Історія львівської «Конча-Заспи» триває






Селище міського типу Брюховичі розташоване за 7 км від Львова в чудовій лісопарковій зоні. Ще з часів Австро-Угорщини Брюховичі мали славу курортної зони, і тут було збудовано велику кількість віл і пансіонатів. За радянських часів ситуація не змінилась, лише на зміну віллам прийшли профілакторії і дитячі табори.

В наш час Брюховичі дуже інтенсивно розвиваються: з’являються нові готелі та пансіонати, тут було відкрито Національну академію державного управління при Президенті України, духовну семінарію св. Йосифа римо-католицької церкви та  всеукраїнський центр Свідків Єгови.

Також в Брюховичах активно проводиться житлове будівництво. Хто ж не хоче жити в лісопарковій зоні всього за кілька кілометрів від задушливого міста? Так, з боку Львова за часи незалежності в Брюховичах було споруджено район «особняків» і «замків», який в народі назвали «Поле чудес». Як магнітом Брюховичі притягують місцевий „бомонд”: тут, наприклад, мешкає колишній нардеп, президент футбольного клубу «Карпати» Петро Димінський, проживав екс-губернатор Львівщини Степан Сенчук, вже покійний. До речі, саме з ім’ям Степана Сенчука пов’язують основні земельні скандали навколо Брюхович. Але про це пізніше. 

Тож не дивно, що земля в Брюховичах стала неабиякою цінністю і тут розпочалось активне «впровадження в життя» незаконних схем виділення земельних ділянок.  Так, нещодавно, прокуратура міста Львова порушила кримінальну справу за фактом підробки документів  службовими особами управління Держкомзему у місті Львові. Службовці підробили державні акти на право власності на дві земельні ділянки, площею по 0,10 га. кожна, що розташовані поблизу земель Брюховецького лісництва ДП "Львівський ЛСНЦ". В подальшому одну із земельних ділянок було продано згідно з договором купівлі-продажу за 300,2 тис. грн. Але це, як кажуть, „квіточки” на фоні інших афер. 

Першою аферою, яка стала відома громадськості, і втіленню якої до кінця вдалось запобігти, стало виділення 20 гектарів лісопаркової зони біля кардіологічної лікарні. Забігаючи наперед, зазначимо, що в більшості земельних скандалів в Брюховичах задіяні одні і ті ж особи: екс-губернатор Львівщини Степан Сенчук та екс-керівник  Львівського обласного управління земельних ресурсів Михайло Лавейкін. Ниточка тягнулась, як стверджує депутат Львівської міської ради Віра Лясковська, аж до колишнього керівництва Секретаріату Президента — Віктора Балоги та Ігоря Пукшина.  В більшості, з ініціативи депутатів Львівської міськради та підтримки народних депутатів, вдалось повернути незаконно вилучені земельні ділянки у власність місцевої громади через суди, проте ніхто з дійових осіб у цих аферах досі не покараний. Але про все по порядку.

«Перша афера, це 20 гектарів лісопаркової зони, де були задіяні фірми «Буддизайн» та «Новобуддизайн» Сенчука і Лавейкіна. Це курортна зона, де розташована наша кардіологічна лікарня, там проходять реабілітацію після інфарктів, інсультів. Спочатку було написано в рішенні (рішення Брюховицької селищної ради 2004 року — авт.), що це під спортивно-оздоровчі споруди, і кілька будинків для обслуговуючого персоналу. Ясно, що це була суща брехня.  Цим займався голова селищної ради Сало (колишній голова Брюховицької селищної ради Іван Сало. Хоча містечко розташоване на території Шевченківського району Львова, воно має свою селищну раду — авт.), який був дуже зацікавлений. 20 гектарів вже були розподілені на 120 земельних ділянок, і ніяких там ні спортивних, ні оздоровчих об’єктів і близько не було. Все це було повністю під житлове будівництво, під вілли», — сказала кореспонденту «ОстроВ»  Віра Лясковська, яка брала активну участь в судах по питаннях земельних скандалів в Брюховичах.

Щоб зробити „схему” виділення землі „надійнішою”, фірми «Буддизайн» та «Новобуддизайн» укладають угоди суборенди на землю з підставними особами — на 120 ділянок. І коли запахло смаженим — тема незаконного виділення 20 га в Брюховичах стала активно висвітлюватись в ЗМІ вже на загальноукраїнському рівні, на боці громади виступали  народні депутати і суди приймали рішення не на користь «буддизайнівців» — вони зробили «хід конем».  «Ті, хто отримали в суборенду ділянки, подали в Мукачівський суд, що ущемлені їхні інтереси, що вони є добросовісні набувачі… Всі  суди, яки йшли в Мукачево, починаючи від першої інстанції, закінчуючи міжрайонним апеляційним судом, прийняли рішення на їхню користь. Але після того, як уже рішенням Верховного суду скасовано рішення про вилучення цих земельних ділянок з лісопаркової зони і Вищим адміністративним судом скасовано рішення щодо укладення договорів, вони вже не мають жодних можливостей здобути ці ділянки», — сказала Віра Лясковська.

Наступною гучною справою стало виділення 32 га брюховицьких лісів кооперативу «Ремонт».  «Ці 32 гектари знаходяться в тому ж брюховицькому лісі на території європейського вододілу, але в іншому місці, і по часу мають таку саму довгу історію. Це організував кооператив «Ремонт», власники якого —  ті самі діячі. А відбувалось все таким чином: ніби Грибовицька сільська рада (село Грибовичі знаходиться по сусідству з смт. Брюховичі — авт.) на прохання кооперативу «Ремонт» попросила обласне управління лісового господарства, щоб їй передали 32 гектари для житлово-дачного будівництва. Ви собі уявляєте, який це цинізм і які впевненість у своїх силах?», — сказала депутат.

Як стверджує Віра Лясковська, насправді Грибовицька сільська рада не вирішувала направляти таке звернення, а все організував голова сільради з іншими вже зазначеними дійовими особами. Депутати Грибовицької сільради, секретар сільради дали свідчення прокуратурі, що ніхто з них не голосував і навіть не знає про прохання виділити землю кооперативу «Ремонт».

Після виявлення цього факту історія повторилась: знову відбувся кількарічний судовий процес. „Зовсім недавно ми виграли цю справу по 32 гектарах кінцево”, — сказала Віра Лясковська. Однак знову ж таки нікого покарано не було: кримінальні справи проти організаторів афери або закрито, або не доведено до логічного завершення.

Після  спроби „прихопити” 20 гектарів та 32 гектари, ставки стали більші — тепер вже йшлось про 328 гектарів брюховицьких лісів.  «Вони ухвалу Львівської облради про виділення 328 гектарів сфабрикували після того, як побачили, що в них справа дуже тонко висить по 32 гектарах. І тоді вони вирішили ці 32 гектари включити в 328 гектарів в ухвалу, яке ще була  1993 року прийнята обласною сесією. Було долучено (до дійсного варіанту ухвали — авт.) три сторінки на зовсім іншій машинці, зовсім іншого змісту. В ухвалі йшла мова про те, щоб сприяти розвитку фермерського господарства, і щоб вільні земельні ділянки надавати фермерам, оперативно оформляти їм документацію. І тут раптом появляються цих три сторінки, в яких іде мова абсолютно про інше: про те, щоб виділити 328 гектарів лісопаркової зони і передати їх Грибовицькій сільській раді для житлово-дачного будівництва. Тобто вони повторюють ту саму фальсифікацію, що і при 32 га, тільки в більшому обсязі», — сказала Віра Лясковська.

Ця справа теж тягнеться по судах вже близько 4 років. Знову ж таки кримінальних справ проти організаторів немає, хоча дві експертизи довели факт фальсифікації ухвали. До речі, у „оновленому” варіанті ухвали йдеться не лише про Брюховичі, а й про вилучення під житлово-дачне будівництво таких же лісів в Трускавецькій курортній зоні, Сколівському районі та 3 гектари агрофірми „Провесінь” у Львові. І остаточна крапка у цій справі ще не поставлена.

Поки тягнеться судова тяганина по факту вже виявлених оборудок, зявляються нові земельні махінації з брюховицькими лісами. «Нові факти є і далеко не поодинокі.  Особливо нам дуже «надав допомогу» закон про зміни до лісового кодексу, прийнятий в 2006 році. Він не відповідає конституції, але це окрема тема. І з прийняттям цього закону розпочався страшний паралельний дерибан: крім того, що вони і так вилучали землю, тепер роблять іншим,  набагато спрощеним шляхом, адже 49-50 років в користування — це вже все, це вже твоє. Самі ж лісівники почали і наше обласне управління лісового господарства передавати ділянки… Ми, депутати, природоохоронна прокуратура, СБУ виїхали на ці ділянки, про які нам стало відомо, і те що ми побачили, це був жах. За одну ніч вирубана ділянка одна, другу почали вирубувати, третю обгороджують. Це вже було відкрите свинство, що обласне управління лісового господарства підписало дозвіл на видачу кількох земельних ділянок під житлове будівництво в цій лісопарковій зоні», — сказала депутат.  По цих виявлених фактах прокуратура вже передала матеріали до суду.

Хто ж зупинить земельний дерибан в Брюховичах? Можливо, такі як вчений Андрій П'ясецький, який в 40-их роках минулого століття очолював лісництво, куди входили брюховицькі ліси. В 1941 році він свідомо не виконав наказ тодішньої німецької влади провести вирубку у величезній кількості брюховицьких лісів і  поїхав до Кракова в головне управління лісів, де працював професор Мантель. П'ясецький довів Мантелю,  що знищення лісів на теренах головного європейського вододілу загрожує екологічною катастрофою, і Мантель добився того, що брюховицькі ліси стали науковим об’єктом і їх вирубки не відбулось. Проте місцева німецька адміністрація не пробачила Андрію П'ясецькому невиконання свого наказу, і згодом вченого заарештували і розстріляли.

Але тоді була інша ситуація — тоді захищали брюховицькі ліси від іноземних загарбників. Тепер у незалежній державі українці крадуть самі у себе те, за що комусь доводилось платити життям. Екологічні наслідки, які передбачав Андрій П'ясецький, вже не видаються такими фантастичними.  Адже безкарність породжуватиме все нові і нові злочини.    

 

Олександр Сніжинський, „ОстроВ”

 

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи