Не закривайте нам сонця або «потьомкинські качелі»

На Прикарпатті в місті Надвірній місцеві мешканці розкрили аферу міської влади, пов’язану з забудовою прибудинкових територій.

Скільки людині треба для щастя? Звісно, у кожного свої смаки, але по великому рахунку дуже небагато: щоб з близькими було все гаразд, щоб був рідний дім, куди можна повернутись після втомливих трудових буднів і, повечерявши в сімейному колі, накрившись улюбленим м’яким пледом, зайнятись спільним переглядом дурненького, але  такого милого серіалу, перечитуванням улюбленої книги або теревенями з сусідкою по телефону. А ще хочеться, щоб за вікном завжди стояла, даруючи красу і затишок, така домашня і така рідна яблунька, до якої звик ще з дитинства, а на зеленому подвір’ї гамірливо гралися діти… Навряд чи є в цьому світі люди, які б хоча б якусь мить не мріяли про таку звичайну і таку бажану ідилію. Тож стає дивно, чому окремі з них намагаються відібрати її у своїх земляків…

25 березня 2010 року Надвірнянська міська рада прийняла два рішення за №№ 3060-43/2010 та 3061-43/2010 про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення у власність двох земельних ділянок по вулиці Франка. Ділянки відводились двом молодим дівчатам-дзюдоїсткам місцевого спортклубу Марії Остап’юк та Олені Куницькій. Здавалося: ну що тут такого? Місцева влада піклується про розвиток спорту та фізкультури в районі, підтримує молоді спортивні таланти. Зрештою, їх потуги треба підтримувати і всіляко винагороджувати.

Проте є деякі нюанси, що змушують мешканців навколишніх будинків всерйоз хвилюватись про свій комфорт і затишок. Справа в тому, що, відповідно до опису погодження меж земельної ділянки під забудову, вона безпосередньо примикає до будинку № 31 по вулиці Мазепи. Більше того, дані землі міською владою визначені як прибудинкова територія будинку №31. Про це за номером 28 складено відповідний документ, підписаний Надвірнянським міським головою Зіновієм Андрійовичем та архітектором міста Богданом Зіником.

«Я мешкаю в будинку № 31, - роповідає кореспонденту «Острова» місцева жителька Оксана Свиридюк, - В мене двокімнатна квартира. Вікна однієї кімнати виходять на західну сторону і там ніколи не буває сонця. Тим більше зараз, коли там встановлений новий будинок і дуже добре видно весь інтер’єр будинку. Якщо тут побудується новий будинок, незалежно, якої висоти, я ніколи не бачитиму сонця і моя кімната, моя квартира перетвориться на підвальне приміщення, зрештою, так само, як квартири усіх мешканців перших поверхів». Зі слів пані Свиридюк, це єдиний майданчик, який залишився незабудованим, де можуть ще гратися діти. Був ще один, де місцеві хлопчаки грали у футбол і де, за задумом місцевих жителів, мав бути створений парк Духовності. «Він перетворився, - зазначає пані Оксана, -- на «чудо-шестиповерховий» будинок. Якщо ви полічите поверхи, там їх цілих дев’ять з копійками. Не знаю, можливо це когось і влаштовує, але нас ні».

Заслуговує на увагу той факт, що ініціатори березневих рішень при їх прийнятті зробили все можливе, щоб ввести своїх колег-депутатів в оману, зазначивши, що земельні ділянки, про які йшлося в рішеннях, знаходяться на вулиці Івана Франка, в той час, як в дійсності вони розташовані на вулиці  Мазепи. Місцеві громадські активісти переконані, що в реальності вищевказані спортсменки є просто підставними особами.

Наразі від їх імені, - стверджує мешканець будинку № 31 Віктор Веселовський, -представники певних комерційних структур повним ходом збирають усі необхідні для забудови погодження. Власне, цей факт і став приводом для хвилювань громадськості, яка чисто випадково дізналась про зазначені рішення міськради.

Представники міської ради будь-які плани щодо забудови даної території спростовують. «Я не до кінця розумію, про яке рішення йде мова, -- розводить руками депутат міської ради Олег Антонюк, - про яку забудову, але перед тим, як видавати будь-яке рішення про будь-яку забудову, потрібно зробити зйомку земельної ділянки, визначити комунікації, пожежні розриви. Цього нічого не було зроблено. Я думаю, що для цього мікрорайону достатньо цього збудованого будинку. На даний час жодних чинних рішень немає». Говорячи про відсутність будь-яких чинних на сьогоднішній день рішень, депутат має на увазі ще одне рішення Надвірнянської міськради – від 24 червня 2010 року № 3201-46/2010 «Про оголошення звернень і заяв», відповідно до якого рішення №№ 3060-43/2010 та 3061-43/2010 від 25 березня 2010 року визнано «такими, що втратили чинність у зв’язку з розробкою генерального плану міста Надвірна». Дане рішення «виринуло» раптом саме тоді, коли розпочалися народні хвилювання. Місцеві мешканці переконані (і зі слів громадського активіста Михайла Ноняка, який відстоює їх інтереси, для цього є реальні підстави), що рішення № 3201-46/2010 від 24 червня прийнято, як то кажуть, заднім числом, без стенограми засідання і т.п. Підтвердженням цьому, на їх думку, є той факт, що вже задовго після 24 червня, потенційні забудовники продовжують роботу із збирання усіх необхідних погоджень. Зокрема, вони передали «Острову» документ, який засвідчує, що останній підпис про погодження проекту землеустрою було зроблено 22 вересня 2010 року – майже через три місяці після скасування дозволу на проведення таких робіт.

Місцеві жителі давно вже планували відновити біля будинку № 31 дитячий майданчик: з волейбольним полем, пісочницею, дитячими гойдалками, гірками тощо. Над цим питанням вже тривалий час працює оргкомітет. Йде збір коштів. В день візиту до Надвірної журналіста «Острова» (власне, на цей день як раз були заплановані збори мешканців навколишніх будинків для обговорення даної проблеми), невеличка вантажівка привезла у двір щось подібне на дитячий майданчик: до каркасу дитячої гойдалки були приварені баскетбольний щит, драбина і петлі, вочевидь для гірки і власне гойдалки. Зі слів О.Антононюка, це є черговим етапом реалізації програми міського голови щодо встановлення в місті дитячих майданчиків. «Наскільки я зараз бачу, - розповідає депутат, - тут є встановлений міським головою дитячий майданчик. Тобто міська рада прийняла рішення про встановлення дитячих майданчиків в мікрорайонах Ломоносова, Руднєва, в центрі міста. Зараз дійшла черга і до Мазепи».

Зауважимо, вся конструкція без проблем вміщувалась на якихось двох – двох з половиною квадратних метрах території і легко може бути відтранспортована в будь-яку іншу точку міста. Ліниві муніципальні робітники з численними перекурами встановили її за якихось дві години часу. Місцеві жителі вже встигли охрестити «потьомкинські качелі», перефразовуючи відомий вислів…

«На цій земельній ділянці жодного будівництва не буде», - твердо запевнив журналіста «Острова» колега О.Антонюка по роботі у міськраді Роман Мажак. Ну що ж? Час покаже, наскільки твердим є депутатське слово…

 

Сергій Білий, «ОстроВ»

 

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи