимося в якій ролі і в якому статусі буде медицина, коли ми кожен рік в матеріально-технічну базу будемо вкладати по 15 млн. гривень. Хто би що не говорив, це багато. Тому що зараз ми вливаємо 3-4 млн.гривень і це не з тих коштів, які надає держава, а з коштів розвитку міста, оскільки зобов’язані це зробити. Ми виконуємо делеговані повноваження. Це не правильно. Адже забираємо кошти із ремонту доріг, тротуарів, благоустрою, ремонту житлового фонду. Ми повинні це розуміти.

- Пане губернаторе, під час першої хвилі епідемії, в Тернополі діяла надзвичайна протиепідемічна комісія  області. Зараз вона існує?

Юрій Чижмарь: - Ні. Якщо будемо бачити, що ці процеси будуть повторюватись,  то ми підпишемо відповідне доручення і нова комісія працюватиме в тому ж режимі. Практика вже у нас є.

І на останок Ваші побажання, шановні Романе Йосиповичу та Юрію Васильовичу, тернополянам в новому році:

Роман  Заставний: - Для нашої команди минулий рік був дуже складний і рік серйозних випробовувань.  Певний, що ті проблеми, які зараз є, ми подолаємо, і не тільки гучними заявами на перегонки хто що вирішував і хто забезпечив виконання певних питань. По завершенню 2009 року ми прозвітуємо, яку провели роботу. Не гасл, а конкретної роботи. Хочу всіх заспокоїти, усе в нас буде гаразд, вся бюджетна свфера вповному обсязі отримає заробітну плату, місто виходить без боргових збов’язань, за умовою, якщо держава виконає перед нами свої зобов’язання –  в межах 17 млн. грн. вона має борг. Незважаючи на кризу – світову, фінансову і економічну і, що дуже серйозно, політичну кризу, місто достатньо достойно витримало цю ситуацію і я впевнений, що прийдешній рік буде значно кращий.

Юрій Чижмарь: -  Як губернатор, хочу побажати одного: щоб в наступній хвилі цим не займалися чиновники найвищого рівня, а займалися медики. Тернопільська область підтвердила, що ми, чиновники, були тільки допоміжною силою для медичної галузі і чітко прислухалися до їхніх рекомендацій та вживали відповідні заходи. Тому найшвидше впав рівень захворюваності в Тернопільській області, найменша смертність серед західних регіонів на душу населення є в  Тернопільській області, по висновках – одні з найкращих справилися саме наші лікарі. І, до речі, єдина лабораторія, яка сьогодні діє в регіонах, якщо не брати Київ, - в Тернопільській області. І придбана вона не за Кабмінівські гроші, а за наші обласні кошти. В даному випадку, я би хотів, щоб все-таки була адикватна  позиція, як уряду, так і адміністрації та всіх гілок влади щодо боротьби з епідемією в межах своїх повноважень.

 

Розмову провела Ірина Пилипів, «ОстроВ»

 

 

 

 

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи