Брак паспорних бланків - виборча технологія влади? Огляд преси




















Останнього тижня Галичину сколихнула новація Уряду про врегулювання ввезення в Україну гуманітарки та секонд-хенду. Газети жваво обговорюють це питання.

Івано-Франківська обласна газета «Галичина» пише:

«Прем’єр-міністр України М. Азаров і голова Держкомпідприємництва М. Бродський для підтримки вітчизняної легкої промисловості пропонують заборонити ввезення секонд-хенду.

Михайло Бродський… для цього випадку навіть знайшов  просто вражаючі аргументи: «Щорічно в Україну завозиться по два кілограми секонд-хенду на людину. Якби ця продукція вироблялася в Україні, ми отримали б ринок у 22 млрд. гривень на рік і мільйон робочих місць. І це без врахування того, що секонд-хенд часто містить загрозу для життя громадян».

Але як це не прикро констатувати, та головна проблема сьогодні не в тому, що у нас замало сорочок чи костюмів шиють (приміром, київська фабрика «Каштан» чи підприємства відомого українського метра чоловічого одягу Михаїла Вороніна), а в тому, що багатьом співвітчизникам із … злиденними зарплатами й пенсіями новий одяг від вітчизняного виробника просто не по кишені.

Подейкують про те, що заборону ввезення секонд-хенду лобіюють не стільки швейні «магнати», скільки імпортери нового одягу низького і середнього цінових діапазонів. Саме їм начебто і стоять поперек горла магазини вживаного одягу, який, до речі, буває не такий уже й зношений. Серед «секонду» можна «нарити» і цілком нові речі. Люди, які орієнтуються, що, куди і в які дні завозять, часом одягнені стильніше за завсідників дорогих бутиків, у яких одяг — все те ж «made in China».

Тему продовжує Івано-Франківська міська комунальна газета «Західний кур’єр»:

«Де можна одягнутись з ніг до голови за 100 гривень? Звичайно, у секонд-хенді! Ну і що з того, що товар з «чужого плеча»? Зате модно, дешево і практично, — міркує чимало «маленьких українців». Втім чи все так просто... З одного боку, Захід навчився позбуватись свого сміття (одягу, техніки, меблів). Це вигідніше, ніж будувати підприємства з утилізації відходів. З іншого — торгівля в Україні вживаними речами із Західної Європи і гроші у казну приносить, і робочі місця створює, і має чималий попит серед населення.

За даними Держкомпідприємництва, 80% секонд-хенду ввозять як гуманітарну допомогу, яка позбавлена митного збору і повинна поширюватись безкоштовно. Натомість кмітливі бізнесмени відкривають торгові мережі або реалізують цей товар на ринках. Такий наплив другосортного «барахла» із Західної Європи (переважно з Німеччини та Великобританії), як вважають чиновники, створює серйозні проблеми на українському ринку легкої промисловості, витісняючи новий одяг українських виробників. 

Модні жіночі джинси на секонд-хенді коштують 100-200 грн. Покупка ж нових штанів у фірмовому магазині обійдеться у 4-6 разів дорожче».

Схоже, дорожнеча чатує на «маленького українця» чи не в усіх сферах.

«Що буде з цінами восени, - ставить запитання тернопільська газета «Вільне життя». -На це запитання, напевно, ніхто відповісти не зможе. Хіба після виборів побачимо, на що й на скільки влада стримувала ціни.

Для автолюбителів найбільшою неприємністю може стати підвищення вартості полісів обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності. Одночасно істотно зростуть ліміти відповідальності страховика. Якщо раніше за збиток майну максимально могли виплатити 25 тис. грн., а здоров’ю — 51 тис. грн., то тепер відповідно — 50 і 100 тис. грн. Базовий тариф знизили з 291,49 до 180 грн., але страховка при цьому однаково подорожчає, тому що одночасно зросли коефіцієнти, які використовуватимуть для його визначення. Найбільше витратяться жителі великих міст, для яких поліс може подорожчати в два, а то й в три рази.

Готують нас і до подорожчання електроенергії, пально-мастильних матеріалів, є спроба в Податковому кодексі замінити транспортний збір акцизом на бензин, мовляв, хто більше їздить, той повинен більше платити.

Передбачають збільшення вартості хліба від 10 до 50 відсотків до кінця року…

Слідом за зерновими «потягнуться» розцінки й на інші продукти, наприклад, м’ясо… підскочить у ціні мінімум на чверть.

Вітчизняні виробники кондитерських виробів… будуть вимушені з певною періодичністю підвищувати їх на 3-4 відсотки. Такі ж причини назвали спиртовики, готуючи нас до подорожчання горілки приблизно на дві — три гривні… До кінця вересня півлітрівка може подорожчати до 20-21 гривні, а горілка середнього класу — до 30 гривень».

А ще ж картопля, другий хліб наш…

«Підвищення цін на картоплю відчули всі, - пише газета «Репортер».

- Цінники на ринках і в супермаркетах вже просто лякають: у середньому 5 грн. за кілограм продукту, на брак якого область ніколи не скаржилася.

У продавців на це свої аргументи. Для прикладу, ринок на вулиці Хоткевича, продавчиня старанно складає на купку вже розфасовану у пакетах картоплю. Підходимо запитати, звідки врожай і чому так дорого. «Як чого? – дивується вона. – Картоплі ж нема. Ми собі на зиму лишаємо дрібнішу, на продаж веземо більшу. Тому й ціна така. Не хочете, не беріть. Дешевше і так не знайдете».

Не краща ситуація на книжковому ринку.

«У Львові проходить форум видавців – найбільшу та найвідомішу у нашій країні книжкову виставку-ярмарок, - пише газета «Високий Замок».

- Щодо цін на новинки, то за останній рік вони зросли на 20-25 відсотків. Це пов’язано із подорожчанням паперу… У країнах Європи книжки коштують утричі-учетверо дорожче, хоча поліграфічна собівартість практично така ж. Процес подорожчання книжок в Україні неминучий. Та для цього потрібно переламати свідомість покупців, щоб вони розуміли, що книга – продукт інтелектуальний, а такий продукт не може бути дешевим».

Суттєво збільшаться також видатки і на проведення місцевих виборів 31 жовтня цього року.

Газета «Івано-Франківський оглядач» пише:

«У бюджеті на 2010 рік ЦВК, за бюджетною програмою, для підготовки та проведення місцевих виборів передбачено видатки в обсязі 1 мільярд 40 мільйонів гривень, - повідомляє газета.

- Як зазначається у повідомленні, Мінфіном спільно з ЦВК було проведено роботу по оптимізації обсягу видатків на місцеві вибори, в результаті якої постановою комісії для підготовки та проведення місцевих виборів розподілено між бюджетами областей кошти субвенції в обсязі 1 мільярд 24 мільйони гривень».

Проте прийняти участь в «дорогих»» виборах зможуть не всі українці. Західноукраїнська газета «Експрес» розповідає:

«Щоб отримати Український паспорт, людям доводиться чекати понад два місяці…

«Нещодавно я мала їхати у відрядження, однак без документів, що посвідчують особу, не ризикнула цього зробити, каже жителька Буковини. -Тоді мені запропонували видати тимчасове посвідчення…» А на запитання «Коли буде паспорт?», працівники паспортного столу відповіли: «Не знаємо, усе залежить від Києва».

У такій ситуації опинилися тисячі людей. Причина традиційна – відсутність бланків. На Тернопільщині їх сьогодні залишилося близько сотні штук. «Це ж мізер! – каже Вячеслав Огарко з ВВІРу.- Я подав заявку до Києва на отримання 2500 бланків, адже хтось змінює прізвища, хтось втрачає паспорт. Тим більше, незабаром вибори… Ну а склалася така ситуація через збій у системі постачання бланків із Києва».

«Наскільки мені відомо, держава не заплатила за контрактом, укладеним із поліграфічним комбінатом «Україна», - додає Юрій Ілюшик, заступник начальника управління у справах громадянства ГУМВСУ у Львівській області, де в черзі за синенькими книжечками з тризубом перебуває 10 тисяч осіб. – Тож сьогодні підприємство не друкує бланків, а ми їх не отримуємо».

 

Андрій Мева, «ОстроВ»

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи