Бандеру не нагородять орденом Бандери. Огляд галицької преси



З приходом зими приходять і вічні наші проблеми – опалення. І хоч поки що на вулицях галицьких міст панує ще осіння погода, проте привид зими мабуть не забариться нагадати про найбільш болюче питання – своєчасну оплату за газ. Газета «Галичина» пише:

«Івано-франківцям загрожує невесела перспектива: в їхніх квартирах не тектиме гаряча вода із крана, а батареї будуть ледь теплими, якщо населення міста розраховуватиметься за ці комунальні послуги так, як дотепер… своєчасно і повністю розраховується за послуги теплопостачання лише 75-80% абонентів. Отож якщо й далі зберігатиметься такий стан речей, то комунальне підприємство не зможе істотно скоротити нинішню свою заборгованість (58,5 млн. грн.!) за блакитне паливо, і в такому разі годі сподіватися, що ДК «Газ України» надасть йому повноцінні ліміти цього енергоносія на грудень і січень.

-  Справді, підстави для тривоги у нас більш ніж серйозні, — каже начальник відділу тарифної політики та планування «Теплокомуненерго» Людмила Костів. — Серед споживачів послуг нашого підприємства населення міста винне найбільше — близько 29 млн. грн. Ще 25 млн. грн. заборгували нам юридичні особи, в тому числі й організації та установи, що фінансуються з міського та обласного бюджетів».

Тим часом у Львові громадськість щиро переймається іншім нашим «тяжким» питанням приватизацією комунального майна. Газета «Високий замок» пише:

«Приміщення готелю «Львів» у центрі міста (загальною площею 11 тисяч 941,9 кв. м) продали за 18 мільйонів гривень. Ціна – сміхотворна. Арифметика проста: 1 кв. м площі обійшовся покупцеві у 200 доларів. Тоді як ринкова ціна - від 1500 до 2000 «зелених». На цій операції місто втратило щонайменше 100 мільйонів гривень. А «бомбу сповільненої дії» під готель заклали ще у 90-х роках, коли один з посадовців мерії віддав у довгострокову оренду готель «Львів». І кошти, які орендарі платили до бюджету, були «смішні» - на місяць приблизно тисячу гривень. Орендна плата для інших підприємців у рази вища.

Виявляється, долю комунального майна міста у Львові вирішують… кілька посадовців на засіданні профільної комісії. Те, у який спосіб і за яку ціну продали цілісний майновий комплекс готелю «Львів», ставить під сумнів законність роботи «майнової» комісії…

Прокуратура порушила кримінальні справи проти заступника голови «майнової» комісії Романа Зафійовського. Правоохоронці вилучили усі папери у справі готелю «Львів».



А поки правоохоронці займають перевіркою фактів розкрадання міського майна, львівська влада вигадує нові інвестиційні (коштовні) проекти. «Львівська газета» розповідає:

«Виконавчий комітет Львівської міської ради затвердив результати конкурсу з визначення кращого інвестиційного проекту будівництва підземного багаторівневого паркінгу на вул.Коперника - Стефаника. Інвестором затверджено ТзОВ "Річ девелопмент".

На громадських слуханнях громада сказала автостоянці на розі вулиць Стефаника - Коперника "ні"…Створювати паркувальний простір у Львові треба, перевіривши ті чи інші технології, щоб зменшити ризики. "У Львові є значний досвід будівництва підземних просторів, який, на жаль, дуже негативний. Вже на підставі досвіду будівництва підземного трамвая ми мали б нічого не будувати…", - підсумкову думку громади висловив Андрій Салюк, голова Благодійного фонду збереження історико­архітектурної спадщини Львова.

Центральна частина Львова через свою тісну історичну забудову придатна лише для дуже обмеженого заїзду та паркування автомобільного транспорту - висновок згаданої транспортної стратегії.

Вихід, зазначений у ній, для розвантаження центральної частини міста - спорудження спеціально відведених місць для паркування та пересадки на громадський транспорт на краю міста, які забезпечували б пересадку з автомобілів чи рейсових автобусів у громадські транспортні засоби у напрямку центральної частини міста».

Тернопільська влада тріумфує – їм випала нагода прийняти участь в інвестиційному проекті реконструкції власного стадіону у рамках проведення ЄВРО-2012. Газета «Вільне життя» тішить своїх читачів:

«Тернополяни отримали гарну звістку — в них буде тренувальна база для команд-учасниць фінальної частини чемпіонату Євро-2012. «Ми йдемо в парі зі Львовом, а Львів має всі шанси бути названим містом-учасником», — вважає мер Тернополя Роман Заставний.

Наш обласний центр переміг таких конкурентів як Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне... На момент приїзду спеціальної комісії ми вже мали вироблену проектно-кошторисну документацію. На думку директора міського стадіону Ярослава Колісника, інфраструктура спортивної споруди на 85 процентів відповідає вимогам УЄФА…Попрацювати доведеться в інших напрямках: потрібно встановити нове освітлення, замінити сидіння, встановити дахи над глядацьким сектором…Згідно з планами біля стадіону також добудують близько 6 тисяч кв. м. корисної площі для підрозділів, які обслуговують спортивну споруду. Також тут постане невеликий готель, підземний паркінг на 85 машин, ресторан, рухоме електронне табло.

Реконструкція стадіону коштуватиме приблизно 17 мільйонів гривень. Як ідеться в міністерському листі голові міськради, «достатнє фінансування робіт із реконструкції має бути передбачене в місцевих бюджетах Тернополя і області на 2010 рік».

А поки тернопільська влада захопилася перспективними проблемами в місті не перестає…смердіти. Йдеться звичайно про горезвісне тернопільське сміття. Газета «Тернопільська правда» аналізує ситуацію в місті і з’ясовує першопричини складної ситуації:

«Роздерибанивши міську землю та комунальну власність, ділки взялись за сферу, яка у світовій бізнесовій практиці вважається “золотим дном”. Почалася боротьба за ринок сміття… Є думка, що тернопільська сміттєва війна почалась з конфлікту бізнес-інтересів Юрія Чижмаря (вихідця із Закарпаття, ставленика колишнього голови президентського секретаріату Віктора Балоги) та групи Романа Заставного (місцевого бізнес-клану, що має у серед своїх активів підприємства кондитерської галузі, сільського господарства, будівництва).

Ще у минулому році Заставний, захоплений своїми успіхами у експансії місцевого сміттєвого ринку, “проговорився”. В одному з інтерв’ю у місцевій пресі він необережно виголосив суть власних планів — мовляв, той, хто побудує сміттєпереробний завод, керуватиме Тернополем і “назначатиме” міського голову.

Губернатор Юрій Чижмарь, очевидно, дізнався про плани Заставного і вирішив їм перешкодити. Він зіграв на випередження — розгорнув “сміттєву кризу”, наслідком якої стали: по-перше, дискредитація конкурента Заставного, по-друге, власний пі-ар… по-третє, Чижмарь, тримаючи “на гачку сміттєвого скандалу” Заставного отримав “козирі” у бізнес-переговорах з ним».

А поки владні мужі поборюють одне одного, історія про тернопільське сміття облетіла вже всю Україну. А тим часом сміттєвий скандал (поки що дуже локального значення) розгорається в Івано-Франківську і прямо таки під стінами ОДА та міської  ради. Газета «Галицький кореспондент» повідомляє:

«Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради вирішив перенести сміттєві контейнери під вікна палат денного стаціонару військової поліклініки.

У понеділок, 30 листопада, виконуючи розпорядження мерії, працівники міськжитлокомунгоспу спробували перенести сміттєві контейнери з вулиці Старозамкова, 2 в центрі Івано-Франківська (де власне і розміщується «білий дім» - «ОстроВ» )на територію військової поліклініки. Цьому передувало тривале листування між чиновниками і військовиками.

Так от, після цього чиновники і комунальники вдалися до більш рішучих дій. 30 листопада начальника військової поліклініки Володимира Коротича повідомили, що, оскільки він сам не бажає забрати ворота, комунальні служби зріжуть їх власноруч. На призначену для «штурму воріт» годину біля поліклініки зібрався натовп з представників депутатського корпусу ( від партії Регіонів – «ОстроВ»), працівників поліклініки, військових пенсіонерів та ветеранів».

Територію поліклініки поки що вдалося відстояти. Але як буде далі поки що невідомо. Тим часом Івано-Франківська обласна рада яка засідає в тому ж таки білому домі, продовж трьох місяців ніяк не може вирішити питання про достойників до нагородження орденом Степана Бандери. Ви вже напевне буде сміятися. Але прикарпатські депутати і далі продовжують «плідні» дискусії довкола цього питання. Західноукраїнська газета «Експрес» пише:

«На черговій сесії Івано-Франківської облради знову не минулося без суперечок. Цього разу знову з’ясовували, кого мають нагородити почесною відзнакою з нагоди 100-річчя від дня народження Степана Бандери.

На минулій сесії це питання було зняте з порядку денного через велику кількість претендентів на нагородження. Цього разу кількість номінованих ще збільшили. А каменем спотикання стала кандидатура діяча Дмитра Павличка. Частина депутатів вважає, що він не гідний цієї відзнаки, тому що свого часу писав віршовані пасквілі на ОУН.

Члени фракції БЮТ висловили пропозицію нагородити самого Степана Бандеру відзнакою його імені. Сюди ж хочуть долучити Романа Шухевича, Євгена Коновальця, Ярослава та Славу Стецько. Останніх і було включено на останній сесії облради до нагородження, а Провідника Степана Бандеру вирішили не нагороджувати, аби не доводити поважну процедуру до абсурду».

 

Василь Хом’як , «ОстроВ»




Статьи

Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Донбасс
21.04.2024
19:30

"Будут разрушаться украинские города, территория Украины все больше будет становиться диким полем". Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса в полном соответствии с кремлевскими методичками "переживали" за дальнейшую судьбу Украины, радовались отсутствию у ВСУ западной помощи, а когда палата представителей Конгресса США все же проголосовала...
Все статьи