На львівське сміттєзвалище везуть політичні відходи






Львів’янам вже не звикати, що будь-яке проблемне питання, яке викликає соціальну напругу, одразу ж отримує політичне забарвлення. Та ж ситуація склалась з львівським сміттєзвалищем в с.Грибовичі Жовківського району.

За останні роки сміттєзвалище, яке розпочало свою роботу в 1957 році,  часто стає епіцентром головної болі для міської влади. Хоча полігон знаходиться на території Жовківського району, поблизу села Грибовичі, опікується ним Львівська міськрада. Адже саме обласний центр є головним «постачальником» твердих побутових відходів.

Взагалі-то, вже 3 роки тому грибовицьке сміттєзвалище мало б-бути закрите згідно з рішенням Львівської обласної ради, однак віз і досі там. Кілька разів Львівська міськрада проводила безрезультативні конкурси на рекультивацію сміттєзвалища, хоча українські та закордонні інвестори неодноразово проявляли інтерес до львівського сміття — адже це біогаз, кошти згідно з Кіотським протоколом й інші привабливі для бізнесу слова, однак, як кажуть, «не склалось». 

Про проблему сміттєзвалища найчастіше згадують, коли мешканці Грибович, не бажаючи миритись із таким чудовим сусідством біля своїх будинків та городів, а також підбурювані деякими депутатами місцевої сільради, перекривають в’їзд на полігон і не пропускають автомобілі з відходами. Востаннє така соціальна напруга на полігоні виникла в липні 2009 року. Після цього, як це завжди буває, відбулась зустріч влади з мешканцями, чергові обіцянки закрити і рекультивувати сміттєзвалище. І знову сміття повезли в Грибовичі…

Тобто ситуація типова як для «сміттєвої проблеми» в Україні. Але нещодавно, з початком виборчої кампанії, Грибовицький полігон твердих побутових відходів вийшов на загальноукраїнський рівень, і  туди «повезли» вже «політичні відходи».  Так, 19 листопада цього року заступник голови фракції БЮТ у парламенті Олена Шустік на сесії Верховної Ради України звернула увагу народних депутатів на проблему довкола львівського сміттєзвалища: «Хочу звернути вашу увагу на небезпечну екологічну ситуацію, яка склалася у Жовківському районі через найбільше в Україні львівське міське сміттєзвалище. Тривале ігнорування Львівською міською радою проблем, зумовлених використанням сміттєзвалища більше двох допустимих термінів, загрожує обернутися справжньою екологічною катастрофою, внаслідок якої буде підірване здоров’я мешканців регіону, завдано нищівного удару навколишньому середовищу», — сказала Олена Шустік з трибуни парламенту. 

«Ще в 2000 році Львівська облрада вирішила припинити експлуатацію сміттєзвалища з 1 січня  2006 року. Однак, незважаючи на прийняті рішення, це питання не вирішується до сьогоднішнього дня. Львівська міська рада ігнорує рішення Львівської обласної та Жовківської районної рад. Між тим проблема зумовлює постійні протести місцевих жителів», — сказала Олена Шустік.

За словами депутата, особливо небезпечними для населення є озера кислих гудронів, що займають 8 гектарів – з них постійно витікають токсичні речовини і потрапляють у джерела питної води. Також вона наголосила, що на сміттєзвалищі періодично виникають пожежі через нехтування технології складування відходів і недостатнього пересипання їх землею.

Народний депутат вважає, що сміттєзвалище необхідно терміново закрити та здійснити заходи з його рекультивації, утилізації кислих гудронів та ліквідації озер інфільтратів звалища, а також виділити земельну ділянку для будівництва нового сміттєпереробного комплексу для міста Львова. Нардепа не задовольнив і той факт, що 30 вересня 2009 року Львівська міськрада прийняла рішення про виділення з міського бюджету 6,7 млн. грн. на розробку комплексного проекту поетапного закриття сміттєзвалища; на завершення робіт з централізованого водопостачання сіл поблизу полігону Малі Грибовичі, Збиранка та Малехів; на проведення моніторингових досліджень; на екологічний аудит. «Це поки що майбутнє. А проблема вимагає негайного реагування», — сказала Олена Шустік.

Це був прямий випад на адресу Львівської міськради, і влада Львова парирувала закид: начальника управління житлового господарства ЛМР Наталія Герус заявила, що взяті на себе зобов’язання щодо сміттєзвалища Львівська міськрада виконує, а рішення знайти нову ділянку — залишається за Львівською обласною радою.  Вона відзначила, що ситуацію на звалищі не можна назвати критичною і що три районні адміністрації області вже подали свої пропозиції щодо місця розташування нового сміттєзвалища. Щоправда, мешканці цих районів поки що про це не знають.

А вже менш, ніж за місяць, 7 грудня,  народний депутат України, голова Львівської обласної організації Партії регіонів, один з ймовірних кандидатів на посаду мера Львова Петро Писарчук вирішив ініціювати створення у Верховній Раді України спеціальної комісії з вирішення проблем на сміттєзвалищі у с. Грибовичі. Як повідомила прес-служба депутата, таке рішення Петро Писарчук прийняв після зустрічі з депутатами Жовківської райради, депутатами Малехівської та Грибовицької сільрад та сільських голів Малехова й Грибович. 

Нардеп на власні очі побачив, що витік отруйного фільтрату та розчинних фракцій гудронів на поверхню ґрунтів та під землю продовжується. «Ситуація критична. Місцеві мешканці стали заручниками безгосподарності львівської влади, яка не може знайти місця для нового сміттєзвалища і провести рекультивацію існуючого. Сподіваюсь, з допомогою колег у парламенті, ми знайдемо рішення і вживемо реальні кроки для вирішення проблем найбільшого сміттєзвалища», —  сказав Петро Писарчук.

23 грудня прес-служба нардепа відрапортувала:  у парламенті зареєстрували проект постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування фактів системної бездіяльності посадових осіб Львівської міської ради та міського голови Львова Андрія Садового при вирішенні проблеми Грибовицького сміттєзвалища та порушення у зв’язку з цим конституційних прав та свобод громадян. Головою комісії пропонується обрати народного депутата України Володимира Пилиповича, заступником – Петра Писарчука. До складу комісії увійдуть також парламентарі Іван Вернидубов, Руслан Князевич та Микола Рудченко.

В свою чергу Львівська міськрада вустами вже загаданої начальника управління житлового господарства ЛМР  Наталії Герус заявила, що Львівська міськрада виконала усі вимоги Грибовицької сільради та Жовківської райради, а різні політичні сили просто почали робити собі піар навколо сміттєзвалища. Чиновник заявила, що не може назвати ситуацію критичною, що сміттєзвалище не горить, і повідомила, що відбувається  тендер на проект рекультивації і поетапного закриття сміттєзвалища.

Згадала про Грибовицьке сміттєзвалище і Львівська обласна рада. На своєму засіданні 22 грудня депутати заслухали доповідь начальника Державного управління охорони природного навколишнього середовища у Львівській області Богдана Матолича і вирішили дати доручення голові Львівської ОДА Миколі Кметю провести нараду разом з головами депутатських комісій, представниками управління охорони навколишнього середовища, екологами, після чого комплексно доповісти про ситуацію на Грибовицькому сміттєзвалищі  на наступній сесії Львівської облради.

Що ж, можна погодитись з депутатами, що ситуація на сміттєзвалищі не ідеальна, що не зроблено всіх заходів, які варто було б зробити, але виникає логічне питання, де вони були раніше? Проблема полігону в Грибовичах виникла не вчора, і одномоментно, негайно, як цього хочуть нардепи, її вирішити неможливо. Очевидно, що після президентських і місцевих виборів про львівське сміттєзвалище  знову забудуть, і політичні відходи складуватимуть у папках з написом «компромат» для наступної виборчої кампанії. Хіба що мешканці Грибович знов нагадають про себе, або ж, не дай Боже, трапиться щось гірше…

 

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

 

Статьи

Страна
29.03.2024
10:18

В Крыму становится страшно: растет популярность страхования от БПЛА

...Эти выплаты никто не увидит, так как нет законодательной базы. Если они страхуют от террористического акта, то должно быть решение о возбуждении уголовного дела по соответствующей статье и так далее. Все остальное – красивые слова и обещания,...
Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Все статьи