“SPAM” - Легкі гроші без ризику бути спійманим

Близько 90% загального світового обсягу електронної пошти становлять спам-повідомлення, а це майже 200 млрд. щодня (згідно даних Cisco). Не є дивиною те, що кількість (і популярність) подібної кореспонденції спровокована дешевизною (вартість розсилки спаму безумовно менша ніж просування товару легальним шляхом) і результативністю (за приблизними підрахунками, середній відсоток відгуків на спам становить 1-3%, тоді як на банерну рекламу — 0,5-1,5%). Тобто її ефективність вища ніж у легальної інтернет-реклами. Щодо іміджу замовника спаму - то він часто стає другорядним тоді, коли є можливість економного способу просування продукції (послуги). Головне, мовляв, “щоб листи потрапляли до скриньок цільової аудиторії”. 

А все “розпочалось” з гострого ковбасного фаршу зі свинини (SPiced hAM (скорочено “SPAM” ) - товарний знак м’ясних консервів компанії Hormel Foods) в 1936 р. Перехід даної абревіатури в комп’ютерну термінологію відбувся завдячуючи, згідно першої версії, популярному британському шоу “Monty Python’s Flying Circus”, яке один зі своїх виступів присвятило саме цим консервам. Події розгортались у ресторані де кожна страва містила “SPAM”, і, відповідно, відвідувачі просто не могли не споживати його. Загалом, під час короткого виступу, слово спам було використано понад 100 разів!

За другою версією, після Другої Світової війни, в американської армії залишились численні запаси цих м’ясних консервів, і компанія-виробник провела своєрідну рекламну кампанію - слово спам зустрічалося практично на кожному кроці, в усіх дешевих магазинах, на шпальтах газет, журналів, на автобусах та трамваях. Тому від неї було майже неможливо здихатися - де б ви не пішли, реклама спаму обов’язково би зустрілась вам.

В 1986 році в конференціях Usenet зявилось безліч однакових повідомлень від деякого Дейва Родеса, в зміст яких не вникатимемо. Суть у тому, що він з великою впертістю продовжував дублювати свої тексти і вони настільки набридли користувачам, що їх почали порівнювати з консервами, які рекламувались під час виступу “цирку Монті”. Саме тоді за словом “SPAM” закріпилось нове значення.

Кореспондент ОстроВ дізнавався подробиці спам-заробітку у людини безпосередньо причетної до цього явища, а саме у Валентина (нікнейм doom337), вихідця з України, який, щоправда, проживає у Росії.

На відміну від нашого східного сусіда у якого є хоч закони, що регулюють розсиланя реклами-спаму (інша річ, що притягнути спамерів до відповідальності досить складно), в Україні взагалі не передбачено відповідальності за його поширення. Правила надання та отримання телекомунікаційних послуг, затверджені постановою КМУ № 720 за 2005 рік, досить умовно забороняють замовляти, пропонувати послуги з поширення та розсилки спаму.

Теоретично можна намагатися притягнути поширювача спаму до адміністративної відповідальності за статтею 148-1 Кодексу про адміністративні правопорушення Порушення правил надання та отримання телекомунікаційних послуг. Щоправда, тільки якщо вдасться довести, що масова розсилка спаму призвела до зниження якості функціонування телекомунікаційних мереж. Покарання, передбачене цією статтею, — штраф у розмірі від 30 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (приблизно 510-680 грн.). Наразі відомостей про випадки притягнення до відповідальності за поширення спаму немає...

 - Наскільки мені відомо в Росії затверджено декілька законодавчих актів, які фактично забороняють розсилку спаму (Закон “Про рекламу,Про інформацію,Закон про персональні дані прим. авт.). Як ти ставишся до можливості бути притягнутим до відповідальності?

- Ніяк. Все рівно нічого не можна довести.

- Чому ти почав цим займатись? З чого усе починалось?

- Раніше я “крав” ICQ номери і продавав. А потім мені знайомий розповів про спам і я почав дізнаватись про це більше в неті. Гроші зараз всім потрібні, а тут ше й легкі гроші. Небагато, але поки немає нормальної роботи вистачає. 

- Яким є середньомісячний заробіток спамера?

- Я можу сказати шо в 2 тижні заробляю від 60 до 70-ти доларів. При тому, що робочий день у мене вільний і, фактично, не вимагає затрат зусиль. 

- Зрозуміло, що є багато можливостей для спаму, чим займаєшся ти? Яку продукцію, послуги просуваєш?

- Спамлю лише в ICQ. Рекламую сайт з повіями. 

- Твоє ставлення до проституції?

- Взагалі-то я не дуже добре ставлюсь до проституції, але це діло їхнє, тих хто цим займається. Я ж відношення до проституції ніякого немаю. Я так же само можу спамити ресурсами з медикаментами, всякими магазинами, якшо вони набирають партнерів. Головне кінцева ціль - гроші. Просто adult-ресурси більше і частіше платять, як правило. 

- Як ти вважаєш, є взаємозв’язок між рекламою послуг повій і поширенням ВІЛ і СНІД?

- Ні. Бо зараз повій перевіряють, принаймні так запевняють на цьому ресурсі який я зараз спамлю. А так то не думаю, що хтось візьме не перевірену повію, вони коштують не дешево.

- Яку рекламу ти б не розсилав?

- За яку б не платили (сміється). А якшо серйозно то, наприклад, якби була реклама наркотиків, я б таке уже точно не просував би. 

- Як ти ставишся до спаму на свої електронні скриньки, ICQ? Що порадиш людям яких дратує це явище?

- Менше дратуватись (сміється). До мене теж приходить спам, від нього нікуди не подітись. Але можна зробити так щоб він дуже рідко приходив. От наприклад в аську мені взагалі не приходить, тому що у мене стоїть анти-спам бот. А на і-мейли (так як у мене їх багатенько) приходять. На таких поштових сервісах як gmail.com (я не рекламую їх, не подумай) дуже хороша фільтрація спаму, але деколи таки щось проскакує. Мене це не дратує. Я легко визначаю що це спам і видаляю. А на деяких моїх поштових скриньках (наприклад online.ua) взагалі більша половина листів - спам, але я їх не беру до уваги. Навіть в славнозвісний Вконтакте.ру приходить спам від моїх же друзів, яким я потім повідомляю про це і раджу змінити пароль або перевірити комп’ютер на віруси... 

Після такої розмови можна все ж зазначити, що за думкою експертів, у середньостатистичного спамера можливостей для масової розсилки залишається чимдалі менше. Порівняно з тим, що було два-три роки тому, вони сильно поступаються позиціями. Кількість оминаючого фільтри спаму знижується, адже для великих фрімейлів наявність хорошої антиспам-системи — це питання виживання. Проте, згідно слів того ж таки Валентина, не все так “погано”: Ідеї стосовно того як оминути антиспам-системи завжди виникатимуть і діятимуть. Це не припинятиметься допоки є грошова система. Тому що немає потреби спамити, переконувати людей у чомусь, примушувати їх таким чином заходити на сайт (-и), якщо за це не платитимуть”.  

Артем Лєтошинскі, Івано-Франківськ, спеціально для ОстроВ

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи