«Дикі танці» навколо комунального кінотеатру у Львові






3 грудня вже втретє на засідання сесії Львівської міськради було винесено питання про надання в оренду «Міжнародному благодійному фонду «Український світанок» Руслани Лижичко нежитлових приміщень по вулиці Личаківській, 131 у Львові — це приміщення кінотеатру імені Миколайчука. Причому якщо перші два рази депутатам пропонували надати кінотеатр в оренду на два роки, то тепер йшлось про оренду терміном на 25 років за ціною 1 гривня на рік без ПДВ.

І одразу ж «напівживий», якщо не сказати «мертвий» кінотеатр, став об’єктом великого зацікавлення. Ще до розгляду на сесії це питання викликало значний резонанс. Особливо активними були опоненти діючого міського голови Львова Андрія Садового. «Передача кінотеатру імені Миколайчука в оренду за 1 гривню є черговою тіньовою схемою Андрія Садового», — сказала кореспонденту «ОстроВ» представник Громадської організації «Рідне місто» Софія Байса.   

На думку представника ГО «Рідне місто», місто втрачатиме щороку 0,5 млн. грн., якщо приміщення нададуть в оренду за 1 гривню на рік. Адже середня ціна оренди нежитлових приміщень у Львові складає 200 гривень за метр квадратний. Натомість кінотеатр, площа якого більше 800 метрів квадратних, віддають за 1 гривню. «Щодо «Міжнародного благодійного фонду «Український світанок», яким керує співачка Руслана Лижичко, то, не думаю, що домовленості з мером коштували їм дешевше, ніж коштувала б чесна орендна плата. Сподіваюсь міські депутати нарешті звернуть увагу на порушення закону, які дозволяє собі Садовий і, якщо вони звісно не «в долі» —  не допустять втрати містом комунального майна, яке може приносити прибуток місту кожного року більше, ніж 500 тисяч гривень», — сказала кореспонденту «ОстроВ» Софія Байса.

Схожої думки дотримується і депутат Львівської міськради Наталія Усач. «Давайте писати прямим текстом, що ми роздаємо кінотеатри в користування всім охочим, які звернуться, що ми без конкурсу розбазарюємо комунальне майно. Чому б про це не написати прямим тестом?», — сказала Наталія Усач, повідомив «Львівський портал». Депутат заявляє, що вартість кінотеатру, який планується віддати за гривню — 8 млн. доларів. «Приміщення на Личаківській (кінотеатр) є невеликим, воно є компактним, розміщене у центральній частині, і навіть у кризу його можна продати за шалені гроші. Це не є велика махіна, яку буде важко продати. Орієнтовна ринкова вартість кінотеатру Миколайчука становить 8 мільйонів доларів США», — сказала вона.

Тож питання було на слуху, і сподіватись на те, що депутати проголосують без шуму та пилу за безплатну, по суті, передачу кінотеатру в приватні руки, не приходилось. Тому безпосередньо на сесію Львівської міською ради прибула сама співачка Руслана Лижичко, і пояснила свою позицію щодо використання кінотеатру. За її словами, у кінотеатрі буде створено культурно-мистецький центр, кіноконцертний комплекс, а також музична та хореографічна школа. При цьому співачка запевнила депутатів, що це буде не просто інвестиція, а значна промоція Львова.

Чому передача кінотеатру в оренду відбувається в «одні руки», без конкурсу, Руслана пояснила дуже просто: що вона не має час ходити кабінетами міськради і що навряд чи найдуться інші інвестори, які будуть готові реалізувати такий проект. А те, що в ЗМІ негативно висвітлюються її плани щодо кінотеатру, вона вважає впливом зацікавлених осіб, а не думкою громади.

Виступ Руслани надихнув міського голову Львова, який і до того підтримував цей проект, до переконання депутатів проголосувати «за». Натомість серед депутатського корпусу виявилось мало фанатів «диких танців». Спочатку від обранців громади були аргументовані запитання до співачки, як-от, чи можна розмістити культурно-мистецький центр в іншому приміщенні, а також що депутати хотіли б ознайомитись з бізнес-планом проекту тощо. Потім депутати почали шукати політичний підтекст у безплатній передачі в оренду кінотеатру і нагадувати Руслані політичне минуле: адже колись вона була депутатом від «Нашої України», а тепер — співає в турі «З Україною в серці» на підтримку Юлії Тимошенко.

Дійти згоди зі співачкою депутати не змогли — Руслана поїхала, як сама сказала, на концерт, тож дискусія вже продовжилась без неї. В результаті депутати не сказали проекту ні «за», ні «проти», а просто перенесли розгляд цього питання на наступне засідання. При цьому частина депутатів наполягають на обов’язковому проведенні конкурсу на оренду комунального кінотеатру.

Моя позиція співпадає з тим, що озвучувалось на сесії деякими депутатами, що ми маємо визначити цільове призначення такого об’єкту і оголосити відкритий конкурс проектів. Руслана подала цікавий проект, але думаю що й інші люди можуть запропонувати, щоб ніхто нас не звинувачував в якійсь упередженості щодо одних чи інших, щоб все було відкрито і прозоро. І на конкурсних умовах ми визначимо орендаря. Учасники конкурсу пропонуватимуть як творчу складову щодо використання цього приміщення, так і фінансову складову”, — сказав кореспонденту «ОстроВ» депутат Львівської міськради Богдан Бедрило.

Хоча успішність проведення конкурсу  теж під питанням. „Теж саме ми робили на визначення переможця з будівництва стадіону, спочатку був конкурс, а потім ні з того, ні з сього, без конкурсу, виконавцем робіт було призначено донецьку фірму. Це все неправильно, це губляться кошти мешканців Львова, в кінці-кінців ми маємо недобудовані школи, лікарні, садочки, дороги”, — сказав кореспонденту «ОстроВ» Богдан Бедрило.

Тож питання Руслани і кінотеатру надалі чекатиме свого вирішення. Прогнозуються два варіанти: перший, малоймовірний  — відбудеться відкритий конкурс на оренду комунального кінотеатру, де переможе той, хто справді на це заслуговує. І другий, більш ймовірний і провірений часом — відбудуться «підкилимні» домовленості і буде чергова спроба «пропхати» це питання на сесії міськради. В крайньому випадку може відбутися «відкритий і чесний» конкурс, де  переможе Міжнародний благодійний фонд «Український світанок» з найбільшою ціною оренди 1 гривня на рік.  Отже, далі буде — гастролі Руслани у Львівській міськраді продовжуються.  

 

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи