«Чому в жида немає совісті?» Огляд регіональної преси

Всі Івано-Франківські газети переймаються проблемою економічної кризи, шаленим ростом цін, безробіттям, невиплатою заробітної плати, а також шукають …винного або принаймі «козла відпущення».

Регіональна газета «Експрес» у замітці «Людей охопив страх» розповідає про те, що нині українці-галичани масово поспішають до сповіді.

«З кожним днем черга до сповіді довша…люди поспішають висповідатися…будь-яка зміна в суспільстві позначається на сповіді. Стало важче працювати бізнесменам, і вони каються в тому, що порушують закони, звільняють людей, не сплачують усіх податків», - пише газета.

«Найгіршим ворогом людей тепер став страх, - говорить в коментарі «Експресу» архімандрит Трифілій. – люди бояться втратити роботу, добробут, переживають, що не зможуть прогодувати сім’ї. Одне слово серед людей панують песимістичні настрої. І я з цим стикаюся щодня під час сповіді».

Про свій добробут та добробут своїх підприємств думають також і багаті.

Голова правління ВАТ «Прикарпаття обленерго» Олександр Бубен в інтервю газеті «Репортер» зазначає: «Наразі ми прогнозуємо до 10 % спаду споживання в промисловому секторі та серед юридичних споживачів. Натомість зростатиме споживання електроенергії населенням. Проте я розумію, що дефіцит грошової маси, рівень інфляції та ріст безробіття сприятиме «відродженню» несанкціонованого споживання, прагненню споживачів будь-яким чином оминути прилади обліку. Щоб не допускати крадіжок електроенергії, компанія буде діяти послідовно…».

Що це значить - далі не роз’ясняють, але от міська газета «Івано-Франківський оглядач» підозрює, що може буде новий вид геноциду великого українського народу шляхом терору «маленького українця» новим явищем  - ХОЛОДОМОРОМ.

В статі «Тепловий удар: злочин без кари» журналісти цієї газети висловлюють свої побоювання: «Наступною областю (після Києва) в якій планують відключити газ і тепло мала би стати Івано-Франківщина».

Газета задає риторичні питання: «Цікаво чи хтось підраховував скільки коштуватиме відновлення замерзлої і знищеної тепломережі міста і будинків через відключення постачання газу. Чи не співмірні будуть ці витрати з боргами? Хто буде відповідати перед судом за створення ХОЛОДОМОРУ в окремо взятому місті, квартирі? Хто відповідатиме за можливу смерть через переохолодження літніх людей, дітей? - «Нафтогаз України», Кабінет Міністрів разом із Премєром, Президент? Чи всі разом? Чи дозволимо ми владі знущатися над собою? Чи будемо ми мовчки сидіти і мерзнути, а потім будемо скиглити за померлих від холоду у власних квартирах? І чого варта центральна влада, яка дозволить хододомор свого народу?»

Газета «Прикарпатська правда» у статті «Криза совісті» пише: «Складається враження, що на терени України, зокрема й Прикарпаття, прилетіли пришельці з космосу, які, створивши завали, змилися додому. Але таке можливе лише у казках. У реальному житті є їх конкретні виновники і змовчувати, як тепер, хто й що не доробляє, чия саме політика породила кризу, є кризою совісті». 

А ось, про що говорять депутати Івано-Франківської міської ради на своїй сесії:

«Заслуга Рузвельта полягає в тому, що він взяв економіку жорстко в руки. Це, як і лозунг «Купуймо американське!», дозволило Америці вийти з кризи. Зараз ми пожинаємо плоди Рейганової економічної політики, який, знівелювавши рузвельтівські підходи, відпустив економіку…». «В нинішніх умовах ми повинні розробити заходи, спрямовані на споживача, а це шлях Рузвельта, а не іти шляхом Гувера, спрямовуючи кошти на будівництво доріг і таке інше», - пише головний орган міської ради газета «Західний кур’єр».

Невідомо, чи прості івано-франківці щось з того та й зрозуміють, тому обласний тижневик «Галичина» пробує пошукати винних на зрозумілій для простого народу мові. І от виявляється, що «цьогорічну кризу в газеті «Галичина» передбачали ще 11 років тому…». А винними у кризі, за версією газети, є «паразити».

«Разом з тим існує значна частина людей, які нічого не виробляють, вони живуть за рахунок тих, хто працює, і, що дуже болюче, їх кількість і загальна величина їхнього капіталу постійно зростає. Розвиток цього процесу в часі з допомогою математики можна змоделювати, умовно розділивши працездатне населення нашої країни на дві частини — «господарів» і «паразитів». Перші — це ті, хто своєю працею виробляє товари і послуги чи сприяє цьому. Другі — це ті, що живуть за рахунок перших, вони дуже часто і вдало маскуються під «господарів», що не змінює їхньої суті…

2009 рік буде найважчим для нас, зменшаться нарахування до бюджету, внаслідок чого зростуть затримки в виплатах зарплат і пенсій. А це пояснюється тим, що бюджетні наповнення можливі лише за рахунок «господарів» – виробників, яких «паразити» задавили податковим пресом, штрафами, зв’язали різними обмеженнями й бюрократичними перепонами. Щоб вижити, «господарі» змушені виїжджати за кордон, ставати тими ж «паразитами», або боротися з ними за своє місце під українським сонцем. Та попри все мусимо бути оптимістами. історія інших країн каже, що криза — це стимул для того, щоб стати розумнішим… для пошуку нового…наслідку позитивних змін».

А позитивні зміни (для «господарів» чи «паразитів»???) уже наступають. Газета «Галицький кореспондент» в статі «Час збивати ціни» констатує нову тенденцію:

«Прискорена девальвація гривні призвела до різкого падіння орендних ставок. Винайняти офіс у центральній частині Івано-Франківська сьогодні обійдеться дешевше на 10-15%, ніж у грудні минулого року. І це не межа…впродовж останнього місяця ставки оренди торговельних площ, розташованих у центральній частині міста, зменшилися в середньому з 50 до 40-30 у.о. за 1 кв.м., а в нецентральних районах міста з 25 до 15-10 у.о. за 1 кв.м….Впала ціна оренди й на офісну нерухомість. Якщо на початку року вартість оренди офісів в середньому по місту становила 30-33 у.о. за 1 кв.м., а в центральній частині – 35-38,5 у.о. за 1 кв.м., то сьогодні потрібно віднімати щонайменше 10-15%...Однокімнатну квартиру в Івано-Франківську можна орендувати в середньому за 150 у.о. на місяць: в центрі – за 180 у.о., в нецентральних районах – за 120 у.о. Оренда двокімнатного житла коштує в середньому по місту 175 у.о. на місяць, в центрі – 200 у.о., в нецентральних районах – 150 у.о.; трикімнатного - в середньому по місту – 235 у.о. на місяць, в центрі міста – 250 у.о., в нецентральних районах – 220 у.о. Торгуйтеся. Пощастить – буде дешевше».

А ще, в час економічної кризи і пошуку винних, страждають представники окремих національностей, бо як відомо, коли «в кране нет воды значит выпили…»  Так от темою «Чому в жида немає совісті?» переймається газета «Вечірній Івано-Франківськ».

«Жиди в своїй більшості не винні, що вони такі. Їх такими зробили. По-перше, їх створили з використанням генетики темні сили для захоплення влади на землі… і єдиною їх перепоною на шляху до всесвітнього панування завжди була біла раса, а найбільшим супротивником – українці – батьки білої раси. Щоб якось зрівнятись за природними талантами з українцями, використовують обрізання жидів на восьмий день…Процес обрізання стимулює розвиток лівої півкулі мозку, яка відповідає за аналітичне мислення…але за рахунок «розгону» лівої півкулі деградує права, яка відповідає…за совість… і ось і ненавидять жиди українців, нищать білу расу, а найбільше – українців. Але не знищили, бо не встигли..У 2012 році починається час коли українці будуть не лише рятувати себе ( а рятувати є від чого), але й увесь світ…»...

Ну що ж, тяжко сказати чи будуть українці рятувати весь світ від кризи, але поки що наші українські урядовці зі своїми «природними талантами» та «розвиненими півкулями» видно обрізані не з того боку: виходу з кризи поки що не бачить ніхто. Може в 2012 таки прозріють окремі представники великого козацького роду? Підождемо, якщо… доживемо.

Огляд підготував Василь Хом’як, "Остров"

Статьи

Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Донбасс
21.04.2024
19:30

"Будут разрушаться украинские города, территория Украины все больше будет становиться диким полем". Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса в полном соответствии с кремлевскими методичками "переживали" за дальнейшую судьбу Украины, радовались отсутствию у ВСУ западной помощи, а когда палата представителей Конгресса США все же проголосовала...
Все статьи