Не жадай мужа ближньої твоєї









Однією з десяти записів Божого декалогу є заповідь «Не жадай жони ближнього свого».

Традиційні релігійні конфесії прописують її як дев’яту заповідь, протестантські відносять до десятої, з огляду на те, що перечислені Моїсеєм заповіді не пронумеровані.

Причому, в Старому Заповіті всі  заповіді повторюються двічі: спочатку в книзі «Виходу», а відтак у «Второзаконні». Цікаво, що у первинному варіанті про непожадання жони йшлося у сукупності з іншим добром, яке міг посідати чоловік: «Не жадай дому ближнього свого, не жадай жони ближнього свого, ані раба його, ані невільниці його, ані вола його, ані осла його, ані всього, що ближнього твого!» ( Вихід 20:17).

Себто жінка, з огляду на тодішню ситуацію, прирівнювалася до надбань мужа. Проте, у повторенні закону через певний проміжок часу вартість жони виросла. Про це свідчить хоча б те, що Біблія рядок заповідей про пожадання уже починає з заборони на пожадання жінки, а не дому, як це було перед тим: «І не бажай жони ближнього свого, і не бажай дому ближнього свого, ані поля його, ані раба його, ані невільниці його, ані вола його, ані осла його, ані всього, що є ближнього твого!» (Второзаконня 5:21 21).

Отже, виходить, що вартість жінки зростала, за неї віддавалося все більше викупу: верблюдів, овець, ослів, тощо. Згодом, в часи середньовіччя жінок возведуть в ранг почитання як «прекрасних дам», яким поклоняються і за яких віддають життя лицарі та благородні кавалери. Цінність жінок зростатиме до тих пір, поки не настане дефіцит… чоловіків. І це при тому, що ми вже на порозі цієї доби. Тому вже за якийсь час треба буде міняти Божі заповіді, насамперед в частині «не пожадай жони ближнього свого», і переробляти їх до реалій сучасності - «не пожадай мужа ближньої своєї».

Вище наведене навіть не жарт. Хоча зрозуміло, що Біблія писалася чоловіками і для чоловіків, адже жінки ще не вважалися на той час особами, вартими Писання. В середньовіччі мужі вели серйозні теологічні диспути відносно того, чи має жінка душу і тільки в наслідок тривалих суперечок згодилися на догмі, що жінка таки має душевний елемент, щоправда в еквіваленті «півдуші». Так, доречі, й записали. Ще пізніше в історичному відліку часу жінки здобули право голосу аж в ХХ сторіччі і то не у всіх країнах. Зате роль чоловіків поступово зменшується. І якщо хтось подумав, що я писатиму далі щось на тему фемінізму, то глибоко помиляється. Я спробую висловитися за проблему, яке ще навіть не має офіційного визначення в природі речей: занепад чоловічого роду.

Чоловіків із кожним роком стає дедалі менше. Вже зараз в Україні на тисячу жінок припадає всього 879 чоловіків. Наші чоловіки живуть на 12-13 років, а жінки на 8-9 років менше, ніж в країнах Європейського Союзу. Середня тривалість життя в Україні серед чоловіків становить лише 62 роки, серед жінок - 73 роки. Причому, чоловіків в Україні стає менше, ніж жінок вже починаючи приблизно з 35-річного віку. А це вже суттєвий показник відносно того, що чоловіки ще в досить молодому й репродуктивному віці можуть ставати…предметом пожадання. Окремі чоловіки, читаючи це речення, можуть загорітися радістю й навіть захопленням, що властиво чоловічій природі. Проте радіти ще зарано. І не тому, що завтра жінки не стануть хапати чоловіків на наших вулицях і тягнути їх в ліжко.

Тут справа серйозніша. Боротьба за право володіти чоловіками розпочнеться між самими жінками. На цьому реченні окремі жінки дуже розсердяться. Це також властиво їх сутності, але спробуймо об’єктивно, за допомогою статистики і навіть простого поверхневого аналізу проблеми, глянути на становище в чоловічому таборі.

Фонд Народонаселення ООН  повідомляє, що смертність чоловіків у віці від 30 до 44 років була у шість разів вищою, ніж смертність серед жінок, а серед чоловіків 45-59 років - у 5 разів вищою. Крім того, жінки набагато менше схильні до суїциду, ніж чоловіки: кількість самогубств серед чоловіків збільшилася з 35 випадків на 1000 осіб у попередні роки й до 38,4 випадків у 2008 році. І ще один фактор: у СНІДу та туберкульозу в нашій державі “переважно чоловіче обличчя”. А серед тих, хто помер від цирозу печінки, 80% - чоловіки.

Зрештою, чоловіки лідирують по всіх негативних соціально-демографічних показниках. Саме їх роду побільше серед засуджених, серед алкоголіків. Саме вони частіше потрапляють в аварії, травмуються, гинуть на виробництві. А ще, їх масово скошують стресові стани, викликані економічними проблемами, виплатами за кредитами, розоренням бізнесу чи просто кримінальним розборками.

Нещодавно директор Інституту демографії і соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова офіційно повідомила жахливу цифру: "В Україні намітилось соціально небезпечне співвідношення кількості чоловіків до жінок - 1:4".

Якщо після цих слів жінки ще не змінили свого емоційного стану від читання моєї статті, то скажу, що досі не можу забути істерики однієї знайомої, що рвала й ламала диск з записами Ірини Білик, через одну її дуже відому пісню: «Вона мені сьогодні подзвонила… сказала що вона твоя дружина…ти мій, мій». Моя знайома пережила цю ситуацію сповна: нанесла аналогічний дзвінок до коханки свого чоловіка, з яким прожила у шлюбі близько двадцяти років і виховали двох дорослих доньок. Думаю, що кількість таких дзвінків зростає з кожним днем. Зрештою як і жіночих істерик.

Дефіцит чоловіків у населенні нині відчувається з 28-30-річного віку, причому ситуація по різному складається у містах і селах: внаслідок специфіки статевого складу міграційних потоків із сіл у міста "надлишок" потенційних наречених у містах формується вже з 19-20-річного віку, а у селах, навпаки, дефіцит наречених зберігається до 40-45 років.

"Прийнято вважати, що чоловіки стали частіше помирати через нереалізованість у житті, втрату стабільності, - розповідає психолог Костянтин Красовський. - Натомість левова частка випадків смертності чоловіків у віці 30-44 роки припадає на отруєння саме алкоголем".

Внаслідок «нелегкого» чоловічого життя проблеми з "чоловічою силою" в українських мужчин сьогодні виникають у досить юному віці. До кабінетів урологів на консультації приходять все більше і більше чоловіків. А реклама про чудодійні засоби для покращення чоловічих статевих функцій ( здебільшого простої ерекції) просто заполонила ефір та сторінки газетних видань. Навіть ефективна «віагра» не вирішує чоловічих проблем. І ось як описує нинішню демографічну ситуацію, характерну для всіх областей України, збірник «Молодь Івано-Франківщини-2006»: «поширення орієнтації на роздрібнення сімей і, як наслідок, — переважання простих (нуклеарних) сімей; розповсюдження малодітності та надмірної одинокості; збільшення кількості розлучень і безшлюбного материнства; юридично неоформлені шлюби; поширення безшлюбної самотності та підвищення частки одинаків не лише у старшому, але й у молодшому шлюбному віці, трудової міграції тощо».

Вочевидь, така картина наражає на серйозне переосмислення існуючого стану речей.

Тут можна говорити про прогалини в політиці уряду, в недоліках роботи органів місцевого самоврядування, в падінні моралі і в економічній кризі і ще багато яких голослівних й стеретипних фраз. Однак все це чомусь ще більше насторожує, і як кажуть, вже без містики все це не можливо пояснити. А якщо ще глянути на те, що кількість жінок в різних релігійних спільнотах по відношенню до чоловіків може складати 100:1, то зрозуміло, що час переписувати Божі заповіді настав. Тож не дивуйтеся, коли вже наступного разу з амвону вашої церкви жінка-священнослужитель проголосить: «Не пожадай мужа ближньої твоєї, дорога сестро».

 

Андрій Микитин, «ОстроВ»

 




Статьи

Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Все статьи