Вегетаріанство – чесько-український досвід



Чимдалі тим більше людей у світі вирішують практикувати вегетаріанську дієту, звісно, кожен з своїх міркувань. Не є виключенням з загальносвітових тенденцій і Україна. Так, до прикладу, непоодинокими є об’єднання захисників прав тварин у групи (серед яких найбільш відомою є вільна група вегетаріанців Кiller Тomatoes, Львів).

Чи є рішення стати вегетаріанцем поштовхом до дискримінації з сторони суспільства? Які основні відмінності між “європейським” вегетаріанством та “українським”? Ці, та інші питання кореспондента ОстроВ прокоментував веган Андрій Чех, українець за походженням, який на даний час проживає у Чехії.

 

- Скільки часу ти вегетаріанець, веган?

- До того як став веганом, впродовж 5 років був вегетаріанцем. Веган ось вже більше як півтори роки і скажу, що за цей час жодного разу мене не тягнуло на продукти тваринного похождення. Я не відчуваю себе хворим чи ще якось, як кажуть більшість "лікарів", чи просто "дуже розумних" людей.

- Що спонукало тебе відмовитись від їжі тваринного походження?

- Чесно кажучи не знаю. До вегетаріанства я прийшов досить таки давно. Я вважаю, що як по трохи дорослішав, то починав відкривати очі на речі над якими не задумувався поки був дитиною.

Все почалось, напевне, з того, як почав більш серйозно сприймати музику. Спочатку це був лише панк рок, я проникався текстами. Перше, що мене вразило, це пісня гурту Goldfinger - Open Your Eyes. Це був дійсно перелом в моєму житті. Я дійсно почав розуміти, наскільки суспільство прогнивше.

- Можливий варіант розвитку гордині від того, що ти не вживаєш їжі тваринного походження, нікого не вбиваєш заради їжі, стосовно "м’ясоїдів"?

- Маєш на увазі, чи я не вважаю себе кращим за "м’ясоїда"? Ну, з якоїсь етичної сторони - можливо. Але це діло кожної окремої людини, насправді. Я не збираюсь нав’язувати комусь свою позицію тому що це немає смислу. До цього кожна людина має прийти сама.

Деколи, коли бачу, що твориться з людьми і що вони роблять іншим в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння - відчуваю гордість, що зі мною такого не буде. І що мої діти не будуть страждати від таких "батьків". Але це вже трішки з іншої теми.

- Вважається, що мясо містить незамінні амінокислоти і вітаміни групи B, що необхідні для нормальної людської життєдіяльності. Твій коментар стосовно цього.

- Як я вже казав вище. За весь час не відчув якихось негативних змін, а це, все-таки, не один і не два роки. Регулярно займаюсь спортом та бойовими мистецтвами. І я б не сказав, що перебуваю в гіршій формі ніж мої опоненти. Можливо немаю такої ваги, як хотів би (3-4 кілограми було б доречно набрати), але це вже мої особисті заморочки, а не фізичне відхилення по "таблиці".

- Ти відчуваєш дискримінацію з сторони суспільства через свій вибір?

- Дискримінація? Навіть не знаю. Чесно кажучи, постійні "шуточки" на одні й ті самі теми вже досить таки набридли... Але тепер я вже ніяк на це не реагую. "Посміюсь" разом з усіма і їх самих це перестає "прікалувати". Але таких людей в моєму оточенні вже залишилось по мінімуму...
Бували випадки, коли знайомі знайомих перегибали палку і тоді в х
ід йшли вже руки. Якимось дивом більшість таких "знайомих" зникали з мого життя, через що я зовсім не жалію. Тому шо по-перше, таких незрозумілих знайомих мені і не треба, по-друге, деякі з них, все-таки, дещо зрозуміли.

- Можеш провести паралелі між становищем вегетаріанців у Брно та Івано-Франківську?

- Чесно кажучи, зараз я не дуже знаю яка ситуація в Івано-Франківську, але тут, в Чехії, досить просто бути веганом. Навіть в супермаркетах можна знайти тофу, соєві паштети і сосиски. Чим далі, тим більше відкриваєтся ВЕГетаріАНСЬКИХ ресторанів і магазинів здорового харчування, де, нажаль, на прилавках разом з тофу і соєвими котлетами, лежить і "БІО" м’ясо.

- Вегетаріанство, веганство настільки популярне в Чехії? Адже, якби не було попиту, не було б і пропозиції.

- Хм. З онієї сторони так, це дуже популярна річ серез андерграунд культури, зокрема хардкор. Люди, які тут слухають панк рок, не дуже переймаются цим. Найприємніше бачити коли у веганські ресторани приходять сім’ї, пересічні мешканці. Ось саме тоді розумієш, що дійсно по трохи ситуація змінюється. І, як правильно було сказано, якби не було попиту - то і не було б пропозиції. Соєві напої, молоко і навіть морозиво! Це все можна знайти у звичайному супермаркеті.

- Тобто європейці навчились заробляти на цьому. Як вважаєш, в Україні на вегетаріанстві можна "зробити" гроші?

- Думаю можна. Якщо знайти правильний підхід і місце. Але мені особисто було б незручно на цьому заробляти. Тому що я, в першу чергу, відстоюю права тварин своїми вчинками, а не набивання особистої кишені.

- Якими вчинками? Конкретизуй.

- Ну, про все розповідати я не буду. Але починаючи від пропагації в інтернеті,  роздавання листівок, через прямі акції на магазини, фабрики, ферми, лабораторії, де я пережив напевне найбільший шок в своєму житті, закінчуючи пропагацією музикою.

- Що тебе так шокувало?

- Розпороті живі тварини, щурі, які світились в темряві, п’ятиногі собаки... Це невеликий список тільки з лабораторій. Я не кажу про те, що на скотобійнях і фермах. Цей сморід крові, ці нещасні тварини, які закриті в дуже малому просторі. І їхні крики допомоги

- Чи є така причина, яка могла б привести нашу планету до глобального вегетаріанства? Не абстрактна чи містична, а така, що походить з сьогоденної реальності.

- Насправді, глобальне вегетаріанство це утопія. Це розуміють всі. Тому шо завжди були, є і будуть люди яких я особисто називаю "овочами". Яким всерівно, що навколо. Їм головне поїсти, поспати, погуляти.

А більшість людей можна інформувати. З сучасним розвитком і розповсюдженням інтернету і теле-радіо комунікацій це стає чим далі тим простіше. Тому що реально багато хто навіть не знає, що насправді відбуваєтся, не задумуєтся над цим. Але якшо взяти в загальному то помічаємо, що майже все, що нас оточує, так чи інакше було пов’язане з тваринами. Багато моїх друзів навіть не задумувались, наприклад, що зубна паста, якою вони користуются кожен день, чи дезодорант, були перед цим тестовані на тисячах тварин, які в підсумку померли. Хтось через реакцію, когось просто ліквідували як використаний матеріал... Хоча зараз це все можна робити без тестів, але ж хто на це звертає увагу? Якшо за ціну хімічного реактиву, можна закупити мільйон кроликів, і протестувати в два рази більше продукції.

- В Україні очікується проведення Євро 2012, логічно припустити, що серед туристів, вболівальників, які приїдуть, будуть і вегетаріанці. Які перспективи України стосовно забезпечення достойних умов проживання для них (починаючи з їжі і закінчуючи готельними номерами з меблями обтягнутими шкірою, що вважається респектабельним)? Як не впасти в очах Європи у цьому аспекті?

- Знаючи як працює система, я можу сказати що це остання річ, про яку будуть думати як організатори, так і влада. В Україні ще до сих пір живуть по тим самим "совковим" нормам, що якщо шкіра, то це вже  ой шик. Якшо буде блюдо, воно обовязково має бути з м’ясом! А то як же ж бідні туристи будуть в нас голодати? Та й що взагалі казати, якшо підготовка до євробачення починалась з відстрілу собак, а підготовка до Євро, масовим отруюванням тварин?
Все як в тій приказці - "Застав дурака богу молитись, він собі і лоб розіб’є".

 

Артем Лєтошинскі, спеціально для ОстроВ




Статьи

Страна
29.03.2024
10:18

В Крыму становится страшно: растет популярность страхования от БПЛА

...Эти выплаты никто не увидит, так как нет законодательной базы. Если они страхуют от террористического акта, то должно быть решение о возбуждении уголовного дела по соответствующей статье и так далее. Все остальное – красивые слова и обещания,...
Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Все статьи