Відповідь провокаторам: євреї нагородили Праведників світу у Львові

Вже понад тиждень в інтернет-просторі, у ЗМІ, особливо російських та проросійських, активно обговорюється тема подій 9 травня у Львові. Зі львів’ян роблять мало не до послідовників нацистів, які втілюють гасло «смерть ворогам».  

А оскільки провокації на День перемоги виявились «успішними», то ліві, проросійські сили, представники влади, зокрема голова Харківської ОДА Михайло Добкін, депутати Російської Держдуми планують приїхати до Львова ще й 22 червня — в день вторгнення німецьких військ на територію СРСР.  

На думку львівського політолога Юрія Шведи, якщо сценарій на 22 червня буде реалізовано, то День перемоги у порівнянні видаватиметься просто «казкою». Про це він заявив під час прес-конференції 18 травня. За його словами, з наближенням виборів триває пошук ворога — в даному випадку виборців «годують» неонацистською загрозою.  

Але поки ця нацистсько-фашистська істерія триває, 18 травня у Львові відбулась дуже символічна подія — церемонія нагородження дипломами та медалями ще чотирьох Праведників народів світу. Щоправда, нагороди отримали родичі Праведників, оскільки їх самих вже немає в живих. Загалом на Львівщині налічується близько 100 Праведників народів світу, в Україні — понад 2200.  

Нагадаємо, що «Праведники народів світу» — термін, що використовується державою Ізраїль для відзначення не-євреїв, які ризикували життям під час Голокосту, щоб врятувати життя євреям від знищення нацистами. Особа, яка відзначена як Праведник народів світу і ризикувала, рятуючи євреїв під час Голокосту, отримує в нагороду іменну медаль, почесний сертифікат і право додати своє ім'я до написаних на Стіні Честі в Саду Праведників у Яд Вашемі в Єрусалимі. 

Нагородження Праведників відбулось в рамках заходів, які проводить цими днями у Львові Всеукраїнський центр вивчення Голокосту "Ткума" ("Відродження") та Всеукраїнський єврейський благодійний фонд "Хесед-Ар'є" до 70-й річниці нападу Німеччини на СРСР та початку Голокосту на території України. На думку організаторів, ця річниця є приводом згадати не лише трагедію війни, міжнаціональної ворожнечі, але й приклади взаємодопомоги між народами, духовного подвигу для порятунку життя.  

"Праведники — рятівники життя: історичний досвід" — під такою назвою у Національному університеті «Львівська політехніка» відбулась наукова конференція, в якій взяли участь відомі науковці та діячі: науковий радник Всеукраїнського центру вивчення Голокосту "Ткума" Арон Вайс, проректор Українського католицького університету Мирослав Маринович, історик Ярослав Грицак, представники духовенства, влади тощо.  

У своїх доповідях учасники розглянули події Другої світової війни і Голокосту в історичній пам'яті  України, міжнаціональні відносини під час війни, роль духовних лідерів українців, поляків, євреїв у критичні періоди випробувань; українсько-польську взаємодопомогу під час Другої світової війни, трагічних подій 1943-44 рр. на Волині, операції "Вісла"; феномен українців та поляків — Праведників народів світу, які ризикували своїм життям та життям своїх родин заради порятунку євреїв під час Голокосту.  

Доктор Арон Вайс підкреслив під час конференції, що люди, які ризикували своїм життям та життям своїх близьких, рятуючи євреїв, стали символом найвищих гуманістичних цінностей. За його словами, конференція це ще одна можливість подякувати за врятовані життя і запобігти подібним трагедіям в майбутньому. До речі, сам Арон Вайс був врятований під час війни українською та польською родинами.  

Проректор УКУ Мирослав Маринович відзначив величезну мужність тих людей, які в час війни допомагали євреям. Адже тоді євреїв оголосили ворогами і винуватцями злочинів комунізму, а  ціною надання їм допомоги могла стати смерть без суду і слідства. На його думку, саме Праведники світу дали наймудрішу відповідь на ті складні запитання, які досі створюють напругу в суспільстві.   

Директор Всеукраїнського центру вивчення Голокосту «Ткума» Ігор Щупак відзначив, що в реальності Праведників народів світу в Україні набагато більше, ніж відомо офіційно. Адже якщо у світі збір відповідної інформації розпочався одразу по закінченні Другої світової війни, то в Україні триває лише 20 років.

Тож нагородження Праведників народів світу стало черговим аргументом на користь того, що протистояння 9 травня було створене штучно. Адже, якщо представники проросійських організацій їхали до Львова аби, за їх словами, вшанувати ветеранів і впорядкувати могили, то хіба це не можна було зробити так, як це зробила єврейська громада — без розпалювання ворожнечі, а навпаки, з примиренням?  

Проте наразі навпаки, на 22 червня планується ще одна провокація. Залишається лише сподівання, що у львів’ян вистачить розуму вдруге на ті ж граблі не наступити… 

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи