Гей на Полонині

На Прикарпатті власті і представники громадськості дуже часто полюбляють маніпулювати термінами, пов’язаними з європейськими категоріями, й говорять і про європейські цінності, і про відкритий громадський простір, і про толеранцію європейського зразка. Все це часто подається в плані начебто політичної та суспільної переваги Західної України у порівняні з «відсталими» мешканцями Сходу. Проте, не все так на справді, як подають галицькі політикани та їх підручні ЗМІ. В окремих аспектах Галичина набагато поступається нашим співгромадянам і на півдні і на сході України і зокрема в питаннях сучасного світосприйняття. І далеко ходити не треба. Розглянемо приміром проблему гомофобії відносно секс меншин.

Суспільство в Західній Україні, де вплив греко-католицької i православних церков набагато сильніший, ніж у інших частинах України вкрай негативно відноситься до осіб, які практикують секс з особами своєї статі: чоловіки з чоловіками, або жінки з жінками. 

І хоч міфи про гомосексуальність як хворобу та збочення, наче уже й спростовані в численних працях медиків, соціологів, психологів, сексологів, однак досі соціологічні дослідження демонструють доволі високий показник гомофобії в наших краях. Власне толерація гомосексуального світу є ознакою ліберальності суспільства. А як свідчать опитування і дослідження, саме Західна Україна найбільше не готова до визнання прав і свобод ґеїв та лесбіянок.

Звичайно, пересічний галицький ґей зовсім не прагне афішувати особливості свого життя і, як правило, йому часто доводиться додатково вживати заходiв з маскування та приховування того, чого звичайній пересiчнiй людинi ховати i на думку не спаде.

Тим паче, що в незалежній Україні й дотепер існує так звана форма № 7, затверджена в грудні 2002 року Державним комітетом статистики, що називається «Звіт про результати роботи органів внутрішніх справ у боротьбі із проституцією, щодо виявлення груп ризику й результати їхнього обстеження на СНІД». Із цього документа випливає, що управління МВС у всіх областях зобов'язані вести роботу щодо виявлення «гомосексуалістів» і їхньої постановки «на облік».

Тяжко сказати чи саме цією нормою користуються працівники правоохоронних структур в місті Івано-Франківську, чи ще якимись іншими приписами, але саме міліція є найбільшим бичом для місцевих ґеїв.

Сергій, Івано-Франківський ґей, віком 42 роки, зокрема каже таке: «на даний момент, відкрито говорити про свій статус у нас ще не можна. Хоча ґеї вже не бояться збиратися, зокрема, в Піонерському парку. От тільки час від часу приїжджає міліцейський патруль і без жодних попереджень забирають хлопців в райвідділ, щоправда потім на протязі 2-3 годин відпускають. Затримують нас без жодних підстав та мотивацій. Хлопці можуть просто сидіти на лавці, пити пиво – для правоохоронних органів це вже порушення правопорядку - розпивання спиртних напоїв. За це у відділку міліції виписують штраф за порушення правопорядку і відпускають».

Зрештою, мешканці міста наче й не проти, що міліція саме так і поступає. Нещодавно саме таку думку висловив під час засідання круглого столу з працівниками міліції та з громадськими організаціями в Івано-Франківську заступник начальника обласного управління юстиції В.Ковальчук. Як житель міста він вважає, що такий «профілактичний» вплив міліції на ґеїв запобігає … їх нападу на дітей. Сам пан Ковальчук проживає поруч з парком і хвилюється за своїх домочадців.

«Ґеї - це звичайні люди, - дивується Сергій, - причому ґеї є так само і серед працівників «білого дому», і серед працівників правоохоронних органів. Звичайно, можуть бути серед ґеїв і злочинці, але не більше ніж серед загального населення. Тому говорити про те, що саме вони представляють якусь загрозу дітям - це взагалі дикунство. З таким ставленням можна взагалі повернутися до часів середньовіччя, коли всі злочини приписували відьмам та відьмакам. До речі, нещодавно я познайомився з групою ґеїв, до якої належить 14 священнослужителів різних християнських конфесій. Вони мають свою «тусовку» доволі закриту, і таким чином можуть спілкуватися між собою. Очевидно, що відкрито заявити про свій статус вони ніколи не зможуть, хіба що покинуть пастирську роботу».

Толеранція до людей з іншою сексуальною орієнтацією у мешканців Галичини ще не сформована. Найбільш негативно до ґеїв, на думку самих ґеїв, ставляться молодi хлопцi i люди старшого поколiння. Найкраще ж до гомосексуалiв ставляться освiченi люди, тобто тi, хто бiльше володiє iнформацiєю i хто за своєю природою бiльш терпимi до iндивiдуальних виявiв особистостi.

Щоправда, тепер для осіб з нетрадиційною сексуальною орієнтацією діють різноманітні програми підтримки, що переважно фінансуються за кошти міжнародних донорів та направлені здебільшого на профілактику ВІЛ/СНІД в їхньому середовищі. На сьогодні в Івано-Франківську діє одна неурядова антиснідівська організація «Волошковий Альянс», яка реалізує профілактичну роботу серед чоловіків, що практикують сексуальні відносини із чоловіками. Робота організації полягає в поширенні інформаційної літератури, кондомів та лубрикантів, а також регулярного тестування на ВІЛ та захворювання, що передаються статевим шляхом.

Крім того, в Івано-Франківську створюється обласне відділення всеукраїнської громадської організації «Гей-Форум України», є кілька неформальних лідерів активістів цього руху. Ця організація вже займатиметься більше правовими та соціо-культурологічними проблемами ґей-спільноти. Також незабаром в центральній частині міста відкриють перший ґеївський бар, де ґеї зможуть вільно збиратися. Де саме вказувати не будемо, оскільки відносно такого роду інформації вже є негативний досвід.

Два роки тому в місті на площі Міцкевича існувало кафе «Діо», що славилося як місце зібрання представників нетрадиційної сексуальної орієнтації. Але оскільки цей заклад мав відношення до народного депутата – бютівця Д.Шлемка, то місцеві журналісти з газети «Репортер» вирішили скомпроментувати народного обранця: мовляв, він підтримує ґеїв. Сам Шлемко специфікацією свого закладу особливо не переймався, а ґеї полюбили це кафе виключно через одного з офіціантів, який власне і був представником цільової групи. Тому після публікації в пресі кафе «Діо» було негайно закрите на ремонт, що триває й по нинішій день. Тим часом ґеї змушені збиратися в інших кав’ярнях, щоб знайомитися і вести спілкування.

До речі, проблема знайомств для ґеїв має ключове значення, адже, з огляду на специфіку проблеми, зробити це не так вже і просто. Численнi рекламнi видання далеко не завжди погоджуються публiкувати ґеївськi оголошення про знайомства на своїх сторiнках.

Хоча Сергій каже, що познайомитися з ґеєм в Івано-Франківську проблем немає: «можна познайомитися по інтернету, можна через телетекст по телевізору зателефонувавши за вказаними там номерами. Зрештою кожного вечора, після 20.00 можна піти в парк, а коли потепліє, то буде тусовка й на Набережній».

Представники ґей-спільнот полюбляють Івано-Франківськ: все-таки ворота в Карпати. Тому приїзжають сюди не тільки з інших галицьких областей, але й з усіх регіонів України. Полонини й чисті гірські ріки манять своєю неповторною красою. Гостинні гуцули приймають всіх гостей. Одна із садиб Верховинського району невдовзі буде спеціалізуватися на прийомі гостей з не традиційною сексуальною орієнтацією. Принаймі господар вирішив скористатися із свого нетрадиційного статусу. От тоді жарт про гуцульських ґеїв, яких називають «гей на полонині», стане буденною реальністю.

От правда, державнi органи з рiзних причин не бажають бачити в ґеях частину сучасного українського суспiльства, а точнiше, не бажають помiчати їх. Коли ж ґеї тим або iншим чином дають про себе знати, найменше, що можна чекати у вiдповiдь з боку державних органiв - роздратування. А ще абсолютне небажання, аж до панiчного страху, аби конкретного чиновника яким-небудь чином асоцiювали з темою гомосексуальностi.

Результати опитування служби TNS Ukraine засвідчили: 42,6 відсотка опитуваних охоче погодилися, що ґеї в Україні повинні мати такі ж самі права як і інші громадяни. Однак уже на наступне запитання — чи повинні мати гомосексуали право реєструвати шлюб, як це роблять інші громадяни, — 40,3 відсотка тих самих респондентів відповіли заперечно. Таким чином, люди, у принципі потенційно згодні визнати свободи ґеїв, але не можуть прийняти предметного вияву цих свобод.

Тож навряд чи консервативний Івано-Франківськ в ближчому майбутньому стане містом, в якому проходитимуть ґеївські паради, проте, жити в більш толерантному суспільстві прикарпатські ґеї все-таки будуть: рух до Європи вимагає зміни ментальності наших краян.

Андрій Мева, «Остров»

Статьи

Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Все статьи