В Галичині почали оббирати туристів

Міські ради Івано-Франківська, Львова і Тернополя встановили туристичний збір, так би мовити «наколядували» в туристів трохи коштів для своїх чиновників.

Відповідно до рішення Ради регіонів при президентові України в Івано-Франківській області затверджено заходи щодо збільшення надходжень до місцевих бюджетів згідно показників економічного розвитку Івано-Франківщини. Основна мета цього рішення - залучення додаткових надходжень до місцевих бюджетів та економного й раціонального використання бюджетних коштів.В Івано-Франківську задумалися над пошуком інших джерел надходження, адже Івано-Франківська міськрада зменшила доходи міського бюджету розвитку на 7,189 млн. грн. у зв'язку з недовиконанням надходжень від продажу комунальної землі.

Дії уряду Азарова щодо формування місцевих бюджетів викликали бурю емоцій в Івано-Франківській міськраді та хвилю націоналістичного пориву. В грудні минулого року сесія Івано-Франківської міської ради на своїй бюджетній сесії прийняла таку заяву:

«З самого початку приходу до влади окупаційної адміністрації Януковича-Азарова-Тігіпка стало зрозумілим, що попри свою назву «Партія регіонів» їхньою основною метою є узурпація влади, зменшення ваги місцевого самоврядування та встановлення тотального контролю олігархічного капіталу в Україні. Яскравим прикладом цього процесу стало ухвалення Закону «Про державний бюджет України на 2011 рік», який є нічим іншим, як відвертою наругою над місцевим самоврядуванням... Окупаційний режим Януковича поставив місцеве самоврядування в такі умови, коли будь-який бюджет стане бюджетом адміністрації Януковича, а не територіальної громади… ми депутати заявляємо, що місцеві органи влади здатні чинити опір наступу прокремлівської адміністрації на чолі з Януковичем. Їй не вдасться виконати задумане – поставити на коліна територіальні громади та узурпувати владу в державі».

Дану заяву внесла депутатська фракція ВО «Свобода», яка складає абсолютну більшість в міській раді. Її керівник, а заодно й голова депутатської бюджетної комісії Роман Онуфріїв роз’яснив ситуацію таким чином:

«Коштом місцевих бюджетів державна влада інституційно починає ліквідовувати місцеве самоврядування і хоче підпорядкувати його собі. Нове законодавство по суті позбавило права громад самостійно визначати своє фінансове становище. Відповідно до бюджетного кодексу, з міського бюджету безповоротно вилучено власних доходів на 24,5 млн. грн. Натомість передбачено збільшення власних доходів за рахунок 100% зарахування плати за землю, яка становитиме 10 млн. грн. Таким чином від’ємний баланс доходів становитиме майже 13 млн. Доведені Мінфіном доходи т.зв. першого кошика завищені на 10%, а видатки по захищених статтях занижені. Загалом дефіцит по зведених цифрах загального фонду бюджету становитиме від 30 до 50 млн. грн».

Попри політичні застереження запропонований міськвиконкомом бюджет Івано-Франківська на 2011 рік був майже одноголосно прийнятий. Тим часом опозиційний депутат Юрій Соловей, лідер ГО «Громадський форум», назвав цей бюджет бюджетом проїдання.

«Прийнятий бюджет – це бюджет споживання і закопуванням грошей в пісок. Місцева влада повністю забюрократизувала тендерну систему у місті та розвиток малого і середнього бізнесу. Підприємцю сьогодні, аби розпочати свою справу і отримати дозвіл – це суди і ходіння по мукам», - говорить Ю.Соловей.

Тим часом, міська влада, яка «проїдає» кошти повинна спершу ті кошти зібрати до бюджету. Де є їх тепер набрати, коли бюджет 2011 року планувався на основі бюджетної резолюції та нового законодавства, яке вилучило частину доходів з міського бюджету?

Більше того, міський голова В.Анушкевичус поспішив заявити, що в Івано-Франківську не будуть підвищувати ставки єдиного податку для підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування.

Про це він заявив під час зустрічі керівництва області, структурних підрозділів облдержадміністрації, податкової адміністрації та представників територіальних підрозділів центральних органів влади з підприємцями щодо удосконалення Податкового кодексу. "Ставки не будуть змінюватися, доки не вийдемо з кризи", - запевнив мер. Міський голова також нагадав, що ставки єдиного податку в Івано-Франківську (від 20 до 200 гривень) є найнижчими в області і не змінювались з 1 січня 2007 року.

Так звідки ж тоді брати гроші? Адже збільшення надходжень до місцевого бюджету дає можливість територіальним громадам краще вирішувати свої соціально-економічні проблеми.

Бюджетним  кодексом України  визначено склад і нормативи доходів, що закріплюються за бюджетами місцевого самоврядування.Так, до доходів, що закріплюються за бюджетами місцевого самоврядування та враховуються при визначенні обсягів між бюджетних трансфертів, належать такі податки і збори (обов'язкові платежі):

1) податок з доходів фізичних осіб у частині,

2) державне мито ;

3) плата за ліцензії на провадження певних видів господарської діяльності та сертифікати,

4) плата за державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності,

5) плата за торговий патент на здійснення деяких видів підприємницької діяльності

6) надходження адміністративних штрафів,

7) єдиний податок для суб'єктів малого підприємництва

В цьому переліку, власне, тепер потрібно шукати кошти для подальшого «проїдання».

Тому влада Івано-Франківська не забарилася з рішенням і синхронно з своїми колегами з Тернополя та Львова, прийняла постанову, за якою з 1 лютого усі гості Івано-Франківська зобов’язані будуть платити туристичний збір. До речі, цей збір був відмінений в 2003 році з метою розвитку туризму, що вважався головним напрямком стратегічного розвитку міста. Проте, тепер стратегії переглядаються, і збір сплачуватимуть адміністрації готелів, кемпінгів, мотелів, гуртожитків для приїжджих та інших закладів готельного типу, квартирно-посередницькі організації, які направляють неорганізованих осіб на поселення в будинки або квартири, які належать фізичним особам на праві власності або на праві користування за договором про оренду.

Спочатку пропонували 5 відсотків від вартості всього періоду проживання, але потім таки зменшили суму до 1 %.
Від цього міський бюджет може отримати додатково не менше 100 тисяч гривень на рік.
Це при тому, що бюджетні надходження у цій галузі за 9 місяців 2010 року склали близько 500 тис. грн.

Сума мізерна в порівняні з тим, які кошти збираються «проїдати».  

Депутат Івано-Франківської міської ради Ю.Соловей каже, що  замість того, щоб розподілити 10 мільйонів з міського бюджету пропорційно і порівну між різними сферами, гроші ж спрямували виключно на задоволення потреб чиновницького апарату.

Отже, для чиновників міськрад спочатку «наколядували» грошей в туристів. Хоча цих коштів не так вже й багато. Тому однозначно будуть нові жертви для "збільшення надходжень до місцевих бюджетів".

 

Андрій Мева, «ОстроВ»





Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи