Дай Боже до 17 січня дочекати. Огляд галицької преси






Наближаються новорічні свята і галичани традиційно починають заздалегідь готуватися до цих подій. Газета «Суботня пошта» досліджує питання придбання головного атрибуту святкування – ялинки.

«Поки Карпати ще зелені - українці надаватимуть перевагу живим деревцям. При цьому не надто замислюючись, як саме вона потрапила на ялинковий базар: чи їх спеціально вирощували до свят, чи зрубали браконьєри.

Найближчий до залізничного вокзалу у Львові Привокзальний ринок вже зараз виглядає як невеличкий лісок. Смерічку можна придбати від 10 до 80 гривень, залежно від висоти і пухнастості дерева, дво­, триметрові верхівки ялиць - від 120 до 200 грн., трохи менші молоді деревця за 70 - 100 грн. Сосну цінять теж недешево - 50 - 70 грн. невеличке півметрове деревце і 100 - 120 грн. - двометрова сосна. Гілки коштують 5 - 15 грн., а зібрані з гілочок ялинки 10 - 50 грн., залежно від висоти. Підрахувати скільки ялинок вже продали браконьєри, ніхто не може. Лісівники оперуть лише цифрами перехоплених під час ялинкових рейдів дерев: від початку кампанії уже вилучено 627 ялинок, складено 18 протоколів на порушників, а шкода, завдана лісу, становить 55 тис. грн.

Але щоразу більше людей надають перевагу штучним ялинкам: їх і купити легше, і зберігати…штучну ялинку розміром 1,8 м можна купити за 488 грн., а сосну такої ж висоти - за 421 - 459 грн. Якщо ж висоту дерева збільшити на 40 сантиметрів, то на ялинки ціна підскочить до 715 грн.»

Інші персонажі свята – Дід Мороз та Снігуронька. Вони можуть відвідувати як дітей так і дорослих. Газета «Галицький кореспондент» проводить моніторинг цін на ринку цих послуг. Отже для дітей:

«Якщо бажаєте втілити мрію дитини про зустріч з Дідом Морозом і Снігуронькою, то до 31 грудня це коштуватиме в середньому 100 грн., за 15-20 хвилин. Привітання безпосередньо у новорічну ніч обійдуться значно дорожче й залежать від часу замовлення - що ближче до 24-ї години, то коштовнішою буде година розваг - таке задоволення коштуватиме 150-500 гривень».

А для дорослих:

«Замовити Діда Мороза та Снігуроньку для привітання працівників в офіс коштує 100 грн. Ця ціна значно підвищується, якщо головні персонажі новорічної ночі завітають на корпоратив чи на офісну вечірку - 400-500 грн.

Новорічна забава для дорослих зазвичай не обходиться без танців з «полуничкою». Кошторис професійних танцюристів коливається від 200 грн. за номер, та, якщо одразу замовляються кілька номерів, можлива знижка».

Тим часом Новий рік передбачає і подарунки. Так от український уряд влаштував подарунок для всіх пенсіонерів. Як пише «Львівська газета»:

«Мільйони українських пенсіонерів в останні дні старого року переживають справжній шок. Після багатомісячної по­літичної шарпанини у владних колах держави довкола підвищення соцстандартів для народу з’ясувалося, що насправді “гора народила ми­шу”. Адже після ухвалення від­повідного закону статки пересічного пенсіонера зросли аж… на 60 ко­пі­йок».

Ще один подібний «подарунок» у вигляді збільшення ціни на цукор чекає на українців під самий Новий рік:

«Ціна кілограму цукру становитиме 10 грн… Нині цукор розфасований у супермаркетах у звичайні одноразові торбинки, коштує від 7, 50 грн. Тобто це мінімальна роздрібна ціна. А фасований на підприємствах цукор коштує як мінімум 8 гривень за кілограм. Подекуди є ціна навіть 9 грн. Тому до 10 гривень вона дійде таки дуже швидко», - отакі зовсім несолодкі прогнози наводить західноукраїнська газета «Експрес».

Оскільки цьогорічні свята співпадають з президентськими виборами, то, як пише тернопільська газета  «Вільне життя»

«На Новий рік та Різдво люди бажають один одному до наступного року дожити. А цього річ кажуть: «Дай Боже до 17 січня дочекати». Трудно буде дочекатись виборів президента, щоб залишитися психічно здоровим».

І  справді після всього чорно піару і скандальних політтехнологій важко бути при здоровому глузді. Особливо коли читаєш рейтинги кандидатів на пост президента України.

«Якщо переглянути усі кандидатські рейтинги, якими так ситно годують українського виборця, то у черзі фаворитів президентських перегонів можна заблукати, – пише  газета  «Високий замок».

«Розмір народної любові до кандидатів коливається залежно від того, хто і з чиєї подачі її міряє. У декого з бігунів на президентську дистанцію різниця у рейтингах зашкалює до 300-400 (!) відсотків. Достатньо одного помаху чарівної соціологічної палички – і два з хвостиком відсотки перетворюються на вісім з копійками...

Кому і навіщо потрібна соціологічна «липа»? Виборцям – точно ні: як твердять експерти, лише два, максимум – три відсотки громадян формують свою думку під впливом рейтингів…Хіба що фірмам-одноденкам чи соціологам-«колобкам», яким все одно, кому рейтинги «малювати»: хто платить, той їх і «танцює».

Тернопільські очільники не чекаючи на результати виборів та прихід Різдва вже почали святкувати. Газета «Про все» розповідає про все те, що ховається за лаштунками офіційних повідомлень:

«Вже понад місяць мер міста Заставний і його команда вихваляються в ЗМІ, як вони «порішали» питання про те, що наше місто  стало тренувальною базою для однієї з команд-учасників Євро-2012…Офіційний сайт міської ради гордо повідомляє як заступник міського голови з гуманітарних питань Олег Марушій зустрівся у Києві із заступником Міністра сім’ї, молоді та спорту України Ростиславом Карандєєвим

Насправді події відбувалися ну зовсім іншим чином. З Тернополя на Київ рушив  депутат обласної ради Степан Барна, який є в дружніх стосунках з міністром Павленком. За словами останнього Олег Марушій по дорозі  до столиці програвши боротьбу «зеленому змієві» був не в «состоянії» потрапити в міністерство. Тому й  залишився пити пиво в дешевому київському генделику. А з чиновниками мав зустріч пан Степан, хоча про це прес-служба міської ради вперто замовчує. Цікаво, що це вже не перший такий трафунок з головним гуманітарієм міста. Кажуть, що влітку святкуючи  День міста, шановний Олег Олексійович добряче перебравши втратив координацію і гримнувся вниз поцілувавшись з асфальтом. Наслідком цього «зіткнення» став переламаний ніс. На другий день п. Олег усім на роботі розповідав як йому на дачі випадково впала цегла на носа…

Тому для того, щоб молоде покоління не брало приклад з ось таких «гуманітаріїв» як пан Марушій в Івано-Франківську висунули нову «унікальну» ідею:

«Лікарі івано-франківського наркодиспансеру пропонують нову зброю у війні з дитячими шкідливими звичками – вносити всіх учнів, які вживають психотропи, у комп’ютерну базу даних, - пише газета «Репортер».

«Сьогодні у нас на обліку по місту перебуває тільки 45 дітей, – розповідає лікар-нарколог Тетяна Черкасова, . – А всі чудово знають, що діти вживають спиртні напої та легкі наркотики, починаючи з 10‑12 років. Досить уже приховувати інформацію, буцімто у нашій школі такого бути не може. Ця система вводиться, аби ми отримали статистику і знали…що коїться у Франківську».

Система сама по собі дуже проста. У кожній школі інсталюється програмка і має бути виділена одна особа, яка би вносила інформацію. «От прийшов класний керівник 8‑Б класу і сказав – в мене такий‑то хлопчик курить травку, а така‑то дівчинка під час уроків розпивала спиртне, – каже Черкасова. – Не треба, наприклад, обстежувати дитину в лікувальному закладі для того, аби внести у програму. Відповідно, вносять ім’я, прізвище, по батькові учня, рік народження, де проживає, в якій школі навчається і яку речовину вживає».

Справді система «проста» - всіх занесуть в базу і порахують. Але як от лікувати нашу юнь - спеціалісти поки що не придумали. Сподіваємося, що Новий рік вони зустрінуть в хорошому гуморі і кількість громадян у витверезнику можливо трохи зменшиться.

 

Василь Хом’як, «ОстроВ»

 

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи