Zeitgeist (Z рух): Нова течія в Івано-Франківську

Перегляди фільмів (які збирали щоразу 80-100 людей), а також організація і проведення зустрічей-спілкувань (або ж дебатів, кому як більше до вподоби), і це все з однією метою – викриття недосконалості існуючої економічної системи (шахрайства банків) і відносин між людьми, які сформувались у ній (й залежать від неї).

Суть нашої діяльності полягає в інформуванні, показі людям того, що відбувається у суспільстві. - каже активіст “Z” руху Олексій Шалаєв, - Під час переглядів ми постійно акцентували на тому, що це не агітація, а інформація для роздумів. Для нас важливо донести ідею до соціально-активних людей. Адже, ті, хто у керма – можуть повернути. Поки люди, які керують, не зрозуміють цього – стан справ не зміниться. До того ж це корисно знати для кожної людини, щоб вона була в курсі справ які відбуваються”.

Розпочавши свою діяльність майже 4 місяці тому (показом документального фільму Пітера Джозефа “Zeitgeist: Дух времени”), місцеві активісти міжнародного руху “Дух Часу” одразу привернули до себе увагу громадськості (зацікавлених іванофранківців, ЗМІ, а також політичних партій). Це й не дивно, заклик поглянути по-новому на світовий устрій не міг залишитись проігнорованим, тим паче, що організатори перегляду доклали значних зусиль для інформування населення щодо нього і провели досить солідну організаційну діяльність задля реалізації свого задуму.

Важливим моментом є те, що це не було лише критикою наявного стану справ, самодіяльністю, а пропонувалась альтернатива, зокрема популяризація ідей соціального інженера Жака Фреско (проект “Венера”) та інше. За словами організаторів акції – Олексія Шалаєва і Андрія Князєва, сьогодні люди перестали перейматися тим, що насправді відбувається у світі та зневірилися в власних силах дозволяючи маніпулювати собою. Інформації щодо ідей, якими керуються послідовники “Z” руху, достатньо багато в просторах Інтернету, тобто для бажаючих дізнатись докладніше про положення руху не виникне жодних проблем це зробити, ми ж звернемо увагу на діяльність франківського осередку “Духу часу”. Щоб дізнатись чим він живе і як розвивається кореспондент “ОстроВ” зустрівся з вищезгаданими активістами.

- Яка реакція соціуму на ваші дії?

- Андрій Князєв: На рахунок акцій люди зазвичай реагують словами: “Так, це хороша ідея”, по закінченні переглядів дехто залишає номери телефонів, але майже ніхто не бере до уваги, що цього недостатньо, адже зміни слід розпочинати з себе.

- Олексій Шалаєв: Після одного з показів ми запропонували бажаючим зібратись для спілкування у визначеному місці, прийшло людей з двадцять і з них, як виявилось потім, 5-6 з Свободи. Побачивши на стіні плакат “Work and travel” (на якому зображено американський прапор) вони чомусь вирішили, що нас фінансують США, хоча покази відбувались без будь-якого фінансування з будь-чиєї сторони. Все зроблено самостійно, за власний кошт - зал для перегляду, стільці, проектор, приміщення для зустрічі. Дізнавшись про це агітували вступити до них у партію. Також пропонував приєднатись до своїх лав і Антикризовий спротив, але то вже було за інших обставин.

- Чому ви не приймаєте пропозицій бути (діяти) під протекторатом політичних партій?

- Олексій Шалаєв: Річ у тім, що ця ідея стала популярною у світі і політичні партії вирішили використати її у своїх цілях. Не приймаємо їх і тому що це заздалегідь порочна ідея правління, тобто, якою б не була влада, поганою чи хорошою – це влада, а враховуючи наші українські партії так там взагалі нікому неможна вірити, що б вони не говорили і що б не робили.

- В чому вбачаєте основні недоліки сучасної системи взаємовідносин між людьми?

- Олексій Шалаєв: Основні пороки – банківська система і енергетичні корпорації, компанії (що мають у своєму розпорядженні невідновні енергоресурси) і прибуток між ними. Поки це не змінити – нічого не зміниться.

- Андрій Князєв: Для того щоб зрозуміти чому ми так погано живемо треба вийти з системи і поглянути на неї збоку.

- Економічна криза і Україна, ваш коментар.

- Олексій Шалаєв: Кого поставила криза на коліна? Тих хто має звязок з банками. У скрутному становищі опинились люди, які мали борг перед ними, тобто були залежними від них. Нічого не змінилось насправді, кількість природних ресурсів яка була така й залишилась.

- Андрій Князєв: Чому так відбувається? Чому людям показують фокуси? Тому що вони не знають як вони відбуваються і ведуться на них… Під час кризи нема причин панікувати, тому що в такому випадку з вас простіше виманити майно, працю.

- Що плануєте робити у майбутньому для популяризації ідей Духу часу?

- Андрій Князєв: В планах - зробити вітряк власними силами за містом, з достатньою потужністю для того щоб від нього працював, наприклад, телевізор, щоб показати, що можливо отримувати енергію з відновних ресурсів і простим українцям, достатньо лише бажання і розуміння.

- Олексій Шалаєв: Проведення ще низки подібних заходів та створення відповідного громадського об’єднання.

- На даний час ми маємо економічно (грошово) орієнтовану систему, як ви уявляєте собі ресурсо-орієнтовану систему? Що слід робити для того, щоб цей перехід відбувся? Як поводитись пересічному українцеві?

- Кожна людина має в першу чергу думати про свого ближнього та про те що її оточує, це є перший крок, перед тим як щось зробити треба подумати про те чи не зашкодить це інший людині, зрозуміло що це виглядає як утопія, але почати можна навіть з малого, більш корисно ставитись до людей та до суспільства, і тоді можливо через декілька поколінь щось зміниться, вулиці стануть чистішими, люди більш ввічливими, пропадуть такі поняття як "заздрість"… На даний момент всі люди прагнуть чимось виділятись і бути кращими (багатшими) за інших, і відбуваються так звані перегони за матеріальними цінностями, але треба розуміти що це не головне в житті, є набагато важливіші цінності, такі як духовний розвиток, доброта, ввічливість. Коли люди почнуть це усвідомлювати то зникне гонка за речами, відповідно зникне дефіцит цих речей, і все поступово урівноважиться.

Багато хто каже що це утопічні і нереальні поняття, але з часом можливо через 100 або навіть через 300 років ця мить настане, саме тоді не буде таких понять як “бідний” або “заможний”, “голодний” або “ситий”, “білий” або “чорний”, адже насправді всі люди однакові, просто теперішній світ робить їх різними.

Декілька порад для пересічних українців: викидайте сміття в урни, вживайте якнайменше алкоголю (навіть пива), намагайтесь кинути палити, будьте ввічливі, завжди ставте себе на місце іншої людини перед тим як щось зробити, просто намагайтеся в першу чергу думати про інших, а вже потім про себе. Ці речі здаються примітивними, але насправді дуже мало людей так себе поводять, а тому дуже важко говорити про ідеальне суспільство, доки ми не навчимося виконувати хоча б ці елементарні речі...

Артем Лєтошинскі, спеціально для “ОстроВ”

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи