Перед Євро-2012 Львів ризикує потонути в смітті

Функціонування львівського сміттєзвалища, яке знаходиться в селі Грибовичі біля обласного центру, таки додало головного болю владі напередодні Євро-2012. Ще б пак, нещодавно мешканці села Великі Грибовичі вдались до крайніх методів: перекрили міжнародну автодорогу Львів-Рава-Руська, протестуючи проти бездіяльності влади, насамперед — мерії. Раніше у Львівській міськраді розробили програму поетапного закриття сміттєзвалища, розраховану до 2018 року, однак селяни обіцянкам вже не вірять.  

„Міський голова Львова Андрій Садовий вперто ігнорує проблеми львівського сміттєзвалища та людей, які змушені жити в цій екологічно небезпечній зоні. Він не зважає на рішення Львівської обласної ради, Жовківської районної та сільських рад, які волають про порятунок. Не зроблено нічого для пошуку нової земельної ділянки, ні для створення проекту рекультивації земель”, — сказала під час зустрічі з протестувальниками голова комісії екології Львівської облради Ірина Сех, повідомили кореспондента „ОстроВ” у прес-службі ЛОО ВО „Свобода”.    

Місцеві мешканці розблокували рух транспорту лише після того, як до них прибув міський голова Львова і пообіцяв провести спільну нараду за участю голови Львівської ОДА. Натомість депутати виступили з ініціативою спільної позачергової сесії Львівської облради та міськради щодо проблеми Грибовицького сміттєзвалища.  

2 вересня голова Львівської ОДА Михайло Цимбалюк повідомив під час прес-конференції, що уряд готовий виділити кошти з держбюджету на відкриття лінії сортування та утилізації сміття. Але для встановлення цієї лінії Львівська міськрада  повинна найти земельну ділянку. „Я кожного дня питаю у Андрія Садового, чи знайдена ділянка і як місто буде працювати в цьому напрямку”, — сказав губернатор.  

Натомість міський голова Львова Андрій Садовий киває на Львівську ОДА — мовляв, влада області досі не визначила ділянки для нового полігону твердих побутових відходів (ТПВ), який діятиме замість сміттєзвалища в Грибовичах.     

„Ця нова ділянка потрібна області не менше, ніж місту, адже 50% усього сміття на полігоні походить не зі Львова, а з обласних населених пунктів. Друге важливе питання — це вивезення гудронів, які найбільше отруюють навколишні землі. Це власність приватних структур, дозвіл на завезення гудронів давала область і вирішити це лише в компетенції державних структур”, — сказав Андрій Садовий перед спільною позачерговою сесією міськради та облради 6 вересня, повідомили кореспондента „ОстроВ” у прес-службі ЛМР.  

За словами міського голови, вже прийнято остаточне рішення про закриття сміттєзвалища в Грибовичах. „Ми прийняли принципове і остаточне рішення — сміттєзвалище в Грибовичах закриваємо. В кінці вересня завершуємо тендер на розробку проектно-технічної документації на закриття та рекультивацію старого сміттєзвалища. Ми підписали угоду з підрозділом Світового банку — Міжнародною фінансової корпорацією, на визначення найкращої для нас технології подальшої роботи зі сміттям. Але під це потрібна ділянка”, — сказав він.  

Під час позачергової сесії Львівської міськради та облради було прийнято рішення зобов’язати виконавчі органи влади області та міста спільно до кінця 2011 року визначити ділянку для нового полігону ТПВ з можливістю влаштування сміттєпереробного комплексу. 

Як повідомив під час сесії заступник голови Львівської ОДА Володимир Губицький, на сьогодні є три варіанти розміщення нового сміттєзвалища: територія колишнього військового містечка у Кам’янка-Бузькому районі, ділянка у Яворівському районі, а також землі, які одна із селищних рад готова продати на аукціоні під розміщення сміттєпереробного комплексу. Щоправда, в якому районі знаходиться місцева рада, яка не боїться сусідства з полігоном ТПВ, Володимир Губицький уточняти відмовився.      

Також депутати звернулись до Кабміну з проханням про виділення бюджетних коштів для здійснення проекту рекультивації сміттєзвалища в Грибовичах. Паралельно Львівська міськрада повинна здійснювати пошук інвесторів для будівництва сміттєпереробного комплексу.  

"Нам потрібно терміново вирішувати проблему рекультивації старого сміттєзвалища, бо якщо ми не зробимо цього до проведення Євро-2012, то назавжди залишимося з цією проблемою... В усьому світі переробка побутових відходів є прибутковою справою, а в нас це – проблема. Чому ми не можемо на цьому заробляти? Приходять інвестори, які хочуть переробляти звалищний газ. Чому їх не пускають? Проблему необхідно вирішувати сьогодні”, — сказала під час сесії депутат Ірина Сех.   

Загалом у рішенні сесії екологічну ситуацію на міському сміттєзвалищі та прилеглих територіях визнано недопустимою та такою, що потребує невідкладного вирішення. «Від сміттєзвалища страждають не тільки мешканці прилеглих сіл, а й львів'яни, бо вони споживають городину, вирощену біля Грибовичів. Квінтесенцією проблеми є те, що відбувається з людьми. Головне управління охорони здоров'я каже, що в селах Малехів, Грибовичі, Збиранки підвищений рівень інфекційних захворювань, захворювань нервової системи, очей, гострого інфаркту. Є лист з Інституту спадкової патології, де науковці стверджують про зростання генетичних захворювань», — сказала Ірина Сех.  

Водночас місцеві регіонали позачергову сесію результативною не вважають, адже тут було лише перекидання відповідальності представників влади один на одного та перетягування на себе лаврів головних борців за екологію. „Ми усі з вами тут зібралися для того, аби зробити добру справу. Однак кінцева мета, а саме вирішення питання щодо подальшого функціонування Грибовицького сміттєзвалища, схоже нікому не цікава. Сьогодні ми вкотре бачимо, що передовсім у нашому залі звучить піар власних політичних сил та гучні заяви”, — сказав голова фракції Партії регіонів у Львівській облраді Ігор Грещук, повідомили кореспондента „ОстроВ” у прес-службі ЛОО ПР.  

Зрештою, місцеві мешканці теж вже давно перестали жити ілюзіями. Селяни знають, що в більшості випадків слова влади підтверджуються ділом лише тоді, коли перекрити в’їзд на сміттєзвалище чи вдатись до інших активних форм протесту. І можна собі уявити, якою буде соціальна напруга та яким буде Львів, якщо під час Євро-2012 сміття з міста не буде куди везти.  

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

Статьи

Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Мир
16.04.2024
10:17

«Энергичный контрудар может стать джокером в рукаве Сырского». Российские СМИ об Украине

«Общая оценка украинских резервов приводит к выводу: имеющихся сил и средств командованию ВСУ не хватит для проведения стратегического наступления. Но их достаточно для энергичного контрудара оперативного масштаба на одном направлении».
Все статьи