Сезон розчарувань. Огляд преси



Минулого тижня офіційно закінчилася вступна кампанія до вищих навчальних закладів. Для багатьох абітурієнтів та їх батьків вона стала направду великим розчаруванням.

Обласний тижневик «Галичина» пише:

«Правила вступу дозволяли подавати документи в необмежену кількість навчальних закладів. Дехто з абітурієнтів довів її до абсурду: за даними приймальних комісій, двоє осіб-рекордсменів подали документи до 63 приймальних комісій, 37-ро — до 50, і аж 1433 — до 20 комісій. Це ускладнило роботу приймальних комісій, сформувало захмарні псевдоконкурси».

Таке множення заяв абітурієнтів спричинило до численних проблем для вступників.

«До останнього, тобто до 16 години 4 серпня, ніхто з тих, хто опинився «під лінією» рекомендованих до вступу, не знав — має він шанс вступити до обраного вишу чи ні, - пише газета «Репортер». - Усі вступники поділилися на дві категорії — ті, які пройшли всюди, і ті, хто нікуди не пройшов».

«Ще однією проблемою цьогорічної вступної кампанії стали пільговики. Адже вони мають право на вступ поза конкурсом. Тому й склалася ситуація, що майже на всіх популярних спеціальностях вони зайняли більшість державних місць, а відмінникам залишилася тільки платна форма навчання», - пише далі газета.

А поки майбутні студенти вирішують свої вступні проблеми, політичне життя на Прикарпатті оживилося завдяки приїзду в Україну патріарха РПЦ Кирила. Націоналістичні сили відчули в його візиті «пряму загрозу для української державності».

Як повідомляє газета «Репортер»:

«Вранці 5 серпня з Івано-Франківська до Почаєва виїхали чотири автобуси охочих «зустріти» патріарха Кирила… Вони відвідали церкву, яка нині будується в Почаєві, теж православну, щоправда київського патріархату, та відстояли там службу Божу. Далі взяли участь у Хресній ході до Почаївської лаври. Колона розтягнулася на кілометр, і налічувала приблизно 10 тисяч осіб.Слід зазначити, що патріарха Кирила учасники походу не зустріли. На акцію вони вийшли під гаслами «Україна не Москва, геть московського попа», «В українській державі одна мова і одна віра».

Поки одні політики «стрічали» патріарха, інші вітали в Івано-Франківську майора О.Мельниченко, що підтвердив про свій намір стати Президентом України. В інтерв’ю газеті «Репортер» О.Мельниченко заявив:

«Перше, що я зроблю, – введу військовий стан. Я хочу– оприлюднити списки тих людей, які будуть підлягати розстрілу. Я переконаний, що в Івано-Франківській області теж ці люди є. Ці люди ніколи не повинні бути при владі – це є запорука того, що ми можемо очиститися і почати рухатися далі. Ми зараз живемо в тій країні, якою керує банда».

Щоразу перед виборами чути такі слова з уст політиків є виявом традиційного розчарування українцями у своїй владі. Причому на місцях влада ще якось намагається імітувати активну діяльність. Так працівники управління торгівлі Івано-Франківського міськвиконкому зайнялися інспекцією літніх майданчиків і виявили численні порушення.

Газета «Західний кур’єр» пише:« Перший заступник міського голови Зіновій Фітель особливо обурений від того, що на літніх майданчиках працює персонал без медичних книжок, який не проходив належного медогляду: « Я ще можу зрозуміти, коли на літніх майданчиках порушується режим роботи, коли гучно грає музика, коли з під прилавка наливають горілку,- каже З.Фітель. Але щоб там працювали люди, які не пройшли медогляду і не мають санітарних книжок, - такого просто не може бути». Разом з тим, як висловилася в.о. завідувача відділу гігієни харчування міської санепідемстанції Оксана Добровольська, літній майданчик практично закрити неможливо».

Шкода, що представники міської влади устами віце-мера допускають існування таких п’яних гульбищ, що йменуються літніми майданчиками. В той же час через бездіяльність міської влади зокрема щодо освітлення мікрорайонів у місті сталася трагедія. Газета «Галичина» пише:

«Мешканці міста переконані, що нещастя могло б і не статися, коли б їхні під’їзди та вулички були освітлені. Перед будинком упродовж майже 20 років стоять «осліплі» стовпи, під одним з яких і сталася трагедія…

25-літня Марина Кравець, разом з донькою-першокласницею ввечері 3 серпня поверталися з гостей від подруги. Трагедія сталася біля будинку  № 20 на вулиці Івана-Павла II.

Два вбивства скоїв 32-річний психічно хворий чоловік…

Коли той почав настирливо приставати, на захист мами стала Іринка. Вона своїм тільцем прикривала жінку. Саме тому й розізлила нападника. Він на очах у матері всадив дитині в живіт ніж і немов штопором вивернув дитині всі нутрощі».

В Івано-Франківську представники так званої Асоціації забудівників, що вже поспіль року лякають населення міста «неймовірним подорожчанням» житла знову заявили в ЗМІ про те, що житло подорожчає вже у серпні причому одразу на 15-20 %. Газета «Галицький кореспондент» пише:

«Місцеві забудівники не можуть позбутися ностальгії за будівельним бумом 2005-2007 років, коли за обсягами введеного в експлуатацію житла на душу населення Івано-Франківськ поступався тільки Києву. Але бульбашка нерухомості здулася. А як же хочеться надути її знову, бодай на мить...»

Фахівці також не розділяють думки забудовників, що різко втратили надприбутки.

«Керівник франківського відділення Асоціації фахівців нерухомості України Юрій Андрійчук… зазначає, що для суттєвого підвищення активності на ринку нерухомості надійних підстав немає: іпотечне кредитування практично вмерло, а людей з достатньою готівкою на руках не надто багато. Переважно зараз трапляється так, що хто продає, скажімо, свою стару квартиру, той і купує нову, дорожчу, докладаючи певну суму. І звичайно, платоспроможними залишаються заробітчани. Все оживе тільки тоді, коли відновиться кредитування», – пише газета.

Щодо подій культурного спрямування, то всі газети написали про ще одне величезне розчарування - провал фестивалю в Свіржі. Газета «Івано-Франківський оглядач» зокрема пише:

«Фестиваль культур народів світу «Свірж-2009» мав би стати одним з наймасштабніших за всі роки незалежності України. Втім вже наступного дня усі головні сцени демонтували, а заявлені зірки не приїхали. Фестиваль закінчився достроково…

До Свіржу з’їхалися не лише з усієї України, а й поляки, німці. Італійці та прибалти. Близько 15 000 жителів наметового містечка вже на другий день залишилися без харчів, води, зв’язку і туалетів».

Газета «Репортер» в свою чергу пробує оцінити завдані збитки:

«Організатори «українського Вудстока» (саме так рекламувався фестиваль у Свіржі – «ОстроВ») примудрилися нашкодити всім. Люди сподівалися на зовсім інше…. Оренда торгової площі коштувала 2,5 тисячі гривень. Організатори сцен понесли збитків на 700 тис. гривень. А ще були: охорона, електрика, фірми, які організовували волонтерів, тощо. Не відомо як так сталося, але грандіозний фестиваль європейського рівня луснув, як мильна бульбашка».

 

Василь Хом’як, «ОстроВ»




Статьи

Донецк
26.04.2024
16:00

Восстановление Донетчины: пока даже не в проекте, но...

Отношения власти и общественности никогда не были исключительно конструктивными, в Донецкой области в частности, прежде всего, из-за взаимного недоверия, нехватки опыта, несовпадения представлений о сотрудничестве и просто нежелания власти быть...
Страна
26.04.2024
10:51

Украинский металл: кажется, есть надежда

"Производственные результаты по итогам года могли быть выше, если бы импортная продукция из Китая не заходила в больших объемах на отечественный рынок, особенно когда в Украине производятся аналоги".
Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Все статьи