Вбивство, якого могло не бути

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щорічна кількість хірургічних абортів у світі перевищує 55 млн., на кожні 1000 народжень припадає 300-500 абортів, близько 70 тисяч жінок у світі щорічно вмирають від ускладнень після хірургічних абортів, кожна четверта, перервавши першу вагітність хірургічним шляхом стає безплідною. За останні 30 років таких операцій виконано більш ніж мільярд.

Першою державою світу, яка узаконила переривання вагітності, стала 1920 року ленінська Росія. У 1936 році сталінський СРСР і гітлерівська Німеччина заборонили аборти. В СРСР цю ухвалу відмінив Микита Хрущов в 1955 році, знову дозволивши проведення абортів. Демократичні країни почали впроваджувати подібні закони через багато років після ІІ світової війни: США – 1973 року, Німеччина – 1975-го, Італія – 1981-го.

За офіційними, явно заниженими, даними  кількість абортів в Україні у 2003 році становить 20-30 на 1000 жінок репродуктивного віку, і їх кількість щороку зменшується. Для порівняння у 2003 році в США було зроблено 20,8 абортів на 1000 жінок у віці 15-44 роки, тобто у 2003 році 23,8% вагітностей американок закінчилися абортом. В Україні ця частка ще більша.

Що ж таке аборт?

 

Аборт – це переривання вагітності до терміну 22 тижнів вагітності, коли плід людини ще нежиттєздатний. Аборт буває спонтанним або штучним, здійсненим за бажанням жінки. Аборт за бажанням жінки, за законом, здійснюється до терміну 12 тижнів вагітності.

В акушерстві аборт може здійснюватися і в пізній термін, до 22 тижнів, в спеціальних установах, за умовою наявності чітко визначених соціальних чи медичних показань, при чому остаточний дозвіл на його проведення дається спеціальною комісією. Аборт у термін, що перевищує 12 тижнів вагітності, а також у позалікарняних умовах, або у лікувальних закладах, які не мають ліцензії на проведення абортів вважається кримінальним. Відсоток ускладнень після аборту коливається від 20 до 30%. Ще частіше ускладнення виникають після кримінальних абортів.

Згідно наказу МОЗ України №782 від 29.12.2005 року "Про затвердження клінічних протоколів акушерської та гінекологічної допомоги" допускаються наступні методи виконання штучного аборту до 12 тижнів вагітності:

 - вакуум – аспірація (відсмоктування) вмісту порожнини матки (затримка менструації не більше 20 днів);

 - дилатація шийки матки та вишкрібання стінок (кюретаж) порожнини матки (вагітність у терміні до 12 тижнів);

 - медикаментозний аборт (вживання таблеток) (до 49 днів з першого дня останньої менструації).

Аборти, як матеріал для трансплантологів

 

В Україні на 23 млн. жінок в середньому за рік роблять близько 1 млн. 200 тис. абортів (США на 130 млн. жінок - 1 млн. 300 тисяч абортів). Отож, абортивного матеріалу у нас більше ніж достатньо. Проте існують побоювання, що попит на стовбурові клітини і дозвіл їх широкого використання призведуть до спрацювання ринкового закону «попиту й пропозиції», коли необхідність абортивного матеріалу спричинить захмарну кількість абортів.

В Україні використання ембріональних препаратів дозволено з 1991 року. Але офіційним способом він доступний лише певним закладам. Згідно з законом, матеріали для трансплантації можуть надавати акредитовані в установленому порядку заклади охорони здоров’я, які проводять операції штучного переривання вагітності. За законами біоетики, якими мають керуватися лікарі в цій справі, жінка — донор до проведення аборту повинна бути повністю проінформована про характер процедури донорства та дати згоду на використання трупа ембріону для біомедичних цілей.

 

За словами директора ПП "Галдіагност" (м.Івано-Франківськ), доцента ІФНУ Наталії Геник у Івано-Франківську лікарі не надто активно беруться проводити операції зі штучного переривання вагітності (хоч за законодавством вони не мають права відмовити пацієнтові в такій послузі). Для цього є дві причини. По-перше, під час аборту, як і під час будь-якої операції, можуть виникнути непередбачені ускладнення, а лікар несе відповідальність за пацієнта. По-друге, аборт – це дітовбивство. І не кожному лікареві його моральні переконання дозволяють йти на цей крок. Стосовно абортивного матеріалу, то як зазначила Н.Геник, абортивний матеріал у них йде в каналізацію, у смітник або на ПГД (патгістологічне дослідження). Пропозицій на зберігання і передачу абортивного матеріалу з боку зацікавлених сторін поки-що не надходило.

Як нам вдалося дізнатися, у Івано-Франківську, за минулий 2008 рік, було зроблено близько 2000 хірургічних абортів, з них близько 90% шляхом вакуум аспірації, а 10% шляхом кюретажу. Медикаментозних абортів було проведено близько 600. За приблизними підрахунками на 1000 жінок репродуктивного віку припадає приблизно 60 хірургічних абортів. Приводимо грошову вартість абортів у Івано-Франківську. Мініаборт - 480 грн., аборт у 12 тижнів вагітності - 930 грн.; для жінок, що не народжували, або після кесарського розтину мініаборт коштує 580 грн., у терміні 12 тиж. - 930 грн. Медикаментозний аборт коштує 920 грн.

Аборти в світі

В сусідній Польщі, в першу чергу завдяки католицькій Церкві, дозволено робити аборт лише тоді, коли вагітність виникла внаслідок зґвалтування, або на це є серйозні медичні показання. Покарання передбачене тільки для людини, котра безпосередньо робить аборт, – від двох до п’яти років в’язниці. Для самих жінок здійснення аборту не є злочином.

На думку комітету з охорони здоров'я Організації Об’єднаних Націй заборона на аборти в Польщі не виправдана, оскільки приводить до зростання числа "кримінальних" абортів, а відтак збільшення ризику виникнення ускладнень, а то і прямої загрози життю жінок, які вдаються до “кримінальних” абортів.

Польські жінки легко виходять з положення, прибуваючи для проведення аборту в Україну. За словами очевидців, у Польщі навіть є фірми, які маючи вже налагоджені зв’язки з українськими лікарняними закладами, формують групи "потребуючих" аборту, і возять польських жінок в Україну організовано цілими автобусами.

В Західній Європі ситуація дещо інша, там існує проблема абортів у підлітків. Так, у Великобританії (близько 30 млн. жінок) попри те, що вона має найвищий рівень підліткової контрацепції серед країн Західної Європи, ця проблема продовжує залишатися дуже актуальною. Кількість абортів серед підлітків (15-19 років) становить – 40 тисяч абортів щороку, а у віковій категорії 25-29 років цей показник становить 36 тисяч.

В США ставлення до абортів завжди привертає увагу політиків, особливо у передвиборчий період. Як відомо республіканці та їх кандидати на загал виступають за контроль над абортами і створення механізмів щодо їх уникнення. А ось новобраний президент США з табору демократів Барак Обама підписав указ, що анулює дію аналогічного документа Джорджа Буша, відповідно до якого накладалася заборона на надання Вашингтоном держдопомоги тим іноземним організаціям, які або практикують, або виступають на підтримку абортів. Таким чином, процес перегляду рішень, прийнятих попереднім урядом, набирає оберти. що зніме обмеження на урядове фінансування медичних організацій, де проводяться аборти.

 

Профілактика

 

Профілактика абортів або іншими словами небажаної вагітності може здійснюватися різними методами. Найпоширеніші з них це читання молоді лекцій  про шкідливість абортів та про методи контрацепції. Проте, лекції про шкідливість абортів для здоров'я, в кращому випадку можуть викликати страх за своє здоров'я у жінок, а на представників чоловічої статі вони майже не впливають. Ще менше ці лекції здатні вплинути на вибір молодих жінок, які ведуть активне дошлюбне життя, але не мають шансів вийти заміж.

 

Доведено, що найкращим і найефективнішим чинником профілактики абортів є застосування сучасних методів контрацепції. Нажаль, люди старшого і середнього покоління мало знають про методи контрацепції. Особливо мало цікавить контрацепція чоловіків. Та і про рівень знань молодих жінок і дівчат-підлітків можна сказати однією фразою: "Та щось… десь… чула". Тому тільки детальне вивчення методів контрацепції у старших класах середніх шкіл і впровадження курсу "Контрацепція" у вищих навчальних закладах може дати результат по запобіганню небажаній вагітності і як наслідок сприяти зниженню кількості абортів.

Яким шляхом піде Україна і її політики, поки-що невідомо. До речі, Україна за рівнем обізнаності в контрацепції посідає одне з останніх місць у світі, поступаючись навіть таким країнам як Папуа Нова Гвінея. Виявляється, у папуасів рівень застосування контрацептивів на душу населення (в тому числі оральних) в кілька разів перевищує український…

 Сергій Стефанко "Остров"

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи