Львів — кримінальна столиця?

29 листопада у Львові сталося подвійне вбивство та самогубство. Як повідомили кореспондента «ОстроВ» у ВЗГ ГУМВС України у Львівській області, цього дня близько 17 години невідомий чоловік піднявся на другий поверх адміністративного корпусу львівського ринку "Привокзальний" та зайшов до одного із кабінетів. Там він витягнув із пакета пістолет, вистрелив у 27-річного львів'янина і втік.  

Згодом з'ясувалося, що вбитий син заступника директора ринку і працював менеджером. Як повідомив під час брифінгу перший заступник начальника УМВСУ у Львівській області Сергій Нагачевський, постраждалий міг стати жертвою випадково, оскільки у момент скоєння злочину знаходився у кабінеті директора ринку.  

Цього ж дня, приблизно через півтори години після вбивства на ринку, до міліції надійшло повідомлення про стрілянину в мікрорайоні Рясне у Львові. Там двоє чоловіків, які мали спільний бізнес, з'ясовували між собою відносини. Один із них, 42-річний львів'янин, застрелив свого опонента, а після цього покінчив життя самогубством, здійснивши постріл собі у голову. Обоє чоловіків померли на вулиці ще до приїзду швидкої. 

За словами Сергія Нагачевського, зараз перевіряється версія щодо причетності чоловіка, який покінчив життя самогубством, до вбивства на ринку "Привокзальний", оскільки жінка, яка стала свідком цього злочину, упізнала зловмисника по фото. 

Якщо вищезгадана версія підтвердиться, правоохоронці можуть зітхнути з полегшенням, адже ще однією «довгостроковою» справою більше не стане. Звичайно, цей випадок не зовсім підпадає під категорію резонансного, проте за фактом самого вчинку — вбивства серед білого дня, в людному місці — цілком продовжує негативну «традицію» гучних вбивств бізнесменів та підприємців, що трапились у Львові за останні роки і які досі не розкрито.    

Так, 29 листопада 2005 року близько 9 години ранку невідомий кілер розстріляв з автомата колишнього голову Львівської ОДА, керівника корпорації «Еколан» Степана Сенчука. Вбивство сталось в смт.Брюховичі біля Львова, коли Степан Сенчук виїхав автомобілем з власного будинку до Львова. Злочин досі не розкрито.  

20 грудня 2005 року вранці невідомі облили займистою рідиною і підпалили службовий автомобіль, в якому знаходився начальник управління транспорту та зв’язку Львівської міськради Ярослав Вовчак. Ярослава Вовчака було госпіталізовано, однак згодом він помер в лікарні. Злочин досі не розкрито.    

15 листопада 2006 року теж серед білого дня, близько 9 години, було вбито директора львівського склодзеркального заводу Богдана Дацка. Кілер чекав біля прохідної заводу, що знаходиться практично в центрі Львова. Як тільки автомобіль Богдана Дацка під’їхав, він наблизився і через скло розстріляв директора. Злочин досі не розкрито. 

10 січня 2007 року близько 16 години на проспекті Чорновола неподалік центру Львова у власному авто розстріляли львівського «авторитета» Миколу Лозинського, відомого в кримінальних колах як «Коля-Рокеро». Кілер стріляв з чорної «дев’ятки», яку згодом знайшли спаленою. Злочин досі не розкрито. 

17 липня 2008 року близько 9 год. 30 хв. у центрі Львова на вулиці Фредра невідомі розстріляли двох власників Львівської інвестиційно-будівельної компанії — Ігоря Кульчицького та Павла Федіва. Ігор Кульчицький, син відомого футболіста львівських "Карпат" Ігоря Кульчицького, помер дорогою до лікарні. Злочин досі не розкрито. 

2 вересня 2010 року поблизу Львова на подвір”ї власного будинку за нез’ясованих обставин невідомими було вбито депутата Пустомитівської райради, голову місцевої організації Єдиного центру, головного лікаря Пустомитівської районної лікарні Ярослава Федину. Злочин наразі не розкрито.   

І це далеко не повний перелік того, чим може «похвалитись» Львів. При цьому практично під час кожної прес-конференції, брифінгу правоохоронці підбадьорюють — мовляв, ось-ось і все буде розкрито. “До кінця цього місяця у справі про вбивство екс-голови ЛОДА Степана Сенчука буде поставлена крапка”, — сказав начальник УМВС у Львівській області Віталій Максимов ще в квітні 2006 року.  

В лютому 2007 році начальник УМВС у Львівській області Михайло Цимбалюк пообіцяв, що незабаром буде розкрито низку резонансних злочинів, скоєних у Львівській області. «Деякі резонансні злочини буде розкрито, бо для цього є всі підстави», – сказав він.  

"Резонансні справи про вбивство львівського підприємця Ігоря Кульчицького та директора львівського склодзеркального заводу Богдана Дацка, cкоро будуть зняті з совісті львів'ян", — сказав міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко 18 червня 2009 року.  

«Ми можемо сміливо сказати, що це вбивство (Б.Дацка) буде розкрито. На сьогодні ми його розкрили на 99%. Слідчі працюють з особами, які затримані у цій справі», — сказав начальник УМВСУ у Львівській області Василь Пісний 5 січня 2010 року.  

Власне проблема не стільки в оцінці роботи правоохоронців, а в тому, що нікого не покарано — ні виконавців, ні замовників. А це лише породжує безкарність і бажання декого вирішити свої проблеми в стилі 90-их, як це трапилось 29 листопада цього року. Вкрай не хотілося б, щоб Львів надалі змінював свій статус з культурної на кримінальну столицю… 

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

Статьи

Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Все статьи