Хвороба „солодкого” життя



Вважається, що в Україні близько одного мільйона хворих на цукровий діабет. Можна з впевненістю говорити про набагато більшу кількість хворих у дійсності. Що ж стосується розподілу захворювання по різним регіонам України, то найвища поділка захворюваності реєструється в Києві та Київській області, а також у Донецькій області. Яка спостерігається ситуація захворюваності на цукровий діабет в Івано-Франківській області та Івано-Франківську? Та як лікують діабет, чи дорого коштує лікування та наскільки воно є доступним для пересічного українця? Це питання вирішив з’ясувати кореспондент «ОстроВа».

Цукровий діабет – хвороба порушеного обміну речовин. Якщо аналізи показують високий вміст цукру у крові та його наявність у сечі, людині варто звернутися до лікаря-ендокринолога. У групу ризику потрапляють  люди віком після 45 років, пацієнти з надмірною вагою, з ішемічною чи гіпертонічною хворобою, ті, які мають захворювання системи травлення (холецистит, панкреатит, виразкова хвороба шлунку) а також, ті, які мають спадкову схильність та травми. Діабет неможливо повністю вилікувати, а на нього може захворіти кожен. Доречі, половина хворих навіть не підозрює про свою недугу. Про симптоми, за яких варто перевіритися на наявність цукрового діабету розповідає Володимир Гаврилюк, завідувач ендокринологічним відділенням Івано-Франківської обласної клінічної лікарні: «Якщо Ви постійно відчуваєте спрагу, голод, слабкість; у  вас свербить шкіра - потрібно зробити аналіз  крові та сечі на цукор. Направлення вам дасть дільничний лікар».

У Марії Король хворіє на цукровий діабет дідусь. За її словами, літньому чоловікові успішно вдається боротися з цією недугою. «У нього ця хвороба виникла в 70 років, і ніхто не може пояснити чому саме. Він не приймав інсуліну, адже лікарі йому порадили спочатку вживати народні методи. Тому, бабусі-знахарки порадили попити деякі відвари з трав, і рівень цукру знизився настільки, що лікарі дозволи обходитися йому без ліків, але дотримуватися дієти і обмежувати себе в солодкому». Але, лікарі попереджують, таке лікування має протікати під спостереження спеціалістів, інакше наслідки можуть бути плачевні.

Як говорить офіційна статистика, українці старше 60 років становить близько 16 % хворих на цю недугу, а після 80 років – 20-24%.Вживати інсулін змушений кожен п’ятий діабетик. 

До цього умовного списку потрапила і 21-річна Юлія М., студентка Прикарпатського університету. Ця недуга передалася їй по спадковості. Як розповідає Юля, лікування їй щомісячно обходиться у сотні гривень: «На інсулін держава дає гроші, але інші препарати доводиться купляти самій. До того ж вартість ліків постійно піднімається в ціні».

Як зауважує, В.Гаврилюк: «На даний момент, знову почала функціонувати програма МОЗ України «Цукровий діабет», яка дещо була призупинена (2006-2008р.), і забезпечення хворих інсуліном є повністю безкоштовним. Як зазначається у статистиці, забезпечення хворого на діабет  інсуліном вітчизняного виробника обходиться державі близько 1600 гривень на рік, тоді, як імпортного від 2,5 до 6 тисяч гривень в залежності від форми цукрового діабету. Так, на обліку в Івано-Франківській області знаходиться близько 30,5 тисяч осіб, 12, 5 з них отримують таблетовані препарати, 3, 750 тисяч осіб отримують інсулін. У Івано-Франківську зафіксовано 780 осіб, які вживають інсулін. Істотної відмінності між вітчизняним та імпортним інсуліном немає».

Проте, Юлія, ґрунтуючись на своєму досвіді стверджує, що відчуває істотну різницю між вітчизняним та імпортним інсуліном, на користь саме імпортного. Важко однозначно відповісти на запитання: який інсулін кращий, а який гірший, оскільки це, найчастіше, залежить від того, який інсулін підходить хворому.

Діабет 1-го типу - це діабет молодих, інсулінозалежний діабет. Хоча на перших етапах 75% хворих не потребують інсуліну. Діабет же другого типу – інсулінонезалежний, хоча інколи й тут інколи інсулін потрібний. Дуже важливо не зволікати, але й не піддатись поспіхові. Якщо людині з самого початку призначили інсулін, вона залишається на ньому все своє життя. Люди, у яких 2-й тип діабету не потребують інсуліну. Бо при першому типі яскраво виражені симптоми, і людина одразу ж звертається до лікаря, після чого, як правило, їй призначається інсулін. В результаті, хворому підбирається інсулін, який йому підходить. Експерти стверджують, що всього за одне покоління поширеність діабету у світі збільшилася в шість разів. Що особливо тривожить — рівень захворювання на цукровий діабет першого типу (інсулінозалежний) щорічно зростає на 3%, і це стосується, насамперед, молоді.

Ендокринолог В.Гаврилюк зазначає, що кошторис цукрового діабету при  його таблетованій формі важко спрогнозувати, адже для кожного призначають ліки, які б максимально ефективно покращили стан пацієнта. «На даний час на українському фармацевтичному ринку можна знайти, як українські так  і імпортні таблетовані препарати. Звичайно, українські препарати дешевші, ніж імпортні. У середньому враховуючи кошторис лікування цукрового діабету без ускладнень на таблетовані препарати пацієнту потрібно від 120-150 гривень на місяць. Лікування хронічних ускладнень діабету та профілактика розвитку інших відбувається у спеціалізованих ендокринологічних стаціонарах, яких налічується чотири в Івано-Франківській області – це обласна клінічна лікарня, ендокринологічний відділ на 50 ліжок, обласна дитяча клінічна лікарня на 15 ліжок, ендокринологічне відділення у Калуській центральній районній лікарні на 30 ліжок, як підвідділ в Коломийській центральній лікарні на 20 ліжок. Також є місця в Надвірній та Рогатині», - каже лікар.

Оксані С., викладачці за фахом, що учителює в одному з місцевих університетів, три роки тому поставили діагноз: «цукровий діабет». Сьогодні рівень цукру в її крові,  власне здоров’я і самопочуття залежить від таблетованих препаратів. Отож, я запропонувала скласти їй список усіх таблетованих ліків, і підрахувати скільки коштів вони з’їдають з її сімейного бюджету. Оксану зацікавило таке своєрідне спецзавдання, і вже через п'ятнадцять хвилин ми мали список, який складався з тринадцяти назв різноманітних таблетованих препаратів, більшість з яких вона приймає кожний день. Таким чином, зі свого бюджету вона кожного дня витрачає на ліки - тридцять гривень, а помноживши ціну на середню кількість днів у місяці (30 календарних днів) отримуємо суму в розмірі 900 гривень. А ця сума перевищує навіть мінімальну зарплату  середньостатичного українця.

Як вважає президент Української діабетичної федерації, відомий артист Богдан Бенюк: «Найважливіше, що ми маємо зробити, це займатися просвітницькою діяльністю. Люди мають знати, що з діабетом можливе нормальне життя, якщо його вести в правильному руслі». Адже, при цукровому діабеті набагато частіше розвиваються інші хвороби. А при не лікуванні цукрового діабету виникають ускладнення, такі як: порушення кровообігу в кінцівках, яке веде до ампутації кінцівок, ниркова та печінкова недостатність, шкірні захворювання,  сліпота. Щодо останнього, то як зауважує Оксана Касюк-Петраш, лікар-офтальмолог, оптики „Експрес-оптік”: „Майже всі хворі на цукровий діабет потребують консультації лікаря-офтальмолога, адже є ризик втрати зору чи значного його погіршення. Безпосередньою причиною зниження гостроти зору у хворих на цукровий діабет є патологічні зміни, які розвиваються в центральній зоні сітківки у вигляді макулопатій. В патогенезі також домінують процеси пов’язані із порушенням стінки капілярів, порушенням їх перфузії з наступною їх закупоркою. Тобто, цукор закупорює стінки судин. А тому, якщо хворий на діабет відчуває погіршення зору, то якнайшвидше має звернутися за консультацією до лікаря-офтальмолога”.

Одна з проблем, яка сприяє поширенню цукрового діабету в Україні – незнання багатьох людей про його загрозу, адже потенційною жертвою може стати кожен. Сьогодні, цукровий діабет – це хвороба розвинених країн, хвороба цивілізації, заможного життя, стресу та адинамії(нерухомості). Отож, єдиною аксіомою життя у питанні власного здоров’я залишається істина: „ Попереджений - озброєний”.

 


Людмила Ходоровська, «ОстроВ»




Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи