Галицькі патріоти: у Львові храм 17 ст. досі використовується як книгосховище

У центрі Львова, на вулиці Театральній, розташований величний костел ордену Єзуїтів — храм святих апостолів Петра й Павла. Костел споруджено у першій половині 17 століття і він став першою пам`яткою стилю бароко у львівській архітектурі.  

У 20 столітті храм переживав різні часи: у першому десятилітті реконструкцію, потім пошкодження в ході українсько-польської війни, відновлення. Під час Другої світової війни бомба знову пошкодила костел. А в 1946 році монахи-єзуїти покинули свою обитель і виїхали зі Львова.  

За радянських часів попри часткові ремонтні роботи в храмі, його використовували не за призначенням: протягом якогось часу як склад, а в 70-их роках костел став книгосховищем бібліотеки ім.Стефаника НАН України. З падінням СРСР храми, які спіткала доля схожа на костел ордену Єзуїтів, відкрили і стали використовувати за прямим призначенням. Але Храм святих апостолів Петра й Павла досі залишається книгосховищем.  

На сьогодні є всі передумови до реконструкції та відновлення роботи храму. В 2010 році будівлю було передано у власність Львівської Архієпархії УГКЦ, а в березні 2011 року депутатами Львівської міськради прийнято рішення про перенесення книгосховища у недіючий львівський кінотеатр ім. Миколайчука, приміщення якого надано бібліотеці у тимчасову оренду на три роки.  

Проте місцеві чиновники створюють перешкоди для перенесення книгосховища в кінотеатр, а відтак і відновлення храму. Про це заявили члени наглядової ради церкви Петра і Павла під час прес-конференції у Львові.    

За словами члена наглядової ради Павла Міненка, наглядова ради церкви планує проінформувати листом міського голову Львова та прокурора міста, що виконання ухвали Львівської міськради про перенесення книгосховища гальмують виконавчі органи Львівської міськради. І якщо не буде відповідної реакції, наступним кроком стане звернення до суду.  

Чиновники пояснюють ситуацію тим, що необхідно забрати майно, яке знаходиться в кінотеатрі. Натомість за словами члена наглядової ради церкви Анатолія Забарила, майно кінотеатру — це старі стільці, заіржавілі кіноустановки, світильники, яким по 40-50 років. І чому гальмується процес вирішення цього питання незрозуміло. 

Злі язики говорять, що на приміщення кінотеатру є інші претенденти, в плани яких зберігати книги не входить. Такі чутки мають під собою підстави. Адже в 2009 році міський голова Львова Андрій Садовий лобіював передачу приміщення цього кінотеатру "Міжнародному благодійному фонду "Український світанок" Руслани Лижичко, причому на 25 років і з орендною платою 1 гривня, про що писав "ОстроВ". Однак депутати міськради тоді відмовились віддавати кінотеатр на таких умовах.   

Після того, як проблема з перенесенням книг з костелу набула розголосу, Львівська міськрада повідомила, що у приміщенні кінотеатру ім. Миколайчука розпочала роботу інвентаризаційна комісія.  

"Питання зараз є в тому, що в приміщенні (кінотеатр ім. І. Миколайчука) знаходиться майно, яке необхідно звідти забрати. Для того, щоб забрати це майно, потрібно провести інвентаризацію, і, відповідно, передати це майно на зберігання певному суб'єкту. Це буде бібліотека ім. В. Стефаника. Сьогодні  (1 червня — авт.) з 10 год. почне працювати інвентаризаційна комісія, яка буде здійснювати опис всього майна. На підставі цього акту інвентаризаційної комісії керівник передасть відповідне майно на зберігання бібліотеці. Ми сподіваємося, що до кінця тижня це питання буде вирішено", — сказав начальник управління культури Львівської міськради Андрій Вороновський, повідомили кореспондента "ОстроВ" у прес-службі Львівської міськради.   

Водночас у Львівській міськраді наполягають, що кінотеатр не буде постійним місцем зберігання книг. "Ще одне приміщення, яке розглядається для постійного перенесення — це приміщення їдальні колишнього військового містечка на вул. Авіаційній, 1. Це приміщення — найбільш оптимальне з тих, які були запропоновані", — сказала начальник управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко. 

Заступник міського голови Львова Василь Косів запевняє, що на сьогодні тривають переговори з Міністерством оборони та Національною академією наук, щоб використати приміщення військових для зберігання книг. "Це доволі складний процес, який необхідно розв’язати таким чином, щоб кожна сторона залишилась задоволеною", — сказав він.  

Наглядова рада церкви наголошує, що закордонні благодійні фонди готові надати фінансування на реконструкцію храму. Реконструкція не може розпочатись без перенесення книг, тож зволікання з переїздом книгосховища може залишити храм без коштів. Адже попередньо планувалось, що ремонті роботи в костелі розпочнуться вже 1 червня цього року.  

Загалом можна відзначити: владі повинно бути соромно за те, що на двадцятому році незалежності храм святих апостолів Петра й Павла не може повноцінно функціонувати саме як храм. І що свідомі чи несвідомі дії місцевих чиновників надалі гальмують цей процес… 

Олександр Сніжинський, "ОстроВ"

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи