Юрій Макаров: “Журналістика – це яблуко спокуси”

Вівторок… Редакція Українського тижня гудить мов вулик. Координати редакторів та журналістів постійно змінюються між кімнатами служб. У керівництва - нарада. Отож, я маю нагоду нишком поглянути на своїх колег. Як згодом зазначить у нашій розмові Юрій Макаров свою команду він підбирав методом спроб і помилок. А як же складається професійне життя режисера-документаліста, відомого телеведучого, шеф-редактора Українського тижня у період фінансової кризи та безкінечних балансувань, спробуємо дізнатися. 

- Чому Ви свою долю повязали саме з журналістикою? Що стало поштовхом до цього?

 

- Вважаю,життя внесло свої корективи. У журналістику, якщо тоді так можна її назвати, я потрапив у 1980 році. Тоді існували газети такі як Радянська Україна,Правда України, Робітнича газета, яка вважалася ледь не взірцем якогось креативу. Це ж смішно! А я потрапив у цей вихор тому, що мій товариш працював у “РАТАУ”. Попереднє покоління пам’ятає, що це радіоточки, які були в кожній хаті починалися: Говорить Київ, за повідомленням інформаційного агенства "РАТАУ”... І з точки зору журналістики – це був також нуль. Згодом мене взяли працювати у міжнародну редакцію та ознайомившись з моїм досьє відразу перевели до промислово-економічної редакції, де я власне пропрацював сім років.

- І що ж це було за досьє?

 

- Досьє…По-перше тому , що я народився за кордоном, у сімї емігрантів, а це була та біла еміграція зразка 1920 року. Мій батько, на той момент, встиг відсидіти у болгарській вязниці пять років за книжечки, а згодом виїхав до Франції. До того ж мій дід – священик. Тому й мене швиденько перекинули на промислово-економічну редакцію. Де я мав писати про стотисячну тонну сталі чи пядесятитисячний погонний метр тканини. Чим я і займався.

- Розкажіть про свій перший журналістський твір?

 

- Так, це була замітка про пилосос, і вона була з точки журналістики ніби непоганою і я бачив, як мій начальник, зробивши з моєї крапки кому, написав: Потому что как сказал генеральний секретарь ЦК КПСС, председатель президиума Верховного Совета СССР товарищ Л.И.Брежнев ( не дуже точно пам’ятаю) …экономика должна быть экономной”. І наступні рази я такі речі вже сам добавляв у свої твори. Праця в редакції дала мені грандіозний запас знання, того конкретного практичного життя, якого я не мав у своєму особистому досвіді. Я туди потрапив дуже зеленим, не дуже розумним, хіба що більш-менш, на той час освіченим хлопцем, а вийшов через сім років дорослим чоловіком. Тобто, брак мого власного досвіду компенсувався тою силою силенною інформації, яку я отримував щодня про найважливіше. Важливий етап у моєму житті відіграв “ПіК”, який став головним фактором самоусвідомлення українськими елітами своєї функції і місії.

Згодом у мене настав період паузи, а через деякий час я перейшов на Київукрфільм молодшим редактором, який теж не зовсім добре розумів процес, навіть термінології не знав. Я закінчив тим, що через сім років вийшов звідти більш менш досвідченим режисером-документознавцем.

 

- У Вас в житті символічна цифра сім. До того ж в народі кажуть, що саме через сім років людині слід змінювати своє життя?

 

- Я теж таке чув, крім того можу додати, що за сім років повністю змінюється фізіологічний склад клітин, вони повністю оновлюються, і не дивно, що людина прагне змін.

 - Саме прагнення до змін і привело Вас телеведучим на один з успішних каналів телебачення України?

- Цьому передував незрозумілий для самовизначення період, коли я весь час кудись щось писав. Адже людина, яка пише вона не може не писати. Твори були сумішшю публіцистики і журналістики. А потім остаточно осів на 1+1, коли мене мій начальник і товариш просто силоміць поставив в ефір. Я не збирався повязувати своє життя з телебаченням, не було жодних амбіцій повязаних з ним. Бути телеведучим, обличчям програми чи навіть каналу я не хотів, тим більше, що я знав свої вади. В мене не було тієї телевізійної органіки, яки мали ікони телебачення. Наприклад, Алла Мазур. Тож, все якось само собою сталося, тим паче, що я намагався виконувати і адміністративні функції на каналі.

 

- Чому ж Ви вирішили піти з телебачення?

 

- Насправді послідовність подій була зовсім іншою. Я вже рік займаюся журналом, і до початку літа продовжував існувати в якості ведучого наплюсах програми Документ. Інша річ, що жодна нормальна людина в якої немає безсоння і яка просто фізично не висиджує до другої години ночі не могла про це знати. Програма Документ і досі виходить з моїм товаришем Анатолієм Яремою та Ларисою Борисенко, але якщо говорити чесно, працювати на телебаченні, це все ж таки магія великих цифр. І навіть такий нішовий, не попсовий, що не підлягає популяризації продукт, хочеться, щоб його дивилися у якійсь розумний час. Друга ночі – це не існування для телевізійника, якщо ти хочеш залишатися телевізійником, а не просто отримувати символічну пенсію і задоволення від контактів з приємними людьми. І для мене ця ситуація була страшенно принизливою. І коли пішли розмови про те будуть чи не будуть закривати проект, і якби його все ж не стало, то на жаль, небагато б людей це помітили. Але я вже був готовий грюкнути дверима, а ж тут мені надходить пропозиція від Першого Національного. Там виникли свої нюанси, і три місяці осені пролетіло. Але маю надію, що якщо все буде добре, то вже 30 листопада ми виходимо о 9 годині вечора…в неділю…і це те заради чого я пішов з каналу, якому я віддав 13 років свого життя. Так що я не можу сказати, що я зовсім пішов на вулицю..

 

- Наскільки я знаю, зараз на 1+1 починається зміна кадрів, під яку попали досить відомі журналісти, ікони телебачення, на які рівнялося не одне покоління журналістів. У мене, як наступного покоління, ця переміна викликає певний протест. Як Ви можете прокоментувати цю подію?

 

- Я мушу себе стримувати, бо плюси – це не просто бренд, який руйнується якимсь дивним чином, це певний образ країни, який у 1995-1996 роках показав, що можна бути модерним українцем. Але оскільки я вже звідти пішов, то навздогін лаятися якось не зовсім коректно…та можу собі принаймні дозволити один ризикований вислів: “Той пан з Румунії, менеджер компанії “Сіемі”, яка є власником компанії “1+1”, у Румунії зробив блискучо успішний канал. Коли він почав ламати плюси і реформувати, я думаю, що насправді він просто помилився країною.

- Як виникла ідея з україномовним журналом? Адже, погодьтеся, як для столиці – це трохи ризиковано, більшість газет та журналів орієнтується все ж на російськомовне населення!

 

- Ідея про журнал підозрюю з’явилася тоді, коли побував у Москві і поспілкувався з Парфьоновим, який тоді пішов з телебачення і став редактором журналу. Приїхавши в Україну вирішив втілити її в життя. Я ходив по кількох олігархах і пропонував їм зробити схожий проект, добре усвідомлюючи всю небезпеку такого становища. І раптом на мене виходить представник австрійської фірми і пропонує співпрацю, тому я спершу подумав, що мене розігрують. Щодо запитання про україномовність журналу, то мені легко на нього відповісти, адже я багато про це думав та говорив. Я себе позиціоную з боку українського патріота, українського націоналіста. Не в сенсі О.Тягнибока, а в тому, що я дуже вболіваю за те, щоб проект української політичної нації відбувся. І очевидно, що українській мові в цьому проекті, як певному об’єднавчому, інтегруючому фактору відведене одне з центральних місць, що має бути актуальним і для українських татар, і для українських болгар, і для українських євреїв, і для українських росіян. І коли я побачив, що на місце ПіКу не прийшло видання, і якщо я бачу, що це місце можна заповнити, то чому власне і ні. Якщо ти робиш справді якісний продукт, то для аудиторії українська мова не є перешкодою, у тому числі і для так званих російськомовних. А навіть для них є додатковим бонусом. Це питання радше стосується не успішного знання мови, а частково культурної орієнтації, частково індитифікації себе з успішною чи не успішною державою.

- У звязку із світовою фінансовою кризою безліч українських каналів та видань опинилося в стані балансування. Як Ви її відчуваєте?

 

- Чесно кажучи, відчули - стало менше реклами. Але природа української та американської кризи зовсім різна. Якби в Америці не займалися нерозумною соціальною політикою, то вона могла б взагалі не настати або настати пізніше в значно мякших формах. Держава змусила давати позики на житло без дострокових гарантій, наша ж криза в тому, що більшість кредитів взагалі не збиралися повертати. Тому і вийшло зачароване коло. Проте, на щастя, ми її серйозно не відчули саме тому, що наші засновники австрійська компанія. А вони великою загрози не відчувають. Хоча, якщо криза надумає затягнутися десь так на півтори року, то нам прийдеться несолодко.

- У своєму матеріалі Ви наголосили, що журналіст має потроху позбуватися гордині? Що Ви мали на увазі?

 

- Журналістика для кожного журналіста формується виключно з певного власного досвіду, запасу думок, переконань і знань. Гордість для нього – це невиправдана пиха, усвідомлення свого унікального місця в суспільстві. Коли журналіст має доступ у владні структури, і спілкується з владними людьми, то мимоволі забуває про власну відповідальність. І починає теж думати, що займає якесь унікальне і владне місце, особливо, коли володіє певними ситуаціями. Тому в цьому сенсі має бути скромнішим. Але це не стосується того факту, що журналіст має знати собі ціну, і деколине продешевити. Отож, сама собі журналістська робота – це яблуко спокуси.

Інтерв’ю брала Людмила Ходоровска, для "Острова", Івано-Франківськ

Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи