Традиції нащадків Роксолани (фоторепортаж)

В місті Рогатин, що в Івано-Франківській області, до Дня молоді та Конституції відбувся п’ятий міжнародний фестиваль народної творчості «Пісні Опілля». На свято приїхало понад 30 фольклорних колективів з Івано-Франківської, Львівської та Тернопільської областей. Серед гостей – делегація з міста Хшеновіце з Польщі, депутати України Ігор Зварич та Валерій Келестин, представники обласної та районної рад. Вітальні телеграми громаді Рогатина надіслали опільські колективи з  Словаччини, Чехії та Німеччини, які не змогли прибути на свято.  

«Нині ми демонструємо Україні та світу, як бережливо ми ставимося до своїх традицій та як шанобливо ми плекаємо свою історію та культуру», - говорить заступник голови Івано-Франківської ОДА Роман Іваницький. За його словами, червень –став справжнім парадом фестивалів усіх етнічних груп, які проживають на Прикарпатті. Щойно відлунали свято «Полонинського літа» та фестиваль лемків, як їх підхопили веселі «Пісні Опілля».



Самі ополяни кажуть, що їхнім пісням кілька сотень літ. Вони схожі на гуцульські коломийки. Втім, на Опіллі їх називають «переспіви», які переважно виконують жінки, наче змагаючись одна з одною в розмаїтті їх тематики, веселості та запального виконання. Під веселі пісні ополяни частують своїх гостей медовухою та «Маруською», яку ще називають «оцтом», бо цей напій варять зі справжнього оцту, додаючи тмину та воду. За словами корінних рогатинців, «оцет» особливо корисний після горілки та самогону, осаджуючи в організмі їх горючий концентрат.


Людям з Опілля притаманна весела вдача, смиренність та вроджений патріотизм. «Україна для нас – на першому місці», - говорить міський голова Рогатина Володимир Гусак.

«У слові «опілля» - уся краса і багатство полів», - наче підхоплює його думку голова Рогатинської РДА Марія Челядин.

«Нехай позмагаються тут вітер імперії та наше національне дерево», - поетично заносить своє вітання голова обласної ради Олександр Сич і продовжує закликати ополян будувати свою державу «вже без совєцької конституції» та робити свої міста і села комфортними для життя.


Насправді, «без совєцької конституції» ополяни, як і всі українці,  живуть ось уже 20 років. Втім, як і всі, вони розуміють, що написане в ній надто вже далеке від реалій життя, а тому  на Опіллі будують свою долю за своїми звичаями та традиціями, які довели правильність та шляхетність упродовж кількох століть.

Смиренні селяни Опілля вже посіяли пшеницю, овес, трохи посадили гречки, аби не їсти китайської, і чи не вперше посіяли плодо-овочеві культури. У селах району  зявились поодинокі фермери, хоча  худоба, кажуть люди, у господарствах зникає. Ще тішаться тим, що свинарник «Даноші» вже не докучає  смородом, а погода обіцяє аграрія перезимувати з хлібом. Як і раніше, багато людей з Рогатинщини ще працюють за кордоном та утримують за зароблені свої родини. Ті, що працюють на своїй землі, ремонтують школи та садочки, вишивають рушники та сорочки і тішаться, коли народжуються діти. Адже Рогатинщина – район із найстарішим населенням, де на 2-3 новонароджених у селах вмирають до двох десятків людей.

На Рогатинщині важко прижитися чужим. Втім,  любов до гостей і туристів тут справді щира. Їх вони пригощають «долею» - солодким хлібом, який печуть лише щасливі жінки на весілля і  розповідають свою історію, яка тісно переплітається з легендами та бувальщиною.

Насправді Рогатинський край  прославили далеко не смиренні ополяни, а справжні нащадки Роксолани, яка упродовж багатьох років керувала османською імперією. Любов до влади – це та риса уродженців Опілля, яка прославила цей край.


11 років тому у Рогатині поставили пам’ятник великій Роксолані, життя і доля якої ще довго залишиться для нас загадкою. Усі архіви про Роксолану сховані у Стамбулі,  далеко від українського ока. Тут постать дружини Сулеймана Пишного, яка на рівні з ним керувала імперією, не надто  вшановують. Втім, і не заперечують, що вона справді народилась на опільській землі. Звідти Настю Лісовську  забрали в полон у девятирічному віці і вона зуміла стати улюбленою дружиною Султана та  здобути собі славу «Вовчиці», яка знищила усіх своїх конкурентів на султанську прихильність, престол та спадок.

Після Роксолани чимало жінок з Рогатинщини заслуговують на похвалу саме у своєму вмінні  досягати владу. Нині, Рогатинським районом керує жінка Марія Челядин, а управління освіти і науки Прикарпаття вже довгі роки незмінно очолює Зінаїда Болюк з Рогатинщини. За нею  уперто закріпилась слава норовистої жінки, з якою краще дружити, аніж бути у числі її ворогів.

 

Ще одним нащадком Роксолани можна назвати нинішнього мера Калуша Ігоря Насалика, який зумів смиренно пройти шлях від простого водія до очільника Української партії з кількома десятками мільйонів на своїх рахунках. Його вперта жага до влади кілька разів приводила Насалика до Верховної Ради України та другу каденцію залишає на посаді мера Калуша, куди, подейкують,  він навідується з Києва власним літаком. На його маленькій батьківщині стверджують, що секрет Насалика, як і в Роксолани,  – у вигідному шлюбі. Смиренний рогатинець Насалик свого часу одружився в Росії на жінці неукраїнського походження, але з добрим статком. За ці роки йому вдалося примножити капітал через не зовсім таки законні оборудки з тими ж таки російськими компаніями. Саме за ці кошти Насалик і розбудовує Українську партію, яка потужно представлена у Калуші та має свою фракцію в обласній раді. Представники самої української  політичної сили вже не раз продемонстрували свою позицію, яка не зовсім подобається керівництву облради. Нещодавно вони заявили про своє право ігнорувати рішення обранців області, якщо розподіл коштів далі залишиться не на користь калуської громади. Ці закиди перший «свободівець» Прикарпаття Олександр Сич назвав нічим іншим, як початком передвиборчої кампанії Насалика, а не його щирим бажанням примножити бюджет Калуша. Не виключно, що Сич і Насалик конкуруватимуть на одному виборчому округу на парламентських виборах 2012 року і це їхні перші публічні заяви на шляху до Верховної Ради України.

На противагу Насалику, про нардепа Келестина, в Рогатині  говорять з меншою люб’язністю і не так багато. Тому, про його статки і початковий капітал, який починався  з бізнесу  на  опільській  землі, можна лише здогадуватись.


Втім, живі легенди Рогатинщини не перестають дивувати. За останніми подіями у районній владі ополяни стежать  з неабиякою цікавістю. Голова районної ради  через хуліганство, розповідають, може позбутися не лише своєї посади, але й свободи. Йому погрожує три роки увязнення в тому числі і за перешкоджання депутатській діяльності обранцю , який досі знаходиться в лікарні. Втім, чи покаже йому партія «Свобода» жовту карточку , залишається питанням не лише на Опіллі. Останнім часом, спинити  «Свободу» можна лише рішенням суду.

 


 

Ірина Дружук, «ОстроВ»

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи