За шампанським ставали у чергу. Огляд регіональної преси

Газета «Репортер» публікує інтерв’ю з секретарем міської ради п. Василем Бойчуком сприводу заяви нардепа Д.Шлемка на «Острові» про те, що БЮТ вважає пана В.Бойчука одним з головних кандидатів на посаду міського голови Івано-Франківська. Сам Бойчук твердить, що нічого такого не чув, інтерв’ю не читав і так далі, хоча тут же зауважив, що «така довіра його тішить, і її треба виправдовувати». А відтак знову дивується: «взагалі мене дивують сьогоднішні активні розмови про місцеві вибори. Їх ще немає і все, що необхідно робити, це просто працювати».

Газета «Галицький кореспондент» публікує авторську розвідку з метою зясувати «чи насувається на споживачів, продуктовий дефіцит?». В статті «Куди з супермаркетів зникає товар?»  йдеться про те, що «постійні відвідувачі супермаркетів вже тижнів зо два, як помітили, що в магазинах поменшало продуктів».

Офіційні відповіді власників та менеджерів торгових мереж на запитання журналістки є двоякими: або - „всьо чьотко”, або… адміністратори одразу переадресовують представницю четвертої влади до їх столичних офісів.

В цій статті наводяться кілька аргументів аналітиків щодо проблеми зростання заборгованостей торговельних мереж через брак коштів: „Зараз банки різко скоротили розміри кредитування, тому торгові мережі часто компенсують недолік коштів за рахунок збільшення заборгованості перед постачальниками і виробниками за поставлену продукцію”.

Далі автор статті твердить, що для супермаркетів прогнози невтішні, а от для споживачів навпаки: «найближчим часом ситуація з кредитуванням та лояльністю виробників не зміниться. А отже споживачі можуть … виграти оскільки почнеться боротьба за споживача з готівкою. Вона неодмінно втілиться у акції — розпродажі, розіграші тощо, та у додаткові знижки, бо що супермаркети будуть намагатися будь-що продати свій товар».

Хоча такий оптимістичний прогноз для споживачів розвіюється наступною публікацією в цій же газеті в статті «Криза: залишається молитися?».

«Галицький кореспондент» пише про те, що «фінансова криза накрила економіку Івано-Франківська: минулого тижня ключові промислові підприємства міста не витримали голодної кредитної дієти». 

Газета пише про занепад будівельної галузі: «Розпіарену будівельну галузь підкосило. В одних підприємств зменшилася кількість замовлень. В інших для роботи не вистачає потрібних ресурсів. Чимало працівників у підвішеному стані: дехто вже має затримки із виплатою заробітної плати, дехто у вимушених відпустках «за власним бажанням», а то й  попереджений про ймовірність звільнення».

Газета наводить також цілий ряд підприємств, які потерепають від кризи, зокрема:

«63 котельно-зварювальний завод» (падіння реалізації продукції – на складі накопичено виробів на суму 6,5 млн. грн., існує заборгованість сплати за продукцію бюджетними організаціями);

ТзОВ «Українська побутова техніка» (скорочення поставок комплектуючих, призупинення виробництва продукції);

ВАТ «Родон» (зниження обсягів виробництва, працівники у відпустках за власний рахунок);

ВАТ «Будівельні матеріали» (прогнозується скорочення виробництва та чисельності працівників);

ВАТ Івано-Франківський м’ясокомбінат» (можливе скорочення обсягів виробництва та робочих місць на 70-100 чоловік);

Обласне державне об’єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості (передбачається зниження обсягів випуску продукції, обсяг замовлень зменшився на 10%);

ВАТ «Арматурний завод». Тут відбувається суттєве скорочення штату працівників – з 700 чоловік затребуваними залишаються 200).

Газета згадує також і міського голову В. Анушкевичуса, який «молить Господа Бога», «щоб світова фінансова та економічна криза якомога менше торкнулася України й Івано-Франківська зокрема».

Автор статті вважає, що «криза позначиться на бюджетниках та пенсіонерах: якщо підприємства зупиняться – не буде кому наповнювати бюджет, а відповідно, не стане й фінансування бюджетних установ, звідси і ймовірність затримки з пенсіями... Залишається тільки молитися?»


Офіційний орган міської ради газета «Західний кур’єр» пише про «Шпацерові танці в Івано-Франківську» як форму «аристократичного проведення Міжнародного дня студента». Для цього в місті влаштували «Галицький бал», підтримку якому надав сам міський голова В.Анушкевичус. В підсумку він заявив: Місто має бути європейським у всіх відношеннях. Те, що я сьогодні бачив, – просто супер”.

Хоча «бал мав і свої недоліки, - зауважує газета,- котрі то тут, то там проявлялися невмінням гарно поводитися, малокультурністю молоді».

І це при тому, що тут за словами організаторів «вчили молодь танцювати «шпацерові танці з поклонами та реверансами”.

На бал був запрошений зірковий гість з Києва, однак «з появою на балу Владислава Ями все набуло якогось психозного характеру. Охочих сфотографуватися із зіркою було набагато більше, аніж охочих продовжувати танцювати», - пише газета.

Відносно цього балу в місцевій пресі було розтиражовано багато похвальних відгуків, хоча були й інші враження переважно на незалежних інтернет сайтах. Так сайт «Малакава» охарактеризував це святкування як «танці під час кризи».

А інший сайт «ifPortal.net» розповів про декотрі екзотичні витівки організаторів балу: «Під час фуршету для гостей пропонували фрукти в шоколаді. Проте, вмокнути фрукти у шоколадний фонтан було більш, ніж проблематичним, бо шоколадних фонтанів було лише два, а бажаючих – набагато більше. Та і фрукти надзвичайно швидко закінчились. За шампанським ставали у чергу, проте цей ігристий напій теж не всім дістався, через малу кількість».

Обласна газета «Галичина» турбується про іншу молодь – інтернатівську, і публікує інтервю із заступником голови ОДА Василем Гладієм. В ході розмови постає питання закриття, на протязі трьох-п’яти років, всіх інтернатних закладів області. Щоб зняти «соціальну напругу серед  працівників» чиновник запевнив: «ці заклади не будуть перепрофільовуватися, але залишаться як позашкільні заклади».

Тим часом діти, вихованці сиротинців можуть розраховувати на сприяння ОДА в тому «аби така дитина пішла в українську сім’ю». Якщо ж українці не усиновлять її в «певні терміни…тоді служба у справах дітей має право запропонувати усиновити цю дитину іноземним громадянам».

В інтерв’ю порушується ще одне актуальне питання про освоєння земель на території інтернатівських закладів (на території Угорницької школи-інтренат в Івано-Франкіську вже тривають будівельні роботи із спорудження багатоповерхового будинку). Так от щоб земля під інтернатами на стала «приватною» В.Гладій радить: «Аби таких моментів не виникало, будинки-інтернати повинні виготовити документи на право власності на землю. Для  обласних інтернатних закладів ми виділили на це кошти. Але якщо вже таке трапилось, треба розглядати проблему в кожному конкретному випадку. Якщо є орган місцевого самоврядування, який прийняв таке рішення, треба подавати до суду і визнавати акти недійсними».

Газета «Прикарпатська правда» в статті «Нахаба з ксивою» публікує на першій сторінці авторську статтю редактора газети і депутата міської ради від Партії регіонів Богдана Федьківа. Цю статтю автор просить вважати його депутатським зверененням до керівництва УМВС України в Івано-Франківській області. Йдеться тут про «наїзд» на жінку-підприємця, що торгує на центральному ринку міста «співробітником базарної міліції» капітаном Р.Біліковським.

Газета твердить, що цей правоохоронець займається на ринку поборами. На цей раз його жервою стала Світлана Павелюк.

Автор статті прийшов на місце події і сам побачив як міліціонер «хазяйнував в торговій точці пані Світлани, скидав у сумки весь її крам і не реагував на аргументи власниці». Зверення депутата не допомгло, навпаки, правоохоронець «почав актвніше шарпати продавщицю за куртку й тягнув її у пункт міліції, наче для зясування особи». Майно було вилучено, а сама підприємець прокоментувала такі дії міліціонера тим, що той «вимагав у неї сплати 30-40 гривень побору кожного дня». 

Василь Хом’як, “Остров”

 

 

Статьи

Страна
29.03.2024
10:18

В Крыму становится страшно: растет популярность страхования от БПЛА

...Эти выплаты никто не увидит, так как нет законодательной базы. Если они страхуют от террористического акта, то должно быть решение о возбуждении уголовного дела по соответствующей статье и так далее. Все остальное – красивые слова и обещания,...
Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Все статьи