Нова дилема українців: махорка чи тютюн?



Нові ціни на марки тютюнових виробів вступили в силу, однак не на 30%-40% , як прогнозували законодавці, а на 40, та навіть, 60%  збільшився акциз на тютюнову продукцію. Чи івано-франківці  знайшли альтернативу сигаретам? Та чи підвищення акцизу сприяло зменшенню курців серед прикарпатців? На ці питання вирішила відповісти кореспондент «ОстроВа».

«Варто зауважити, ще не всі марки цигарок зросли в ціні більш ніж на 40% (мінімум – 33%),  є багато марок, які подорожчали значно суттєвіше», -  говорить Костянтин Красовський, заввідділу контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень Мінохорониздоров’я.

Отож, податкове навантаження тютюнових компаній цілком і повністю перекладаються  на гаманець споживача, діючи на випередження. Адже закон про підвищення акцизів на тютюнові вироби Верховна рада ухвалила у жовтні, однак він ще досі не набув чинності. Крім того, зазначений акциз, згідно з розрахунками призвів би до подорожчання продукції щонайменше на 40%.

Як розповіли на одній із фірм-реалізаторів тютюнових виробів, на кожній пачці цигарок написана максимальна роздрібна ціна, яку формує виробник. «Ми не можемо продавати цигарки дорожче ціни, написаної на пачці. Після подорожчання суттєвої різниці вартості між дешевими та дорогими цигарками не буде», - розповів представник фірми, який побажав залишитися інкогніто. На запитання, чи після підняття цін на цигарки люди стануть менше палити, на фірмі відповів: «Частина курців все ж відмовиться від паління, але це буде малий відсоток. Хтось перейде на дешевші цигарки, або взагалі на махорку. Проте, це не означає, що бізнесу завтра вже не буде». Продавці в кіосках зауважують, що кількість осіб, які постійно купують у них цигарки, поки не зменшилось.

Думки опитаних мною з цього приводу 23-річного Ігоря та 25- річного Андрія, місцевих жителів Івано-Франківська,  розійшлися. Перший говорить, що не дивлячись на подорожчання цигарок, палити все ж не перестане і не перейде на дешевші цигарки. Андрій ж стверджує, що цигарки, які він  палить коштують недешево, а тому скоріш за все, відмовиться від паління.

Проте фахівці вважають, що зрештою уряд не доб'ється очікуваного результату. Більш того, за прогнозами, надходження до бюджету не тільки не збільшаться, але і скоротиться за рахунок того, що люди перейдуть на дешевші тютюнові вироби, і, відповідно, виробництво дорогих – скоротиться.

На сьогодні, ті курці , які намагаються знайти альтернативу сигаретам поділяються на два види: ті, які перейшли на сигари та тютюн та на дешевшу альтернативу тютюну – махорку. Як  говорить Інга Королюк, працівниця магазину тютюнових виробів «Табакерка»: «Сьогодні збільшилася кількість курців, які перейшли на сигари, але це не пов’язано зі подорожчанням ціни на сигарети. Просто сигари містять ряд переваг  - в них міститься якісний тютюн, немає неприємного запаху, як після сигарет, і до того ж – це ознака статусу».  Ціни на сигари коливаються від 5 грн., за одиницю.

Збільшилася кількість шанувальників тютюну: люлькового (від 30 грн.,) та самокруточного (від 26 грн.). До останнього необхідно придбати спеціалізовану машинку на сигаретні гільзи (від 150 грн.), фільтри (ціна від 10 грн.).

Що ж до шанувальників традиційної люльки, то її ціна коливається від 85 грн. Проте, як зазначає Інга Королюк: «На сьогодні ціновий аспект самокрутки не відрізняється від цін на цигарки».

Не останню ланку для переходу від цигарок до більш «легкого» варіанту займає кальян. Однак, він більш підходить для тих, хто перебуває не так в залежності від цигарок, як просто насолоджується самими процесом куріння. Тютюн для кальяну коштує від 16 грн. за пачку.

Частина ж інших курців плавно перейшла на махорку (відходи при переробці тютюну), яку можна придбати і в Інтернеті, і на базарі у бабусь. В інтернет-магазинах ціни коливаються від 15 грн., за 50-ти грамову пачку, тоді як з бабусями на центральному ринку Івано-Франківська є більше шансів сторгуватись. Як розповідає Віра Іванівна, пенсіонерка: «З підняття ціни на дорожчі марки сигарет, постійних покупців у неї побільшало. Однак великих грошей на продажу махорці аж ніяк не заробиш, а інколи й ціну доводиться спускати».  Так, свої запаси махорки Віра Іванівна продає за 10 грн., за сто грам, хоча, і як вона повідомляє, махорка після Нового року підвищиться в ціні.

Крім того, як наголошують експерти, сегмент дешевих цигарок, який забезпечує третину акцизних податкових надходжень, може бути повністю заміщено контрабандною продукцією з Росії та Молдови. Інші ж заперечують, так як резюмують, що в цьому не буде економічного сенсу, так як несанкціонований ввіз сигарет можливий тільки від України, а не навпаки. У всіх цих суперечках фахівців залишається сталим тільки одне – «човникарство», що й надалі буде процвітати в Україні. І способи перевозу контрабанди постійно удосконалюються. «Якщо колись, - говорить Сергій Прутько (ім’я та прізвище змінено з етичних міркувань), який вже довгий час займається цієї гілкою бізнесу, - потрібно було самому їхати в Румунію чи Молдову за товаром, то зараз гілка поставок стала настільки злагодженою, що ввіз несанкціонованих цигарок можна здійснювати, як просту передачу для рідних чи близьких людей. Потрібно лише домовитися з водієм, щоб той не перевіряв вашу сумку».

Тож, що буде далі, покаже час.  Єдине, що відомо, підняття цін в тютюновому секторі слід чекати й надалі..

 

Людмила Ходоровська, «ОстроВ».




Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи