Іноземці вчать нас планувати дітей...

Головне управління охорони здоров'я Івано-Франківської облдержадміністрації уклало угоду про партнерство із проектом «Разом до здоров'я», який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку.

В Україні цей проект працює вже два роки. На реалізацію всього проекту виділено 10 мільйонів доларів. На Прикарпатті проект упроваджуватимуть в Івано-Франківську, а також у Калуському, Коломийському, Косівському та Рожнятовському районах.

Пропонуємо до уваги інтерв’ю з Наталією Карбовською – заступником директора проекту «Разом до здоров’я» .

- Яка головна мета вашого проекту?

- Головна його мета - поліпшувати здоров'я жінок, чоловіків та дітей, заохочуючи їх застосовувати сучасні практики з репродуктивного здоров'я, знизити рівень абортів, небажаної вагітності та інфекцій, які передаються статевим шляхом. Ми хочемо допомогти населенню зрозуміти наскільки важливо дбати про своє репродуктивне здоров’я, зробити послуги із планування сім’ї більш доступними для населення, щоб зацікавити людину, і якщо у неї виникають запитання, надати змогу звернутися до медичного працівника, який міг би кваліфіковано дати кваліфіковану пораду про всі сучасні і наявні в Україні методи планування сім’ї, починаючи від різноманітних контрацептивних методів, закінчуючи природними методами планування.

- Яка ситуація в Україні з контрацептивами? Знаємо, що освіченість населення поки досить низька.

- Освіченість населення направду дуже низька. Наведу приклад з життя. Ми проводили тренінг для дорослих людей, які працюють на залізниці, для чоловіків та жінок, які мають свої родини, дітей. Поросили намалювати їх, як вони бачать планування сімї, що це таке на їхню думку. І люди малювали все, що завгодно: будинки, машини, значки доларів та євро, але жодна людина не намалювала візочка з дитинкою. Коли ми почали це обговорювати, то для більшості з них великим відкриттям стало те, що планування сімї – це власне планування родини, кількості дітей і часу, коли вони зявляться, щоб було зручно родині.

- Виходить, в Україні діти з’являються позапланово...

-Так, мабуть. Основна з причин такого стану речей – це недостатня освіченість населення щодо методів планування сімї загалом. Звичайно, тут ще треба додати важку доступність медичних методів планування сімї, бо, на жаль, не завжди їх можна придбати в аптеці за доступними цінами. Не завжди вони доступні для різних цільових груп населення. Саме тому при працюємо з державою і проект наш допомагає, щоб держава виділяла кошти для тих людей, яким протипоказана вагітність, бо існують такі групи жінок, для яких вона ризикована: або ризик втратити дитину, або ж самій загинути. Наш проект має всередині такий напрямок, ми помагаємо з придбанням сучасних засобів контрацепції для тих верств населення, які не можуть собі це дозволити. Говоримо людям різного віку, молоді про те, як важливо дбати про своє репродуктивне здоровя, як важливо вчасно сказати «ні» і думати про наслідки.

- Це проект, який фінансується Агенцією США з міжнародного розвитку, а є якась українська державна програма щодо планування сім’ї?

- Однозначно. Починаючи з 1995 р. на всеукраїнському рівні одна змінює іншу державну програму, яка спрямована на збереження репродуктивного здоров'я, профілактику тих чинників, які впливають на репродуктивне здоров’я. Вкінці 2006 р. була прийнята остання програма, діюча нині – «Репродуктивне здоров’я нації до 2015 р”. Вона, насамперед, є медичною програмою, має на меті покращення медичного обслуговування населення в плані репродуктивного здоровя, забезпечення медичних закладів медобладнанням. В одній із статей передбачена допомога населенню засобами контрацепції, які закуповуються за державні кошти.

Головні завдання програми: зниження материнської та дитячої смертності на 20%; профілактика захворювань репродуктивної сфери (рак молочної залози та шийки матки), зниження захворюваності на сифіліс на 30%; управління та координація роботи, спрямованої на покращання якості послуг з планування сім’ї.

- Як саме працюватиме ваш проект на Івано-Франківщині?

- Проект «Разом до здоров`я» буде працювати на Прикарпатті для того, щоб зробити послуги з планування сім`ї та репродуктивного здоров`я доступнішими для населення, покращити якість цих послуг і наблизити їх до всесвітніх стандартів. Також проект навчатиме чоловіків та жінок щодо важливості послуг планування сім`ї для того, щоб вона була здоровою, а також переваг цих послуг над абортом.

Наш проект покликаний покращити знання, навички та професійний рівень медичних працівників і фармацевтів, поліпшити обізнаність населення в питаннях сучасної контрацепції, що має переваги перед абортами, забезпечити надання достовірної інформації з приводу доступних, якісних, безпечних та ефективних послуг і товарів для планування сім’ї.

Розмову записав Андрій Мева, «Остров»

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи