„Сухий закон” у Львові

Минулого тижня, 24 вересня, у Львові ввели свій „сухий закон” — Львівський міськвиконком прийняв рішення, яким заборонив продаж алкоголю з 22.00 по 10.00 год. в усіх стаціонарних закладах торгівлі  та малих архітектурних формах, окрім закладів ресторанного господарства. 

Спочатку планувалось, що продаж алкоголю заборонять з 23 до 7 год. ранку, однак за ініціативою мера Львова часові рамки заборони розширили. «Вночі нема чого, щоб працювали магазини, кіоски, які торгують алкоголем. Я думаю, що це рішення буде повністю підтримане львів’янами і нашою дорогою підуть інші міста України», — сказав міський голова Львова Андрій Садовий, повідомили кореспондента „ОстроВ” у прес-службі Львівської міськради.  

Своє рішення виконавчий комітет мотивував ростом злочинності і необхідністю забезпечувати громадський спокій. «Ми вважаємо, що у Львові, культурній столиці Україні, продаж алкоголю у нічний час є неприпустимим. Адже, це порушує спокій мешканців, призводить до підвищення рівня злочинності, згубно впливає на здоров’я молодого покоління. Зрештою, це імідж нашого міста», — сказав мер.  

Правоохоронці підтримали рішення виконкому. Це рішення є надзвичайно прогресивне і вчасне. Оскільки аналіз оперативної ситуації на території міста Львова говорить про те, що значна кількість злочинів скоюється в стані алкогольного сп'яніння, — сказав начальник Львівського міського управління МВС України Станіслав Броневицький під час прес-конференції. 

За інформацією Львівської мерії, на сьогодні департамент економічної політики міськради повідомляє підприємців про це рішення виконкому, і вже з 1 жовтня міліція активно контролюватиме його виконання.  Підприємці, які не дотримуватимуться рішення виконавчого комітету, можуть бути притягнені до адміністративної відповідальності, що передбачає штраф від 30 до 150 неоподаткованих мінімумів або ж позбавлені ліцензії. 

Проте ентузіазм мерії поділяють далеко не всі. Депутат Львівської міськради, член Комітету підприємців Львівщини Андрій Чіпко вважає, що рішення по заборону продажу алкоголю прийнято з порушеннями і не дасть належного ефекту. «Ці речі потрібні, тільки робити їх треба обов’язково  дотримуючись закону. В повноваженнях виконкому не значиться право приймати такі рішення, значить такі питання потрібно виносити на сесію міської ради. Крім цього, є закон про підприємництво, в якому чітко вказано, що регуляторні акти, а дане рішення це виключно регуляторний акт, мають проходити певну процедуру, одним із пунктів якої є проведення громадських слухань. А отак тихенько, з-під килимка, напередодні виборів, щоб зробити собі піару витягнути таке рішення, це як мінімум неправильно. Я вже мовчу про моменти економічного характеру, а також здоров’я мешканців Львова — адже святе місце пусте не буває, і, відповідно, зросте продаж фальсифікатів і неякісних, неконтрольованих ніким напоїв», — сказав кореспонденту „ОстроВ” Андрій Чіпко.   

Депутат не виключає, що прокуратура оскаржить це рішення виконкому. „Прокуратура мала би відслідковувати такі рішення, я знаю, що не одне рішення вже було оскаржене прокуратурою і на сьогоднішній день зупинене, і були навіть ухвали сесії, які прокуратура оскаржувала. В даному випадку рішення не пройшло всіх процедур і прийнято у неправильний спосіб”, — сказав він.  

Голова Асоціації роботодавців Львівщини, депутат Львівської облради Зеновій Бермес також вважає, що рішення виконкому не досягне належної мети. «Питання є, звичайно, непростим. І те, що в державі потрібно змінювати політику, роботи її жорсткішою щодо реалізації алкогольних, слабоалкогольних виробів для молоді це однозначно. Але це має диктуватись законами України. Те, що зроблено виконкомом міської ради, я думаю, що це передвиборчий маневр, спрямований на залучення більшої кількості симпатиків. Сьогодні у Львові відкривається дуже багато закладів типу кафетеріїв, ресторанів, де алкогольні напої продаються довше і яких це не зачепить. Тобто ми не досягаємо тої мети, якої би хотіли… Такі жести, які робляться перед виборами з боку влади, вони радше мають на меті забезпечити собі через популізм більшу кількість голосів на виборах, ніж досягають результату”, — сказав кореспонденту „ОстроВ” Зеновій Бермес.   

На думку депутата, злочинність у Львові зростає не через продаж алкоголю, а через бідність населення. А для боротьби з надмірним вживанням алкоголю Зеновій Бермес радить брати за  приклад США. „Для прикладу я наводжу питання жорсткості щодо реалізації алкогольних напоїв в США, де, по перше, встановлено вищий вік, 21 рік, на право купівлі такого продукту. І тут жорсткість підсилюється ще тим, що навіть якщо по вигляду людини видно, що вона старша, але коли вона йде купляти алкоголь, вона пред’являє паспорт, який показує, що вона вже має 21 рік. Тобто те, що відбувається в Україні це радше популізм і не більше”, — сказав він.  

У львівських магазинах про заборону чули, і деякі вже зараз обмежили продаж алкоголю у „недозволений час”, однак не всі. „Ми і далі працюємо з 8 год., заборона ніби ще не діє”, — сказала продавець відділу алкогольних напоїв одного з продуктових магазинів.  

Мешканці Львова ставляться до ініціативи міської влади по-різному: якщо одні підтримують, інші проти, але в більшості сходяться в одному — навряд чи рішення зменшить кількість п’яних хуліганів у місті. „Я тільки за таке рішення. Ви подивіться, що на вулицях робиться?! Нація просто спивається. Але чи поможе воно, не знаю”, — сказала кореспонденту „ОстроВ” 55-річна Ірина.  

„В принципі я не проти такого рішення, бо не відношусь до тої категорії людей, яким в третій годині ночі потрібна пляшка горілки. Але я сумніваюсь, що воно дасть якийсь результат без належного контролю. Адже в нас і так пити на вулиці ніби заборонено, а біля мого будинку прямо на дитячому майданчику місцеві алкоголіки п’ють мало не цілодобово”, — сказав кореспонденту „ОстроВ” 31-річний  Максим. „Я проти таких заборон. Ми живемо у вільній країні, то нехай кожен сам собі вирішує що і коли купляти”, — сказав кореспонденту „ОстроВ” 21-річний Олег.  

Чим завершиться передвиборчий трюк Львівської міськради — „пшиком” чи позитивним результатом — вдасться дізнатись, вочевидь, лише після виборів. „Творцям”  рішення про заборону продажу алкоголю у Львові можна лише нагадати, що в більшості випадків „сухі закони” не виправдовували покладених на них сподівань. 

Олександр Сніжинський, „ОстроВ”   

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи